Rygoje vykusiose varžybose padangas degino ir trys lietuviai

Praėjęs savaitgalis buvo kaip niekada įtemptas šonaslydžio mėgėjams. Nors Lietuvoje varžybų nevyko, tačiau net trys lietuviai dėl pozicijų grūmėsi užsienyje.

Ingemaras Jekabsonas.<br>Andriaus Lauciaus nuotr.
Ingemaras Jekabsonas.<br>Andriaus Lauciaus nuotr.
Benediktas Čirba ir Gediminas Levickas.<br>Andriaus Lauciaus nuotr.
Benediktas Čirba ir Gediminas Levickas.<br>Andriaus Lauciaus nuotr.
Andrius Vasiliauskas šiame „Drift-Allstars“ čempionato etape liko ketvirtas.<br>Andriaus Lauciaus nuotr.
Andrius Vasiliauskas šiame „Drift-Allstars“ čempionato etape liko ketvirtas.<br>Andriaus Lauciaus nuotr.
Varžybų nugalėtojas Jamesas Deanas.<br>Andriaus Lauciaus nuotr.
Varžybų nugalėtojas Jamesas Deanas.<br>Andriaus Lauciaus nuotr.
Vienas geriausių Latvijos šonaslydžio meistrų – Janis Eglite.<br>Andriaus Lauciaus nuotr.
Vienas geriausių Latvijos šonaslydžio meistrų – Janis Eglite.<br>Andriaus Lauciaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 8, 2016, 6:24 PM, atnaujinta May 16, 2017, 12:04 PM

Šeštadienį Rygoje vykusiose „Drift-Allstars“ varžybose savo jėgas nusprendė išbandyti Gediminas Levickas, Benediktas Čirba ir visuose šios serijos etapuose besivaržantis Andrius Vasiliauskas.

Po sėkmingų penktadienio treniruočių lietuviai jautėsi gerai. Pirmasis iš vėžių kiek išmušęs faktorius šeštadienį – lietus.

„Bikernieki“ trasa, kurioje vyko varžybos neseniai rekonstruota, todėl visiems kone 10 metų įprasta trasos konfigūracija pasikeitusi, o nauja asfalto danga taip pat vertė dalyvius iš naujo mokytis slysti šonu.

Dvikovoje pritrūko padangų

Prieš pat kvalifikaciją lietus nurimo ir nors pirmieji keturi dalyviai dar važiavo šlapioje trasoje, kitiems balų taškyti neteko.

Atėjus antram kvalifikacijos ratui, vėl užlijo, tad tokiomis permainingomis sąlygomis, lietuviams teko pademonstruoti visus savo gebėjimus. Galiausiai kvalifikacijoje Andrius Vasiliauskas užėmė 19 vietą, Benediktas Čirba – 24, Gediminas Levickas – 28.

Poriniuose važiavimuose pirmasis krito Benediktas – jis susitiko su vienos iš stipriausių komandų Europoje – „Budmat Drift Team“ atstovu Dawidu Karkosiku ir dėl pirmo važiavimo metu padarytos klaidos, neperžengė „Top 32“ barjero.

Panašus likimas ištiko ir G. Levicką: „Poriniuose važiavimuose teko važiuoti prieš Janį Eglite. Tai jo namų trasa, o jis tikrai stiprus oponentas, tad supratau, kad čia mano paskutinis važiavimas tądien. Važiavau kaip galėjau su streikuojančia mašina ir skyrė pakartojimą.

Tačiau su šia dvikova baigėsi mano „gerosios“ padangos ir teko dėtis „bet ką“. Dėl to, važiuodamas iš paskos atsilikau, pasimečiau dūmuose, o iš jų išlindęs, supratau, kad į paskutinį posūkį atlekiu per greit.

Iš pradžių sekė smūgis į šoną, po to – automobilio nosis atsirėmė į padangų barjerą. Nieko baisaus, bet tuo važiavimai baigėsi. Pačias varžybas vertinu teigiamai – su užsieniečiais galima varžytis, tik štai technika jų ir pasiruošimas – visai kito kalibro nei lietuvių.

Mes vakar pritrūkom gerų padangų, o į baigiantis varžyboms radom dar ir mirštančią turbiną, todėl tikrai džiaugėmės ir pasiektu rezultatu“, – pasakojo Gediminas.

Nesuprato priešininko motyvų

Geriausiai šiose varžybose parodė A. Vasiliauskas. Nesunkiai laimėjęs „Top 32“ važiavimą su latvių žvaigžde Gvido Elksniu, vėliau susidūrė su oponento kuriozais: „Top 16“ teko važiuoti su „Toyota Supra“, kurios vairuotojas kvalifikacijoje užėmė trečiąją vietą.

Padariau prielaidą, kad tai bus greitas dalyvis, tad užsimoviau geras, plačias padangas, nuleidau jų slėgį, taip siekdamas maksimalaus sukibimo. Atsistoju prie starto linijos, pasižiūriu į oponentą, o pas jį – „R18 225“ pločio kinietiškos padangos.

Supratau, kad pakliuvau – visą važiavimą laikiau stabdžius ir viskas pavyko. Kai gavau važiuoti priekyje, startavau ir nuo jo pabėgau.

Teisėjai nusprendė, kad nulėkiau, nesudarydamas šanso pasivyti, tad gavom pervažiuot. Užsimoviau dar vieną komplektą naujų, gerų padangų, tikėdamasis, kad jis elgsis kitaip, tačiau istorija pasikartojo. Teisėjai pripažino mano pranašumą ir patekau į „Top 8.“

Čia kaunietis susitiko su „Drift-Allstars“ senbuviu Nigelu Colferu. Po sunkios kovos ir ilgų teisėjų diskusijų, buvo pripažintas mažas Andriaus pranašumas ir jis pateko į pusfinalį.

Čia susitikęs su Juha Pöytälaakso iš Suomijos, Andrius tikėjo savo pranašumu, tačiau teisėjų neįtikino – Juha iškeliavo kovoti dėl nugalėtojo podiumo, o lietuviui liko kova dėl 3-4 vietų.

„Buvau gerokai pavargęs ir nors ir pirmam važiavime oponentas padarė klaidą, tačiau jos neišvengiau ir aš – antrajame posūkyje kliudžiau trasos „kerbą“ ir prakirtau padangą, o tai lėmė dar pakankamai sėkmingą kelionę į šalia trasos esančią stabdymo zoną.

Nors turėjome gauti pakartojimą, tačiau mano išlėkimas buvo didesnė klaida ir teisėjai nusprendė varžybas baigti. Nepaisant to – džiaugiuosi ketvirta vieta“, – pasakojo A. Vasiliauskas.

Toliau dalyvaus čempionate

„Drift-Allstars“ Rygoje buvo jau antras iš eilės sudėtingų varžybų savaitgalis tiek Andriui, tiek Benediktui. Nepaisant to, A. Vasiliauskas toliau tęsia varžybų maratoną ir jau šį savaitgalį dalyvaus varžybose Vokietijoje, vėliau – Vengrijoje.

Artimiausios tokio lygio drifto varžybos Lietuvoje – Rugsėjo 2-3 dienomis. Čia, kartu su „Lietuvos drifto čempionatu“, vyks ir „Baltijos šalių drifto čempionato“ finalinis etapas „Braliukų mūšis“.

Visi stipriausi regiono sportininkai susirungs S. Dariaus ir S. Girėno aerodromo pakilimo take sudėliotoje greitoje trasoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.