„Formulės-1“ lenktynėse JAV – pranašiškos ambicijos ir aptirpusi persvara

Sekmadienį „Formulės-1“ pasaulio čempionato dalyviai persikėlė į kitą pasaulio pusę – JAV, Teksase, Ostino trasoje įvyko JAV „Grand Prix“.

JAV GP akimirkos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV GP akimirkos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV GP akimirkos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV GP akimirkos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV GP akimirkos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV GP akimirkos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV GP akimirkos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV GP akimirkos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV GP akimirkos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV GP akimirkos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV GP akimirkos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV GP akimirkos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV GP akimirkos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV GP akimirkos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV GP akimirkos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV GP akimirkos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Oct 24, 2016, 12:00 AM, atnaujinta May 10, 2017, 8:23 AM

Lenktynes iš pirmosios pozicijos pradėjo čempiono titulą ginantis „Mercedes“ lenktynininkas Lewisas Hamiltonas, o iš antrosios – jo komandos kolega (draugais šių lenktynininkų pavadinti negalima) Nico Rosbergas, pirmaujantis šių metų čempionato įskaitoje.

Šie du sportininkai – vieninteliai tebepretenduojantys į 2016-ųjų „F-1“ čempiono titulą. Jų komanda „Mercedes“ konstruktorių taurę jau užsitikrino.

Jie tokia tvarka ir pasiekė finišą. L.Hamiltonas po pergalės gavo 7 taškais daugiau už savo kolegą ir ištirpino jo persvarą iki 26 taškų.

Trečiąją vietą užėmė D.Ricciardo, ketvirtas finišavo „Ferrari“ lenktynininkas Sebastianas Vettelis, o penktąją vietą sunkiai iškovojo Fernando Alonso.

Startavo atsargiai

Po starto L.Hamiltonas išlaikė pirmąją poziciją, o itin atsargiai važiavęs N.Rosbergas užleido poziciją Danieliui Ricciardo iš „Red Bull“. Į ketvirtąją poziciją pakilo Kimi Raikkonenas iš „Ferrari“.

Rikiuotės viduryje važiavusiems lenktynininkams startas pavyko ne taip sklandžiai. Pirmame rate įvyko masinis susistumdymas, dėl kurio Valtteri Botto „Williams“ padanga buvo pradurta, o Nico Hulkenbergas iš „Force India“ nebegalėjo tęsti lenktynių.

Taip pat trasoje susilietė ir apsisuko Sergio Perezas iš „Force India“ ir Danilas Kvyatas iš „Toro Rosso“. Abu sportininkai tęsė lenktynes, bet D.Kvyatas už manevrą gavo 10 sekundžių baudą.

Pirmieji sportininkai užsuko pasikeisti padangų gana anksti. D.Ricciardo ir K.Raikkonenas į boksus užsuko dar 9 rate. Kitame rate padangas pasikeitė ir kitas „Red Bull“ lenktynininkas Maxas Verstappenas.

Per anksti apsidžiaugė

Toks ankstyvas sustojimas buvo netikėtas, nes M.Verstappenas lenktynes pradėjo su kietesnėmis padangomis, nei jo komandos draugas.

Tai išprovokavo anksti stoti ir „Mercedes“. Pirmasis padangas pasikeitė N.Rosbergas ir tai buvo teisingas sprendimas – jis į trasą grįžo tiesiai priešais K.Raikkoneną.

12 rate sustojo ir lenktynių lyderis L.Hamiltonas. Įdomu tai, kad komanda abiem sportininkams pritaikė skirtingas strategijas – L.Hamiltonas gavo minkšto mišinio padangas, o N.Rosbergas – vidutinio kietumo padangas.

Dėl to vokietis negalėjo būti toks greitas, tad jį greitai pasivijo M.Verstappenas ir mėgino aplenkti. Lenktynių inžinieriui paraginus pasaugoti padangas, jaunas sportininkas atšovė: „Aš čia ne tam, kad finišuočiau ketvirtas.“

Vis tik šie jo žodžiai pasisuko pranašiška linkme. Antrą kartą jis į boksus nėrė 27 rate, bet mechanikai jo visiškai nelaukė. Komanda skubiai išnešė padangas į lauką ir pakeitė sportininkui ratus, bet sugaišo labai daug brangaus laiko. M.Verstappenas savo inžinieriui teisinosi pamanęs, kad komanda jį pakvietė į boksus.

Galiausiai jo pasirodymas baigėsi dar viena nesėkme – 30 rate sugedo „Red Bull“ bolidas. Sportininkas kurį laiką riedėjo trasa, bet galiausiai automobilį pastatė trasos pakraštyje. Dėl to buvo paskelbta virtualaus saugos automobilio fazė ir visi lenktynininkai privalėjo sulėtinti savo tempą.

Dvigubas laimėjimas

Tuo akimirksniu pasinaudojo abu „Mercedes“ lenktynininkai ir užsuko pasikeisti padangų. Tai labiausiai nuliūdino D.Ricciardo – jis buvo ką tik pasikeitęs padangas, todėl apgailestavo, kad jo varžovai gavo laiko prasme „nemokamą“ galimybę sustoti.

40 rate labai keistas incidentas įvyko „Ferrari“ garaže. Padangas pasikeitęs K.Raikkonenas spėjo nuvažiuoti vos keliasdešimt metrų, kai komanda jam liepė sustoti. Pasirodo, mechanikai netinkamai prisuko galinį kairįjį ratą, todėl suomiui teko pasitraukti iš lenktynių. Jis prarado penktąją poziciją.

Paskutiniame rate nepaprastai gražią kovą žiūrovams padovanojo Fernando Alonso iš „McLaren“. Prieš tai aštriai apsigynęs nuo Felipe Massos iš „Williams“ jis drąsiai aplenkė Carlosą Sainzą ir iškovojo penktąją vietą. Tai autsaiderei ekipai – neįtikėtinai geras rezultatas.

Tiesa, jo ir F.Massos susidūrimas bus tiriamas po lenktynių, taigi ispanas dar gali gauti baudą.

„Formulės-1“ JAV GP rezultatai:

1. Lewisas Hamiltonas „Mercedes“

2. Nico Rosbergas „Mercedes“

3. Danielis Ricciardo „Red Bull“

4. Sebastianas Vettelis „Ferrari“

5. Fernando Alonso „McLaren“

6. Carlosas Sainzas „Toro Rosso“

7. Felipe Massa „Williams“

8. Sergio Perezas „Force India“

9. Jensonas Buttonas „McLaren“

10. Romainas Grosjeanas „Haas“

11. Kevinas Magnussenas „Renault“

12. Danilas Kvyatas „Toro Rosso“

13. Jolyonas Palmeris „Renault“

14. Marcusas Ericssonas „Sauber“

15. Felipe Nasras „Sauber“

16. Valtteri Bottas „Williams“

17. Pascalis Wehrleinas „Manor“

18. Estebanas Oconas „Manor“

Lenktynių nebaigė:

Kimi Raikkonenas „Ferrari“ (komandos klaida)

Maxas Verstappenas „Red Bull“ (bolido gedimas)

Estebanas Gutierrezas „Haas“ (stabdžių gedimas)

Nico Hulkenbergas „Force India“ (avarija)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.