„Formulės 1“ intriga: „Mercedes“ – prieš likusį pasaulį

Šių metų „Formulės 1" trasose visi stengsis mesti iššūkį sidabro spalvos „Mercedes“ automobiliams, o buvę čempionai Sebastianas Vettelis ir Fernando Alonso bandys tai padaryti atstovaudami naujoms komandoms.

Lenktynininkas N.Rosbergas į treniruotes atvyko užsidėjęs raudoną nosį.
Lenktynininkas N.Rosbergas į treniruotes atvyko užsidėjęs raudoną nosį.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Mar 15, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 9, 2018, 11:50 PM

2015 metų „Formulės 1“ čempionatas prasideda sekmadienį Melburne (Australija).

Prieš pirmąsias lenktynes – įdomiausiai dalykai, kurie laukia lenktynių sirgalių šį sezoną.

1. Priešai ar draugai?

Lewisas Hamiltonas ir Nico Rosbergas praėjusį sezoną pasitiko būdami geriausi draugai, kokie tik gali būti elitinėje „Formulės 1“ komandoje.

Tačiau įtampa kovojant vienas su kitu dėl čempiono titulo sugadino jų santykius ir sezoną jie baigė būdami labiau priešai nei bičiuliai.

Po susidūrimo lenktynėse Belgijoje L.Hamiltonas pasitraukė iš trasos, o N.Rosbergas pirmavo 29 taškais bendrojoje įskaitoje. Bet L.Hamiltonas į tai atsakė laimėjęs šešerias iš likusių septynerių lenktynių ir taip užsitikrinęs antrą titulą per karjerą.

Pratybos prieš šį sezoną rodo, kad „Mercedes“ vėl bus labai greita, o L.Hamiltono ir N.Rosbergo dvikova kaitins kraują.

„Jaučiuosi ramiai dėl darbo, kurį jau nuveikėme, – apie pasirengimą sezonui sakė N.Rosbergas. – Tikime, kad esame geriausia „Formulės 1“ komanda, kurią bus sunku pralenkti.“

„Red Bull“ lenktynininkas Danielis Ricciardo buvo vienintelis, paveržęs aukščiausią pakylą iš „Mercedes“ praėjusį sezoną, o patobulintas „Renault“ variklis galbūt padės sumažinti takoskyrą nuo sidabro spalvos automobilių.

„Ferrari“ laukia geresnio sezono, nes į komandą atvyko keturis kartus pasaulio čempionas S.Vettelis. Be to, Italijos komanda irgi patobulino variklį.

„Formulės 1“ sirgaliai tikisi, kad pretendentų į titulą bus bent keli, bet tikriausiai turės tenkintis dar vienu vienos komandos šeiminiu mūšiu.

„Atrodo, kad „Mercedes“ šiais metais turės pranašumą, bet dėl kitos vietos ant pakylos virs kova tarp mūsų, „Ferrari“ ir „Williams“. Esu tikras, kad į kovą įsitrauks dar keli kiti žaidėjai“, – atvykęs į Australiją svarstė D.Ricciardo.

2. Ispanas dar gydosi

„McLaren“ pasirinktas derinys – variklio gamintoja „Honda“ ir du buvę pasaulio čempionai F.Alonso ir Jensonas Buttonas – žada daug.

„McLaren“ pusę iš savo aštuonių titulų komandų įskaitoje yra laimėjusi bendradarbiaudama su „Honda“, kuri šiemet įsitraukė į „Formulės 1“ lenktynes po šešerių metų pertraukos.

F.Alonso, atlaisvinęs vietą S.Vetteliui atvykti į „Ferrari“, sugrįžo į „McLaren“, kuriai yra atstovavęs 2007 metais, bet nelabai sėkmingai.

Jis ir J.Buttonas kartu sudėjus jau važiavo daugiau nei 500 „Formulės 1“ lenktynių. Abu yra vertinami už tai, kad gali daug išspausti iš ne pačių greičiausių automobilių.

Tačiau prieš sezoną „McLaren" turėjo bėdų, o reikalai dar labiau pašlijo, kai F.Alonso per avariją patyrė smegenų sukrėtimą. Todėl ispanas praleis pirmąsias lenktynes Australijoje, o jo vietą užims Kevinas Magnussenas.

3. „Formulė 1" taisė nosį

Po daugybės techninių pakeitimų 2014 metais šį sezoną naujų taisyklių ir permainų nėra daug.

Vienas ryškiausių – automobilių nosis vėl susiaurėjo ir nusileido į priekinių sparnų lygį.

Aukštesnės priekinės dalies, kokia buvo pastaruosius metus, atsisakyta.

