„300 Lakes Rally“ pirmauja svečiai, lenktynes koreguoja karščiai

Zarasų ir Visagino apylinkėse vykstančiose „300 Lakes Rally“ varžybose lyderių pozicijas tvirtai saugo Estijos bei Latvijos atstovai. Pirmus keturis greičio ruožus greičiausiai įveikė kvalifikacijos nugalėtojai Siimas Plangis ir Marekas Sarapuu. Antri žengia latviai Janis Vorobjovas ir Andris Malniekas. Greičiausi iš mūsų šalies lenktynininkų – broliai Vaidotas ir Žygimantas Žalos. Ralio organizatoriai skelbia, kad dėl vasaros karščių nuspręsta pakoreguoti ralio programą. 

Šeštus metus iš eilės rengiamas ralis prasidėjo 16 valandą.<br>Organizatorių nuotr.
Šeštus metus iš eilės rengiamas ralis prasidėjo 16 valandą.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

2015-08-08 11:07, atnaujinta 2017-10-21 13:27

Atsižvelgiant į oro sąlygas ir lenktynininkų pageidavimus, nuspręsta leisti ekipažams antrą ralio dieną startuoti kas dvi minutes, kad sportininkai išvengtų kylančių dulkių. Dėl to teko atšaukti dešimtąjį greičio ruožą „SB lizingas“. 

Iš viso šių metų „300 Lakes Rally“ ralio trasa Zarasų ir Visagino apylinkėmis turėjo nusidriekti 142,15 km. Atsiradus pakeitimams, ji sutrumpės kiek daugiau nei 13 km. Tad po pakeitimų antrąją varžybų dieną lenktynininkai nuvažiuos apie 80 kilometrų. 

Ralio organizatoriai susidariusią situaciją vadina „force majeure“, tačiau neabejoja, kad atsisakius organizuoti 10-ąjį greičio ruožą „SB lizingas“, ralio aistruoliai atras kitas įspūdingas vietas. Juolab kad šias lenktynes garsinantys didieji tramplinai su „Big Jump“ arena netoli Salako ir kitos žiūrovų zonos, kaip ir kasmet, laukia ten susirenkančių daugiatūkstantinių minių. 

„Praėjusi naktis buvo itin darbinga. Pavyko iš naujo sudėlioti visą ralio programą – perstatyti medikų, saugos tarnybų ir kitų atsakingų asmenų postus. Padarėme viską, kad sportininkai visą dieną galėtų startuoti kas dvi minutes. Pirma varžybų diena parodė, kad vėjui nurimus, dulkės nespėja išsisklaidyti net ir per dvi minutes, tad rizikuoti važiuojant dažniau būtų beprasmiška, – apie neplanuotas renginio naujoves informavo vienas “300 Lakes Rally“ organizatorių Maris Simsonas. – Dėl išsitęsusių tarpų tarp dalyvių važiavimų ralio programa pailgės apie pusantros valandos – keli greičio ruožai prasidės kiek anksčiau ir visi pasibaigs maždaug pusvalandžiu ar dar vėliau. Tikimės žiūrovų supratingumo.“ 

Dar gerokai prieš renginį artėjančias „300 Lakes Rally“ varžybas lenktynininkai vadino karščiausiu vasaros raliu. Akivaizdu, kad šis epitetas įgavo prasmę, mat sinoptikai prognozuoja, kad termometrų stulpeliai aplink Zarasus šeštadienį turėtų pakilti gerokai virš 30 laipsnių. 

„Kad ir kaip būtų gaila praleisti legendinį „Gražutės“ greičio ruožą, vis dėlto turime suprasti, kad visa tai daroma dėl mūsų visų saugumo. Panašu, kad antra ralio diena bus tokia pat karšta, kaip ir pirmoji, todėl organizatorių sprendimas atsisakyti vieno iš greičio ruožų lenktynininkams taps šokiu tokiu išsigelbėjimu. Startuoti kas minutę būtų tiesiog neįmanoma dėl ore tvyrančių dulkių, o važiuodami kas porą minučių jau galėsime įžiūrėti kelią, – prasidedant antrai „300 Lakes Rally“ dienai kalbėjo lenktynininkas Deividas Jocius. – Visų aistruolių tikimės sulaukti likusiuose septyniuose greičio ruožuose.“ 

Pirmauja estai ir latviai

Šeštus metus iš eilės rengiamas ralis prasidėjo penktadienį 16 valandą iškilmingu starto podiumu pagrindinėje Zarasų miesto aikštėje šalia savivaldybės. Iš karto po varžybų atidarymo sportininkai pajudėjo Visagino link. Čia startavo pirmasis 20,5 kilometrų ilgio „Autoplius.lt“ greičio ruožas.

Kaip ir buvo galima nuspėti, kvalifikacijoje geriausią rezultatą pademonstravęs estas S.Plangis buvo pirmas. Jis greičio ruožą įveikė per 9 min. ir 43,8 sek. Antrą vietą užėmė ir lyderio pozicijoje tarp lietuvių lenktynininkų įsitvirtino V.Žala, nuo lyderių atsilikęs tik 2,3 sek. Trečias liko Vytauto Švedo ir Žilvino Sakalausko tandemas, už savęs palikdami Ramūną Čapkauską su Tomu Šipkausku. Tuo tarpu pirmąją starto poziciją pasirinkęs bei praėjusių metų čempiono vardą apginti norintis latvis J.Vorobjovas kol kas turėjo tenkintis penkta pozicija.

