Per Benedikto Vanago išlydėtuves į Dakarą – nerimą kelianti žinia

Į sudėtingiausiomis pasaulyje lenktynėmis vadinamą Dakaro ralį antradienį išvyko paskutinė lietuvių komanda. Patį Benediktą Vanagą buvo sunku pastebėti didžiulėje jo bičiulių ir gerbėjų minioje.

Benediktas Vanagas su Sebastianu Rozwadowskiu ir kitais komandos nariais išskrido į Pietų Ameriką.<br>D. Umbraso nuotr.
Benediktas Vanagas su Sebastianu Rozwadowskiu ir kitais komandos nariais išskrido į Pietų Ameriką.<br>D. Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 27, 2016, 12:12 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:38 PM

326 numeriu pažymėtu naujesniu „Toyota Hilux“ bolidu antrus metus iš eilės jis startuos su šturmanu iš Lenkijos Sebastianu Rozwadowskiu.

Neslėpė komandos nuovargio

B. Vanagas priminė, kad su šių metų startu baigsis penkerių metų Dakaro ralio maratono ciklas. Jis pripažino, kad kuomet apie tai paskelbė galvojo, jog tiek laiko užteks perprasti šias lenktynes, tačiau dabar supranta klydęs.

  Apie galimus vėlesnius startus sportininkas kalbėjo labai atsargiai.

  „Kas bus dar kitais metais? Aš nežinau. Manau, kad tai stipriai priklausys nuo to, kaip pasirodysime šį kartą“, – komentavo jis.

B. Vanagas neslėpė, kad po penkerių metų nuolatinio skubėjimo ir begalės rūpesčių, visa komanda yra gerokai pavargusi.

Toks vieno žinomiausių šalies lenktynininkų pareiškimas jo gerbėjams nesuteikia pernelyg daug vilčių.

Pasiruošimą ateinančių metų pradžioje vyksiančio Dakaro ralio maratono startui B. Vanagas įvertino kaip patį geriausią per visus penkerius metus.

„Jeigu būsime drausmingi, pasieksime geresnį rezultatą nei iki šiol. Kokį? To negaliu pasakyti, nes nežinau“, – kalbėjo lenktynininkas.

Drausmė – lyg kariuomenėje

  B. Vanagas pažymėjo, kad šiais metais pagrindinis komandos šūkis bus „drausmė“.

„Turime veikti taip, kaip tai daro kariuomenė – daryti viską labai tiksliai ir būti išmintingi susidūrę su netikėtumais. O jų tikrai bus“, – sakė jis.

  Lenktynininkas pastebėjo, kad pirmuosius 15 metų praleistų automobilių sporte tiesiog stengėsi važiuoti kuo greičiau. Visgi pastaruosius penkerius metus stengiasi daugiau dėmesio skirti drausmei komandoje.

„Panašu, kad po ketverių metų sunkaus darbo, tai pradeda duoti gerų rezultatų.

Šiais metais ne tik sakėme, kad norime būti drausmingi, bet tokie ir buvome“, – kalbėjo sportininkas.

Prisijungė žinomas lenktynininkas

  Prie B. Vanago komandos, kurią sudaro 16 žmonių, šiais metais prisijungs ir Kauno mero Visvaldo Matijošaičio sūnus, lenktynininkas Dainius Matijošaitis. Dakaro dykumų maratonas – sena jo svajonė.

  Visgi žinomas vyras nelinkęs ralio maratone dalyvauti su minimaliomis pajėgomis ir be patirties. O tam, kad ją sukauptų tektų dalyvauti trumpesnėse vadinamųjų „ralio reidų“ varžybose.

D. Matijošaitis pažymėjo, kad apie galimybę dalyvauti lenktynėse 2018 metais kalbėti nėra prasmės vien dėl milžiniško biudžeto, kurį tektų surinkti.

  Į dykumų maratoną su B. Vanagu šiais metais keliaus ir maža maža jo kopiją. Aprūpinęs ją nauja uniforma šiais metais lenktynininkui vėl įteikė žinomas reperis Gabrielius Liaudanskas-Svaras.

Aukštikalnių iššūkis

Kalbama, kad sunkiausia ekipažams bus trečioji lenktynių diena. Tuomet lenktynininkai nuo jūros lygio pakils į maždaug penkių kilometrų aukštį. Be to, tai padarys labai greitai.

  „Manau, kad tai įvyks per valandą ar pusantros.

Tuomet atsiranda didelis slėgių skirtumas, sumažėja deguonies koncentracija, o dėl viso to – gali labai skaudėti galvą“, – aiškino B. Vanagas.

  Jis prisimena, kad praėjusiais metais teko patirtį kažką panašaus. Jei skausmas bus nepakenčiamas – sustos ir darys pertrauką.

„Tačiau tai galioja visiems lenktynių dalyviams, o be to aš manau, kad mes esame pakankamai gerai pasiruošę“, – įsitikinęs lenktynininkas.

S. Rozwadowskis savo organizmą prie gyvenimo aukštikalnėse sąlygų pratino 40 nakvodamas palapinėje, kurioje buvo sumažinta deguonies koncentracija.

Palinkėjo „skristi žemai“

  Lenktynininką išlydėti atvykęs lakūnas Jurgis Kairys patarė ekipažui skirsti žemai. B. Vanagas pažadėjo, kad taip ir darys, nes arčiau žemės – geresnis sukibimas.

2017 metų Dakare „General Financing team Pitlane“ komanda turės įveikti daugiau nei 9 tūkstančių kilometrų trasą, kuri drieksis per tris Pietų Amerikos valstybes: Paragvajų, Argentiną ir Boliviją.

Pusė trasų eis per niekada anksčiau lenktynininkų nelankytas vietas. Prasidėjęs tropiniu karščiu Paragvajaus sostinėje Asunsjone, kai oro temperatūra sieks 40 laipsnių Celcijaus, po kelių dienų ralis persikels į aukštikalnes, kuriose temperatūra kris žemiau 0.

Organizatoriai pabrėžia, kad šiais metais bus itin svarbūs navigaciniai sugebėjimai, nuoseklumas.

Dakaro ralyje startuos 146 motociklai, 83 automobiliai, 50 sunkvežimių ir 37 keturračiai – iš viso 316 transporto priemonių. Dalyvių – 491 iš 59 valstybių.

Lietuvai atstovaus trys ekipažai: B. Vanago ir, Antano Juknevičiaus ir šturmano Dariaus Vaičiulio bei Vaidoto Žalos ir šturmano Saulius Jurgelėno.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.