„Formulė 1“: netikėta kliūtis L. Hamiltonui ir nuvylusi komanda

Baigėsi laibai įdomus ir, sakyčiau, kitoks „Formulės 1“ sezonas. Iš šalies jis gali atrodyti ir nuobodokas dėl vienos komandos ryškaus dominavimo, tačiau vis tiek šiemet F1 padovanojo daugybę įdomybių.

Daugeliui atrodė, kad L.Hamiltonas N.Rosbergą sudoros kaip šiltą vilną, tačiau taip nenutiko, kova vyko iki pat paskutinio etapo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugeliui atrodė, kad L.Hamiltonas N.Rosbergą sudoros kaip šiltą vilną, tačiau taip nenutiko, kova vyko iki pat paskutinio etapo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Volungevičius, „Viasat Sport Baltic“ komentatorius

Nov 26, 2014, 12:33 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 2:37 PM

Sezono siurprizas

Žvelgiant į sezono rezultatus, sunku sakyti, kad „Mercedes“ nustebino. Tačiau permainos šiemet buvo tokios didelės, kad iki pat pirmųjų lenktynių nebuvo aišku, ko tikėtis. Po kelių iš eilės nesėkmingų sezonų, nepaisant nuoseklių investicijų, veikiausiai niekas nesitikėjo tokio „Mercedes“ dominavimo. Tikrai reikia nukelti kepurę prieš nugalėtojus.

Taip pat maloniai nustebino ir „Williams“ komanda, parodydama, kad drastiški formos keitimai yra įmanomi ir sezono metu. Kai tik „Williams“ komanda susipažino su naujuoju bolidu, sezono viduryje, „Williams“ tapo antra jėga šiame sezone.

Iš autsaiderių maloniai nustebino „Marussia“, padarydama didelę pažangą, tačiau toji pažanga atsiėjo ne pigiai – geri rezultatai dar negarantuoja komandos išlikimo čempionate.

Iš personalijų norėčiau išskirti Nico Rosbergą. Daugeliui atrodė, kad L.Hamiltonas jį sudoros kaip šiltą vilną, tačiau taip nenutiko, kova vyko iki pat paskutinio etapo. N.Rosbergas gal per daug koncentravosi į kvalifikaciją lenktynėms. Jis laimėjo jų 11, bet lenktynių daugiau laimėjo L.Hamiltonas. Vis dėlto Rosbergas labai metodiškas pilotas, tad kitą sezoną jis bus dar geresnis.

Sezono nusivylimai

Labiausiai nuvylė „Lotus“ komanda. Kad ne viskas bus gerai, galima buvo įtarti stebint, kaip iš komandos traukiasi žmonės. Žinoma, tai turėjo įtakos. Tačiau komanda vėlavo ir su bolido sukūrimu čempionatui, o vėliau pasirinko ir netinkamą koncepciją. Tai yra visiška „Williams“ komandos priešingybė.

Iš autsaiderių gretų nuvylė „Catterham“ komanda. Ji progresavo iki pat šio sezono pradžios, tačiau šiemet pradėjo ristis žemyn. Turėjau vilčių, kad gal ši komanda kibs net ir vidutiniokams į atlapus.

Patys lenktynininkai labai nenuvylė. Gal tik naujokas M.Ericssonas važiavo silpniau, taip pat K. Magnussenas ne visai pateisino lūkesčius.

Sezono atradimai

Man pagrindinis sezono atradimas yra Danielis Ricciardo. Iš jo niekas nesitikėjo tokio aukšto lygio važiavimo ir tokių lenkimo manevrų. Danielis Ricciardo važiavo komandoje su 4 kartus pasaulio čempionu S.Vetteliu ir guldė šį ant menčių. Tai man paliko labai didelį įspūdį.

Prie atradimų priskirčiau ir suomį Valtterį Botą. Jis puikiai važiavo savo „Williams“ bolidu ir gal tik dėl ramesnio šiaurietiško būdo buvo mažiau pastebimas nei australas Ricciardo.

Ko reikėtų ateičiai?

Sezono pabaigoje viena po kitos dėl lėšų stygiaus iš čempionato pradėjo trauktis silpnos komandos. Vadinasi, jau seniai reikėjo spręsti komandų biudžetų ribojimo klausimus. Buvo akivaizdu, kad perėjimas prie naujų jėgos agregatų, kurie yra dvigubai brangesni už anksčiau naudotus, tik padidins šią problemą. Dar ir dabar nematome jokio plano, kaip spręsti problemą, kad ateityje neliktų tik 3 ar 5 komandos. Dabar tokių vidutiniokų kaip Force India ar Lotus ateitis nėra garantuota: išlaidos didėja, o nėra kaip gauti daugiau pinigų.

Yra dar vienas dalykas, kuris man asmeniškai rėžė ausį tiesiogine to žodžio prasme. Tai – naujų jėgos agregatų garsas. Tai tarsi kita F1 epocha – užtenka įsijungti bet kurias praėjusių metų lenktynes, kad suprastum, jog pasaulis pasikeitė, ir nebūtinai į gerąją pusę. Būtina kažką daryti, kad F1 būtų geriausia visur, nes dabar ir įsijungus „GP2“ lenktynes garsas būna gerokai įspūdingesnis.

Sezonas buvo kupinas įvairiausių įvykių ir dabar bus nelengva iškentėti F1 atostogas. Tačiau tikiu, kad per jas vyks daugybė pasikeitimų, o pavasarį mes ir vėl galėsime stebėti labai įdomias geriausių pasaulio lenktynininkų kovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.