Antrasis, beveik 5 kartus trumpesnis, greičio ruožas „Orakulas“ buvo sėkmingesnis lietuvių lenktynininkams. Pirmasis jį įveikė V.Švedas, 4,06 km greičio ruožo distanciją nuvažiavęs per 2 min. ir 27,70 sek. Antru rezultatu džiaugėsi kitas lietuvių ekipažas su R.Čapkausku priešakyje. Jie nuo lyderių teatsiliko 1,8 sek. Iki tol pirmavę estai S.Plangis ir M.Sarapuu liko treti, bet išsaugojo lyderių poziciją bendroje įskaitoje. Tuo metu lenktynininkai Giedrius Notkus ir Martynas Samuitis, demonstravę greitą tempą antrame greičio ruože, J.Vorobjovą nustūmė į šeštą poziciją. Visgi bendroje dalyvių rikiuotėje lyderiai išliko tie patys.

Trečiajame greičio ruože ralio lenktynininkams teko važiuoti tuos pačius kiek daugiau kaip keturis kilometrus. „300 Lakes Rally“ lyderių 20-ukas jame finišavo beveik panašiai kaip ir prieš tai buvusiame antrame greičio ruože, tačiau bendroje dalyvių rikiuotėje V.Švedas pakilo į antrą vietą, trečiojoje palikdamas brolius Vaidotą ir Žygimantą Žalas. Toliau pirmavo nuo pat starto varžybų tempą diktavę S.Plangis su M.Sarapuu.

Ketvirtajame greičio ruože tvyroję tiršti dulkių debesys sumaišė kortas nemažai daliai lenktynininkų, bet tik ne varžybų lyderiams. Pirmą kartą „300 Lakes Rally“ dalyvaujantys estai savo meistriškumą demonstravo iki pat pirmos varžybų dienos pabaigos.

„Dulkių tikrai neišvengėme ir mes, tik gal kiek drąsesni buvome trasoje. Kaip ir minėjau prieš startą, besąlygiškai pasitikėjau savo šturmanu, kuris man atstojo papildomas akis. Vietomis teko gerokai pristabdyti, bet kai tik galėjome įžiūrėti kelią, spaudėme smarkiau. Regis, kad rytoj teks startuoti pirmiems, tad dulkių nebegausime, bet teks slidesnė kelio danga. Susikrovėme gana solidžią persvarą, bet ralis dar tik prasideda ir viskas dar priešaky“, – savo debiutinį pasirodymą Zarasuose įvertino S.Plangis.

Drąsiu ir efektyviu važiavimu ralio aistruolius žavintis 23-ejų lenktynininkas pasakojo šeštadienio greičio ruožų stenogramose įrašęs vos keturis tramplinus, kai kiti lenktynininkai jų suskaičiavo net šešiolika. S.Plangis pripažįsta, kad šeštadienį laukiantys dar aštuoni greičio ruožai bus labiau klasikiniai ir suteiks pranašumo ne kartą Zarasų apylinkėse lenktyniavusiems lietuviams.

Po pirmos ralio dienos antri žengiantys J.Vorobjovas ir A.Malniekas nuo lyderių atsilieka beveik 20 sek. Už jų su 23,7 sek. deficitu rikiuojasi broliai Vaidotas ir Žygimantas Žalos, kurie net du kartus išlėkė iš trasos, bet sėkmingai į ją sugrįžo ir išliko lyderių trejete.

„Kai šovėme nuo kelio pirmą kartą, galvojau, kad ralis jau baigtas. Atlėkęs dideliu greičiu į dulkių sieną, vos joms prasisklaidžius, pamačiau, kad nebėra kelio. Pasirodo, pražiopsojau stabdymo tašką ir įlėkėm nuo gan stataus šlaito į griovį. Sėkmingai grįžome į kelią, radiatorius liko sveikas ir galėjome važiuoti toliau. Nutariau nebepaleisti varžovų į priekį ir vytis juos. Tempas buvo didelis ir prieš pat finišą vėl nuslydome, bet ir tąkart viskas baigėsi sėkmingai“, – pirmos ralio dienos įspūdžiais dalijosi V.Žala.

Šeštadienį lenktynininkas sieks išsaugoti vietą greičiausiųjų trejetuke ir mėgins vytis J.Vorobjovą. Tiesa, dauguma sportininkų važiavimą dulkėse prilygina rusiškai ruletei ir pripažįsta, kad bet kokia nepamatuota avantiūra trasoje gali baigtis skaudžiai. Dėl to antrai lenktynių dienai dalyviai prognozuoja dar daugiau intrigos.

Tarp dviem ratais varomų automobilių penktadienį greičiausi buvo Justas Tamašauskas su Stasiu Taraile. Jiems įkandin seka atitinkamai 2,9 ir 16,2 sek. atsiliekantys svečiai iš Latvijos – Emilis Blūmas ir Nikolajus Griazinas.

Šeštadienį dalyvių laukia dar aštuoni greičio ruožai. Kaip jau tapo tradicija, vakare lenktynes vainikuos paskutinis greičio ruožas su dirbtiniais tramplinais Zaraso saloje. Po ralio finišo visų susirinkusiųjų lauks triukšminga apdovanojimų ceremonija ir šventinis koncertas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.