Dakaro podiumas – tik įžanga: ko galima laukti šių metų lenktynėse

Įveikė administracinę ir techninę komisijas bei nesulaužę technikos pirmųjų bandymų metu ekipažai tradiciškai turėjo galimybę prisistatyti Dakaro aistruoliams. Sekmadienį naktį Lietuvos laiku Paragvajaus sostinėje Asunsjone oficialiai prasidėjo Dakaro ralis.

Automobilių klasėje publikai pasirodė ir trys Lietuvos lenktynininkai.<br>Edgaro Buiko nuotr.
Automobilių klasėje publikai pasirodė ir trys Lietuvos lenktynininkai.<br>Edgaro Buiko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 2, 2017, 10:25 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:51 PM

Šalyje, kurioje automobiliams nereikia techninės apžiūros, išsirikiavo galingiausia pasaulio ralio maratono technika. Ant sudėtingiausių pasaulio lenktynių podiumo išsirikiavo 144 motociklai, 37 keturračiai, 87 automobiliai, 10 UTV ir 50 sunkvežimių.

Dalyvių pristatymas truko penkias valandas. Automobilių klasėje publikai pasirodė ir trys Lietuvos pilotai – greičiausias Dakaro lietuvis Benediktas Vanagas, lenktynių senbuvis Antanas Juknevičius ir jauniausias šio trejeto atstovas Vaidotas Žala.

Aštuntas podiumas karjeroje

318-a varžybose dalyvaujančių technikos vienetų – visureigių, motociklų, keturračių ir sunkvežimių – vienas po kito mėgavosi didžiulės gerbėjų minios dėmesiu ir plojimais.

Jau aštuntąjį Dakaro ralio starto podiumą į savo sąrašą įsirašęs A. Juknevičius ceremonijai didelės reikšmės nesuteikė, tuo tarpu D. Vaičiuliui tai – nauja, įdomi patirtis.   „Visos mintys apie pirmuosius 39-is kilometrus rytojaus ryte, o ceremonija – tiesiog vienas iš tų formalumų, kuriuos reikia padaryti.

Dabar jau prasidės tai, ko mes ir visi tautiečiai laukėme visus metus. Tikiuosi, kad padovanosim Lietuvai daug įsimintinų akimirkų“, – po starto podiumo teigė „Craft Bearings“ lenktynininkas A. Juknevičius.

Simbolinio, 39-ių kilometrų ilgio, Dakaro ralio prologas bus techniškas ir pavojingas, prognozuojama, kad jau čia lyderiai turėtų pradėti kovą dėl sekundžių. A. Juknevičiaus ir D. Vaičiulio ekipažas startuos iš 28-osios startinės pozicijos.

Pristatyme – dėmesys Vyčiui

Tradiciškai Dakaro dalyvius pristatantis Mariano Ianaconne dėmesio nepagailėjo „General Financing team Pitlane“ komandai. Miniai Dakaro ralio fanų jis papasakojo apie Lietuvos simbolį – Vytį ant „Toyota Hilux“ šono, apie 6788 jame esančius fanus, panorusius drauge įveikti Dakarą.

„Podiumas – visada grandiozinė šventė Dakare. Kaip ir Olimpinėse žaidynėse, tai svarbi viso žaidimo dalis. Aš asmeniškai laukiu pirmojo starto, kai pradėsime gyventi lenktynių režimu.

Gerai, kad renginio vedėjai nemažai dėmesio skyrė Vyčiui, kaip Lietuvos simboliui, bei susirinkusiai miniai ir tiesioginės transliacijos žiūrovams iš viso pasaulio papasakojo apie milžinišką kiekį dalyvių Vyčio mozaikoje.

Jie mūsų komandą padaro didžiausią visų laikų Dakaruose“, – sakė B. Vanagas.

Kas bus lenktynių favoritai?

2017 metų Dakare sportininkai turės įveikti 9 tūkstančių kilometrų trasą, kuri drieksis per tris Pietų Amerikos valstybes: Paragvajų, Argentiną ir Boliviją.

Dalyvių gretose – gausu žinomų vardų. Pasak lenktynių sporto direktoriaus Marco Comos, šiais metais Dakaro ralis bus sudėtingiausios lenktynės per visą ralio istoriją nuo tada, kai jis persikėlė į Pietų Ameriką.

Pusė trasų eis per niekada anksčiau lenktynininkų nelankytas vietas. Prasidėjęs tropiniu karščiu Paragvajaus sostinėje Asunsjone, kai oro temperatūra sieks 40 laipsnių Celcijaus, po kelių dienų ralis persikels į aukštikalnes, kuriose temperatūra kris žemiau nulio.

Organizatoriai pabrėžia, kad šiais metais bus itin svarbūs navigaciniai sugebėjimai, nuoseklumas.

Motociklų kategorijoje lyderiu laikomas praėjusio ralio nugalėtojas Toby Price’as su KTM.

Automobilių kategorijoje svajonių komandos etiketė lipdoma „Peugeot“ ekipai, kuriai atstovauja Stephane Peterhanselis, Sebastianas Loebas, Carlosas Sainzas ir Cirilas Despres.

Jiems iššūkį mes „Toyota Hilux“ automobiliais važiuosiantys 2011 ir 2015 metų Dakaro lenktynių nugalėtojas Nasseras Al Attiyah, 2009 metų Dakaro nugalėtojas Ginielis de Villiersas ir 2004 metų ralio čempionas Joanas „Nani“ Roma.

Sunkvežimių kategorijoje vienais favoritų laikomi „Iveco“ sunkvežimiu važiuojantys olandas Gerard’as de Rooy drauge su komandos draugu iš Argentinos Fernando Villagra.

Nugalėtojų trofėjų susigrąžinti siekia ir „Kamaz“ komandos atstovai iš Rusijos Ayratas Mardeevas ir Eduardas Nikolajevas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.