Benediktas Vanagas: „Dakaras baigėsi – prasideda Dakaras“

Dakaro maratoną įveikę dalyviai pravažiavo Dakaro „Triumfo arką“ ir šį kartą ant podiumo Lietuvos himnas neskambėjo. Tačiau Lietuvos vardą ir simbolius matė visas pasaulis, o abu pasiekę finišą lietuvių ekipažai jau planuoja, kaip Dakarą šturmuos kitais metais. „Siekdami tikslo daug geriau pažinome automobilį ir save, todėl esu tikras, kad ateityje padovanosime įsimintinų akimirkų tiek sau, tiek gerbėjams“, – įveikęs sunkiausius pasaulyje 9500 kilometrų, sako Antanas Juknevičius.

Benediktas Vanagas į Dakaro finišą atjojo su Vyčiu.
Benediktas Vanagas į Dakaro finišą atjojo su Vyčiu.
Antano Juknevičiaus ekipažas „Edas Racing Team“ važiuoja pro „Triumfo arką“.<br>G.Kropio nuotr.
Antano Juknevičiaus ekipažas „Edas Racing Team“ važiuoja pro „Triumfo arką“.<br>G.Kropio nuotr.
Antanas Juknevičius ir Mindaugas Slapšys žino, kiak išties jėgų reikia, kad tiesiog pasiektum Dakaro finišą.<br>G.Kropio nuotr.
Antanas Juknevičius ir Mindaugas Slapšys žino, kiak išties jėgų reikia, kad tiesiog pasiektum Dakaro finišą.<br>G.Kropio nuotr.
Benedikto Vanago ekipažas įveikia „Triumfo arką“.
Benedikto Vanago ekipažas įveikia „Triumfo arką“.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2016-01-17 15:10, atnaujinta 2017-06-10 22:15

„Viso pasaulio akivaizdoje matyti Lietuvos simbolius – dėl to verta kovoti ir dirbti, ar tai būtų sportas, verslas, socialinė veikla ar lietuvių stendas pasaulinėje parodoje.

Mums buvo svarbi Lietuvos kariuomenė ir visuomenė palaikymas jai, svarbūs buvo Lietuvos išeiviai ir ryšys su jais, svarbūs ir santykiai su mūsų artimiausiais kaimynais.

Kaip ir krepšinis, kuris sutelkia, sausio mėnesį lietuvius Lietuvoje ir išeivius vienija Dakaras. Gerai, kad toks yra. Gerai, kad ir Dakare lietuviai varžosi su didžiausiomis pasaulio valstybėmis, geriausiais ar turtingiausiais. Gerai, kad ant podiumo plazdena Lietuvos simboliai ir mojuoja lietuviai“, – rašo Benedikto Vanago komandos „General Financing – Autopaslauga by Pitlane“ spaudos atstovas Tomas Vaišvila

„Simboliška. Ketvirtas kartas Dakare, ketvirtą kartą suprantu, kaip smarkiai mes vėluojame. Ir ketvirtą kartą noriu pasakyti: Dakaras baigėsi – prasideda Dakaras“, – sako šiais metais galutinėje įskaitoje likęs 27, bet paskutiniame etape iškovojęs 20 vietą, Benediktas Vanagas.

„Dakaro medalis ant mano krūtinės reiškia, kad aš jau finiše. Tikiuosi, kad tai nėra paskutinis Dakaro finišas man ir kad šis kartas – labai ilgo mano nuotykio sudėtingiausiose planetos lenktynėse pradžia. Aš pamilau Dakarą“, – antrina jo šturmanas, Sebastianas Razwodowskis.

Nesvarbu, kokia buvo vieta, kiek trasoje ar greičio ruožuose buvo praleista valandų, minučių ar sekundžių, visų tikslas buvo nugalėti ne tik ralį, ar užimti konkrečią poziciją, bet įveikti save.

Lygiai su tomis pačiomis stichijomis – liūtimis, potvyniais, dykvietėmis, beprotišku karščiu, „feš feš“ smėlio dulkėmis, technikos gedimais ir audromis – kovojo ir tik 3 val. 25 min. nuo Benedikto vanago atsilikusio Antano Juknevičiaus ekipažas.

„Niekas nežino, kaip viskas būtų susiklostę, jei būtume nuo pat pradžių lenktyniavę ties rizikos riba. Pirmą kartą su nauju automobiliu dalyvaujant tokiose varžybose klaidą gali padaryti to visiškai nenorėdamas, o ji gali nubraukti visą pasiruošimą ir net ateities planus.

Aš džiaugiuosi, kad siekdami tikslo mes daug geriau pažinome automobilį ir save, o kaip premiją dar gavome ir tikrai neblogą vietą galutinėje įskaitoje. Su „Overdrive“ mums tai buvo pirmas startas, todėl esu užtikrintas, kad ateityje padovanosime įsimintinų akimirkų tiek sau, tiek gerbėjams“, apie išsikeltų tikslų įgyvendinimą sakė A.Juknevičius.

Sportininkas, 38-ajame Dakaro ralyje užėmęs 28-ąją vietą nenusiminė ir sakė, kad kartais keliaujant tikslo link gaunama net daugiau nei jį pasiekus.

„Šiemet turėjome net tris lietuviškas komandas ir tai yra be galo didžiulis pasiekimas mums, kaip tokiai mažai valstybei. Matome, kad žmonių susidomėjimas šiuo renginiu Lietuvoje nuolat auga, o su juo kartu auga ir spaudimas Dakare dalyvaujantiems siekti aukštesnių pozicijų,

Mūsų komandai šių metų varžybos buvo lyg nauja pradžia. Pirmą kartą turėjome tokią pajėgią techniką, ne viskas ėjosi lyg iš pypkės, tačiau susigyvenę su automobiliu atradome įvairių prieš tai neatrastų niuansų – tiek teigiamų, tiek neigiamų ir visa tai bus labai stiprus pamatas ateinantiems startams“, – sakė jau šeštąjį Dakaro dalyvio medalį gavęs Antanas Juknevičius.

Šių metų automobilio įskaitos nugalėtoju jau kelintą kartą tapo prancūzų lenktynininkas Stephanas Peterhanselis. Jis į savo sąskaitą įsirašė 12-ąją pergalę sunkiausiu pasaulyje vadinamame Dakaro ralyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.