M.Schumacherio įrašas iš praeities: jo gyvenimas galėjo susiklostyti kitaip

Legendinis lenktynininkas, septyniskart „Formulės-1“ pasaulio čempionas Michaelis Schumacheris praktiškai neatsiejamas nuo „Ferrari“ vardo.

R.Dennisas kalbino M.Schumacherį pereiti į „McLaren“ ekipą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R.Dennisas kalbino M.Schumacherį pereiti į „McLaren“ ekipą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R.Dennisas kalbino M.Schumacherį pereiti į „McLaren“ ekipą.<br>Stop kadras.
R.Dennisas kalbino M.Schumacherį pereiti į „McLaren“ ekipą.<br>Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 21, 2016, 7:05 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 10:13 AM

Šioje itališkų sportinių automobilių gamintojo komandoje jis lenktyniavo 10 metų ir pelnė penkis iš eilės F-1 čempiono titulus (2000-2004 metais).

2006-aisiais pasitraukęs iš sporto jis į lenktynes trumpam grįžo su „Mercedes“ ekipa ir atstovavo ją 2010-2012 metais, bet dėl ne itin greitos technikos jam nebepavyko iškovoti nė vienos pergalės.

Tačiau M. Shumacherio gyvenimas galėjo susiklostyti visai kitaip. Galbūt jis nebūtų pasiekęs tokių rezultatų, o galbūt priešingai – būtų pelnęs dar daugiau F-1 čempiono titulų.

Patraukė „McLaren“ dėmesį

Kai M.Schumacheris buvo dar tik pradedantis karjerą „Formulėje-1“, „Ferrari“ žvaigždė buvo priblėsusi. Italų ekipa buvo laikoma vidutinioke, o dėl čempionų vardų stipriausiai kaudavosi „Williams“ ir „McLaren“ ekipos.

„McLaren“ ekipai nuo pat 1981-ųjų vadovavo britas Ronas Dennisas, į komandą pritraukęs tokius talentus, kaip Alainas Prostas, Ayrtonas Senna, Mika Hakkinenas ir vėliau Lewisas Hamiltonas.

Šį mėnesį pasklidus žiniai, kad „McLaren“ nebepratęs sutarties su 69-erių metų sulaukusiu R. Dennisu, F-1 gerbėjai prisiminė prieš 24 metus darytą vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas „McLaren“ vadovo ir tuomet dar nė vieno titulo nepelniusio M.Schumacherio pokalbis.

1993 metais per „Benneton“ kolekcijos pristatymą darytame reportaže matyti, kaip R.Dennisas bando prisivilioti M. Schumacherį pokalbiui. Tuo metu garsus komandos vadovas ieškojo dar vieno lenktynininko į komandą, į kurią jau buvo atėjęs dar vienas perspektyvus jaunuolis, tuomet 25-erių Mika Hakkinenas.

24-erių M.Schumacheriui tai buvo trečiasis sezonas „Formulėje-1“, jis atstovavo „Benneton“ ekipą.

„Gal galėtume pasikalbėti privačiai vieną dieną, toli nuo visko?“ – įraše girdėti, kaip R.Dennisas klausia M.Schumacherio.

„Aš tikiu, kitais metais mes pamatysime, ko mūsų komanda iš tikro verta. Ar tai yra komanda, su kuria galima pelnyti pasaulio čempionų titulą, ar ne. Šiais metais tobulėjome, o dabar yra metas, kai kažkas didelio turi įvykti, kad taptume geresni. Jei jie gali tai padaryti, tada gerai, jei ne – tuomet po šio periodo man gali būti geras metas išeiti“, – užsiminė M. Shumacheris.

Įspėjimo prireikė po 20 metų

Šalia jauno lenktynininko matyti ir dryžuotu kostiumėliu pasipuošusi jauna mergina Corinna Betsch, kuri po dviejų metų tapo jo žmona ir vyru tebesirūpina iki šiol.

R.Dennisas sportininkui negailėjo patarimų: „Rūpinkis savimi. Kartais būni ant ribos ir yra vienas dalykas, kurio negali pakeisti, žinai. Tik rūpinkis savimi, tu esi siaubingai įspūdingas.“

Tačiau toks aštrus komplimentas M.Schumacherį sutrikdė. „Manote, manęs laukia kažkokios problemos?“, – paklausė jis.

R.Dennisas užtikrino, kad ne tai turėjo omenyje. „Kai esi automobilyje, pats kontroliuoji savo likimą ir tik pats žinai, kur yra tavo riba. Kartais iš išorės tai atrodo, kaip visiška riba. Turi tik vieną šansą, tiesiog rūpinkis savimi“, – lenktynininką įspėjo patyręs vadovas.

Tuo metu „Formulė-1“ buvo labai pavojingas sportas, o lenktynininkų žūtys nebuvo toks retas įvykis, kaip šiais laikais.

R.Dennisas tik norėjo įspėti jauną ir drąsų lenktynininką, kad šis nepamirštų savo saugumo, tačiau negalėjo įsivaizduoti, kad po ilgos ir itin sėkmingos karjeros M.Schumacherio gyvybė pakibs ant plauko dėl nelaimės slidinėjant.

Didžiausia nelaimė M.Schumacherio šeimą ištiko 2013-ųjų gruodžio 29-ąją, kai su sūnumi slidinėjęs lenktynininkas krito ir stipriai susižalojo galvą. Po šios traumos M.Schumacheris gydomas iki šiol, o šeima kruopščiai slepia detales apie jo sveikatą.

Ruošėsi palikti „Ferrari“

R.Dennisas šių metų pavasarį atskleidė, kad M. Schumacheris, jau važiuodamas „Ferrari“, buvo sutikęs pereiti į „McLaren“.

„Kai jis jau vairavo „Ferrari“, Michaelis ir aš buvome susitarę, kad jis pereis į „McLaren“. Mūsų susitikimas vyko ne per „Grand Prix“ savaitgalį, ne. Mes slaptai susitikome kitu metu viename iš Monako viešbučių.

Bet galiausiai nieko neišėjo, nes jo vadyba reikalavo kontroliuoti teises į jo atvaizdą – jie iš esmės siekė gauti jas visas, bei, žinoma, laukė daug pinigų.

Tai mane nuliūdino. Manau, Mika ir Michaelis būtų buvusi nuostabi lenktynininkų pora“, – sakė R.Dennisas per interviu oficialiam F-1 portalui.

Nors garsaus komandos vadovo planas neišdegė, F-1 gerbėjams tai greičiausiai išėjo į gera, nes dėl pergalių kovoję M.Schumacheris ir M.Hakkinenas padovanojo ne vieną nuostabią dvikovą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.