Benedikto Vanago Lietuva. Kunigaikštis Gediminas ir geriausia lietuviška prekė

Lenktynininkas Benediktas Vanagas – puikiai žinomas ir žmonėms, menkai besidomintiems automobilių sportu. Sportininkas Lietuvą Dakaro ralio trasose garsina ne tik puikiais savo rezultatais, bet ir didžiuliu Vyčio ženklu puoštais automobiliais.

 B.Vanagas.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 B.Vanagas.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 28, 2017, 10:40 PM, atnaujinta Nov 28, 2017, 10:41 PM

Naujam ištvermės ralio iššūkiui besiruošiantis B.Vanagas žavisi mūsų sostinės ramybe ir istorija bei įžvelgia, kas yra didžiausias Lietuvos turtas.

– Jūsų šaknys – kur gimėte ir augote?

– Aš vadinu save pirmos kartos vilniečiu, tai reiškia, kad esu gimęs Vilniuje, bet mano tėvai yra atvykę. Jie yra aukštaičiai – mama iš Zarasų pusės, o tėtis – iš Utenos pusės. Bet aš – vilnietis.

– Kuo jums ši vieta ypatinga?

– Naudoju grotažymę „Best city to live in“ (Geriausias miestas gyventi, – angl.). Iš tiesų, turbūt kiekvienas yra savo gimtinės arba gimtos vietos patriotas gerąja prasme, nes tu žinai aplinką, pažįsti žmones, viskas yra įprasta.

Tai – tam tikra komforto zona. Vilnius tiek istoriškai, tiek kultūriškai, tiek gamtos prasme yra nuostabi vieta gyventi.

– Koks jūsų maloniausias vaikystės prisiminimas?

– Turbūt nepasakysiu mėgstamiausio vaikystės atsitikimo, bet vaikystė iš esmės yra kiekvieno žmogaus raidoje pats geriausias laikas, kada nėra labai daug atsakomybės, yra daug svajonių, kada tiesiog mėgaujiesi gyvenimu.

Manau, geriausia, kad ta vaikystė išliktų visą likusį gyvenimą, kitaip tariant – neužaukime.

– Kokia jums smagiausia lietuviška šventė?

– Mes Lietuvoje mėgstame švęsti. Prasmingiausia – turbūt Kalėdos, kuomet laikas tarsi sustoja ir turi galimybę būti su tau artimais žmonėmis. O visais kitais atvejais gali linksmintis tada, kada nori, o ne kada datoje pažymėta, kad turi būti linksma.

– Kokia jums gražiausia Lietuvos vieta?

– Matyt Vilnius. Mano šaknys čia, man labai patinka Vilniaus žaluma, patinka jo ypatumas, kad Vilnius yra slėnyje. Vilnius yra mano mėgstamiausia vieta.

– Koks jūsų mėgstamiausias Lietuvos istorijos veikėjas?

– Turbūt Gediminas, todėl, kad šis valdovas, įkūręs Vilnių, elgėsi labai išmintingai ir kvietė tiek pirklius, tiek amatininkus į šį miestą, tam, kad gimtų graži sandara. Manau, tai labai geras pavyzdys, kur ir ateityje Lietuva turėtų keliauti.

Turėtume galvoti, kaip mes galėtume privilioti pačius geriausius specialistus iš viso pasaulio. Tai nebūtinai turi būti emigravę lietuviai.

– Lietuvos asmenybė, su kuria norėtumėte papietauti? Apie ką kalbėtumėte?

– Iš šios epochos, tai turėtų būti Vytautas Landsbergis. Manau, tai žmogus, turintis labai unikalų požiūrį į tai, kas vyksta, juolab jis turi milžinišką patirtį ir žinias, kaip tai vyko. Su malonumu suvalgyčiau pietus kartu su profesoriumi.

Kalbėtume šiek tiek apie Lietuvos atkūrimą ir dar daugiau apie tai, kur turėtume keliauti į priekį.

– Mėgstamiausia Lietuvos grupė arba lietuviška daina?

– Šnekant apie grupes būtų galima išskirti „Foje“ su Audriumi Mamontovu, „Antį“ su savo istoriniu pėdsaku ir, manau, kad išprotėjusius „Bix’us“.

– Kokia jūsų mėgstamiausia lietuviška prekė?

- Pati geriausia lietuviška prekė – aštrus lietuviškas protas. Labai norėčiau, kad tokia būtų Lietuvos ateitis.

– Koks jums skaniausias lietuviškas patiekalas?

– Vasaros metu visada mėgaujuosi šaltibarščiais. Manau, kad tai yra kažkas kitokio ir tikrai labai skanu.

– Penki gražiausi lietuviški žodžiai?

– Vytis, garbė, reputacija, valstybingumas (kol mes jo dar nenuvalkiojome, nes su patriotiškumu jau taip atsitiko). Tebūnie tiek. (- O penktasis?) – Lietuva.

– Trys lietuviams būdingi charakterio bruožai?

– Pasižiūrėjus į Vytį, norėčiau, kad tai būtų ryžtas, tikėjimas ir profesionalumas.

– Kokia jūsų mėgstamiausia lietuviška patarlė?

– Viskas yra vaistas, nuodas yra viskas. Dozė svarbu.

– Jūs mylite Lietuvą, nes..?

– Nes čia esu užaugęs aš, čia yra užaugę mano protėviai, mes turime ypač gerą geną ir nuostabią gamtą. Tiesiog, čia yra geriausia vieta gyventi. Turėtume truputį apsitvarkyti, bet iš esmės, aš manau, kad čia yra tobula.

– Jūsų palinkėjimas lietuviams ir Lietuvai būsimojo 100-mečio proga.

– Mums reikėtų išsigryninti savo identitetą, truputėlį pasižiūrėti į praeitį, ten yra užkoduota daug labai gerų dalykų, nebūtinai į artimąją praeitį. Ir tuomet, kai mes žinosime savo kryptį – keliauti taip, kaip tai daro Vytis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.