Aerodinamikos dizaineriai turėjo papildomo darbo, bet nauja automobilių išvaizda atrodo tikrai estetiškai.

Vėlyvas lenktynių starto laikas keliose trasose bus pakeistas dėl Jules’io Bianchi avarijos pernai Japonijoje. Prancūzijos lenktynininkas patyrė galvos traumą, kai šalikelėje trenkėsi į mobilųjį kraną vėlyvose lenktynėse, kurios baigėsi temstant, be to, buvo labai vėjuota.

J.Bianchi tebeguli ligoninėje, jo būklė sunki.

4. Derins šalmų spalvas

Pernai „Formulė 1“ pristatė asmeninius lenktynininkų varžybų numerius, o šiemet nori, kad ryškiausios automobilių sporto žvaigždės būtų su jiems asmeniškai sukurtais nuolatiniais šalmais.

Kasmet šalmų dizainas šiek tiek keičiasi, bet dabar norima juos įtvirtinti, kad lenktynininkai būtų lengviau atpažįstami trasoje ir per televiziją. Naują planą dar turi patvirtinti Pasaulio automobilių sporto federacijos taryba.

S.Vettelis dažnai keitė savo šalmo dizainą, kai atstovavo „Red Bull“, ir toks jis buvo ne vienas. Nauji ir besikeičiantys šalmai sukėlė daugiau susidomėjimo, diskusijų socialinėje žiniasklaidoje ir trumpam atkreipė dėmesį į rėmėjus. Tačiau žiūrovams buvo sunku susigaudyti, kuris lenktynininkas yra kuris.

Kai kurie lenktynininkai jau reiškė nepasitenkinimą, kad bus ribojama jų saviraiškos laisvė, bet nauda žiūrovams ir pačiam automobilių sportui turėtų nugalėti.

Didesni numeriai ant automobilių galėtų būti dar vienas būdas padėti susiorientuoti žiūrovams.

5. „Marussia“ persikūnijo

„Manor“ komanda, kuri pastaruosius penkerius metus vadinosi „Virgin“ ir „Marussia“, vėlai pateikė paraišką varžytis 2015 metų čempionate.

Po to, kai praėjusį sezoną komanda baigė su didžiulėmis skolomis, atrodė, kad ją ištiks tas pat nesmagus likimas, kaip prieš tai „Caterham“ ir daugelį kitų žlugusių ekipų.

Tačiau tada reikalų ėmėsi Stephenas Fitzpatrickas, vadovaujantis elektra ir dujomis prekiaujančiai britų kompanijai „Ovo“, ir komanda paskubomis ėmė rengtis sezonui.

Ji pakvietė Willą Stevensą, kuris atstovavo „Caterham“ per paskutines šios komandos lenktynes 2014 metais. Antruoju lenktynininku šią savaitę paskelbtas ispanas Roberto Merhi.

Nors „Manor“ atvyko į Australiją, ji rengiasi varžytis senais 2014 metų automobiliais. 

2015 m. „Formulės 1“ sezone – 10 komandų

„Mercedes“ (pernai komandų įskaitoje užėmė 1-ąją vietą): 29 metų vokietis Nico Rosbergas (pernai – 2-oji vieta) ir 30-metis anglas Lewisas Hamiltonas (1).

„Red Bull“ (2): 25 metų australas Danielis Ricciardo (3) ir 20-metis rusas Danijilas Kviatas (15 su „Toro Rosso“).

„Williams“ (3): 33 metų brazilas Felipe Massa (7) ir 25 metų suomis Valtteri Bottasas (4).

„Ferrari“ (4): 27 metų vokietis S.Vettelis (5) ir 35 metų suomis Kimi Raikkonenas (12).

„McLaren“ (5): 33 metų ispanas Fernando Alonso (6) ir 35 metų anglas Jensonas Buttonas (8).

„Force India“ (6): 25 metų meksikietis Sergio Perezas (10) ir 27 metų vokietis Nico Hulkenbergas (9).

„Toro Rosso“ (7): 17 metų olandas Maxas Verstappenas (naujokas) ir 20-metis ispanas Carlosas Sainzas (naujokas).

„Lotus“ (8): 28 metų prancūzas Romainas Grosjeanas (14) ir 29 metų venesuelietis Pastoras Maldonado (16).

„Manor“ (buvusi „Marussia“, 9): 23 metų anglas Willas Stevensas (dalyvavęs tik 1 lenktynėse) ir 24 metų ispanas Roberto Merhi (naujokas).

„Sauber“: (10): 24 metų švedas Marcus Ericssonas (19) ir 22 metų brazilas Felipe Nasras (naujokas).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.