R. Sinkevičius pasakė, ką galvoja apie 1006 km lenktynes

Iki „Eneos 1006 km lenktynių“ beliko vos dvi savaitės.

R.Sinkevičius mano, kad lenktynės skatina saugų eismą.<br>Organizatorių nuotr.
R.Sinkevičius mano, kad lenktynės skatina saugų eismą.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 7, 2016, 12:32 PM, atnaujinta May 19, 2017, 2:55 PM

Artėjant šiai ne tik greičio ir azarto, bet ir atsakingo vairavimo šventei, susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius įvertino sporto renginių reikšmę saugesniam eismui gatvėse.

– Nuo šešioliktųjų lenktynių Palangoje prabėgo beveik metai. Kas per tą laiką pasikeitė šalies keliuose ir miestų gatvėse? Ar eismo dalyviai tapo labiau sąmoningi? Ar vairuojame saugiau?

– Saugus eismas – vienas svarbiausių Susisiekimo ministerijos prioritetų. Darome viską, kad eismo sauga nuolat gerėtų, o skiriamas ypatingas dėmesys šiai kelių transporto sričiai leidžia pasiekti neblogų rezultatų. Eismo saugos gerėjimo Lietuvoje tendenciją atspindi visi 2015-ųjų statistikos duomenys. Pernai šalies keliuose žuvo beveik dešimtadaliu žmonių mažiau nei užpernai. Palyginti su 2014 m., praėjusiais metais daugiau nei 3 kartus sumažėjo žuvusiųjų dėl neblaivių vairuotojų kaltės, eismo įvykiai nusinešė perpus mažiau vaikų gyvybių.

Verta paminėti, kad šių metų sausis eismo saugos srityje iš viso buvo rekordinis. Palyginti su 2015 m. pirmuoju mėnesiu, žuvusiųjų šalies keliuose sumažėjo beveik 60 proc. Tenka pripažinti, šie skaičiai teikia ypatingą viltį, jog laikydamiesi eismo taisyklių, atidumo ir pagarbos vieni kitiems kelyje, galime tapti labiau pažangūs šioje srityje, pakilti į gerokai aukštesnį lygį Europos kontekste ir kasmet išsaugoti vis daugiau gyvybių. Maža to, esame ryžtingai nusiteikę siekti itin ambicingo tikslo – nulio žūčių keliuose.

– Maratonines lenktynes Palangoje jūs ne kartą esate apibūdinęs kaip labai įtaigią saugaus eismo propagavimo priemonę, o profesionalių lenktynininkų vairavimą – pavyzdiniu. Kaip manote, ar iš tiesų ekstremalus vairavimas gali tapti gera pamoka vairuotojams mėgėjams?

– Nei kiek tuo neabejoju. Šią sporto šventę, pirmiausia, labai vertinu todėl, kad tiek mūsų, tiek užsienio šalių sportininkai yra vairavimo profesionalai, kurie ne tik atkakliai siekia pergalių, bet ir skubėdami finišo link griežtai laikosi taisyklių.

Tai svarbus ir išties atsakingas vairavimo ir saugaus eismo egzaminas, kurį lenktynininkai, manau, išlaiko su pagyrimu.

Pamąstykime: jei žmonės ekstremaliomis sąlygomis gali vairuoti pavyzdingai, kas gi mums, ramiai važiuojantiems šalies keliais ar miestų gatvėmis, trukdo būti vairuotojais iš didžiosios raidės?

Nemanau, kad laikytis Kelių eismo taisyklių, būti atidiems ir gerbti kitus eismo dalyvius yra jau taip sudėtinga. Užtat kaip malonu girdėti, kai apie tave sako, kad gerai ir saugiai vairuoji, ar ne?

– Kaip manote, kodėl lenktynės, kasmet tradiciškai rengiamos Palangoje, pritraukia tiek daug šios sporto šakos entuziastų ir mylėtojų?

Nieko nuostabaus, kad šis vasariškas renginys pritraukia šimtatūkstantines žiūrovų minias, o lenktynių transliacijas per televiziją stebi bemaž milijoninė žiūrovų auditorija. Žmonėms smalsu ir įdomu, nes į šią šventę susirenka dalyviai iš tokių valstybių kaip Belgija, Didžioji Britanija, Estija, Latvija, Lenkija, Olandija, Rusija.

Pagiriamąjį žodį vertėtų tarti ir lenktynių organizatoriams. Sutikite, kad reikia puikiai išmanyti daugelį tokio pobūdžio renginio organizacinių dalykų, kad jis taptų tradiciniu, bet nenuobodžiu, kaskart sukviečiančiu vis daugiau dalyvių ir žiūrovų.

– Ko norėtumėte palinkėti tiek sportininkams, tiek lenktynių žiūrovams, kaip jūs pats sakėte, šio atsakingo vairavimo ir saugaus eismo egzamino metu?

– Pirmiausia leiskite pasveikinti, nes tradicinis lenktynių festivalis sparčiai artėja savo jubiliejaus link.

Iš visos širdies linkiu, kad šis įspūdingas tarptautinis sporto renginys būtų saugus ir nepamirštamas. Tegul jis ir šiemet sukviečia kuo daugiau dalyvių, ypač kitų šalių sportininkų, nes tai ne tik kelia renginio prestižą, bet ir reklamuoja Lietuvos vardą bei mūsų šalies sportą užsienyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.