Ar vyks žiemos ralis, jei lauke nebus sniego?

2018-ųjų žiema kol kas itin švelni – sinoptikai pripažįsta, kad tokio šilto sausio neprisimena per visą meteorologinių stebėjimų laikotarpį.   

2014 metais vykusio „Winter Rally“ akimirkos.<br>Organizatorių nuotr.
2014 metais vykusio „Winter Rally“ akimirkos.<br>Organizatorių nuotr.
2014 metais vykusio „Winter Rally“ akimirkos.<br>Organizatorių nuotr.
2014 metais vykusio „Winter Rally“ akimirkos.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 10, 2018, 11:22 AM

Gali skambėti paradoksaliai, tačiau dėl šio fakto poledinės žūklės, slidinėjimo ir ralio mėgėjai yra lygūs: pliusinėje temperatūroje visi jie priversti apsišarvuoti kantrybe ir laukti ilgalaikėse prognozėse žadamo šalčio.

Ar jie tikrai bus ir ar orai nesujauks tradicinio „Winter Rally“ planų?

Reikia tik pašalo

Įmonės „Pitlane“ strategai, jau 12-ąjį kartą organizuojantys „Winter Rally“, prisipažįsta, kad pastarasis klausimas yra dažniausiai užduodamas nuo pat astronominės žiemos pradžios, startuojančios šv. Kalėdų išvakarėse.   

„Prieš pateikiant visiškai tikslų atsakymą, norime atkreipti dėmesį į vieną esminį dalyką – kokybiškam žiemos raliui nereikia storo sniego sluoksnio Utenos regione.

Baltos pusnys ar apšerkšnijusios medžių šakos labai gražu ir fotogeniška, tačiau žiūrint į „Winter Rally“ iš sportinės pusės, tuo viskas baigiasi.   

Tam, kad lenktynininkai galėtų apauti savo automobilius dygliuotomis sportinėmis padangomis, kad galėtų saugiai judėti dideliu greičiu, viso labo reikia gero pašalo“, – teigia „Winter Rally“ direktorius Ramūnas Kliunka.  

Savo ruožtu meteorologai pastebi, kad statistiškai sausio antroje pusėje ir vasarį į Lietuvą plūstels šaltis.

Ilgalaikės prognozės rodo, kad to galima tikėtis ir šiais metais, tačiau tikslesnės informacijos  dar reikia šiek tiek palaukti.

Prognozuoja šaltį

Vilniaus Universiteto Geomokslų instituto doktorantas Justinas Kilpys, komentuodamas automobilių sporto gerbėjų ir pačių lenktynininkų būgštavimus, pabrėžia, kad pakankamai tiksliai galima numatyti orų prognozes 7 dienas į priekį.

„Kuo tolesnę ateitį bandoma užgriebti, tuo mažesnis tokių prognozių patikimumas. Kaip šiltai reiktų rengtis visiems, planuojantiems dalyvauti „Winter Rally“ žiemos festivalyje, bus aišku apie sausio 20-ąją.

Kol kas galiu pradžiuginti laukiančius šalčio – ilgalaikės prognozes teikiantys didieji tarptautiniai meteorologijos centrai NASSA ir Rusijoje kalba apie tikėtiną šalčio įsiveržimą“, – sako J. Kilpys.

Klausiamas, kokios temperatūros ir kiek laiko reikia tam, kad susidarytų 10 centimetrų gylio pašalas, VU mokslininkas pastebėjo, kad šiuos dalykus lemia sniego dangos storis.

Jei jos nėra ar snaigių sluoksnis plonas, žemė įšąla labai greitai. Ir atvirkščiai – jei žemė pasislepia po šlapio sniego pluta, pašalas formuojasi gerokai lėčiau.

Beje, dabar vyraujanti drėgmė iš esmės yra naudinga, nes spustelėjus šaltukui reikiamas pašalas susiformuos greičiau.

Surengs ir koncertą

„Winter Rally“ Utenos ir Molėtų apylinkėse vyks sausio 27 dieną.

Festivalio svečiai galės stebėti Lietuvos ir užsienio šalių ralio meistrų kovas, linksmintis žiūrovų pramogų erdvėje.   

Dieną vainikuos ralio apdovanojimai ir nemokamas koncertas Utenos sporto centre.

Bilietus, kurie ralio metu bus keičiami į ralio pasus, internetu galima įsigyti per oficialią festivalio svetainę. Ten publikuojama ir informacija dalyviams, žiūrovams ir žurnalistams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.