Lietuviai šių metų Dakaro ralyje pasaulį stebino rezultatais ir kovingumu

40-ajame Dakaro ralyje Pietų Amerikoje finišą pasiekė visi Lietuvos ekipažai, o 12-ąją vietą automobilių įskaitoje užėmęs Antanas Juknevičius tapo Baltijos šalių rekordininku.

Po finišo (iš kairės): B.Bardauskas, S.Jurgelėnas, D.Vaičiulis, A.Juknevičius, V.Žala, B.Vanagas ir S.Rozwadowskis.<br>„Craft Bearings“ komandos nuotr.
Po finišo (iš kairės): B.Bardauskas, S.Jurgelėnas, D.Vaičiulis, A.Juknevičius, V.Žala, B.Vanagas ir S.Rozwadowskis.<br>„Craft Bearings“ komandos nuotr.
Antanas Juknevičius.<br>Vytauto Dranginio nuotr.
Antanas Juknevičius.<br>Vytauto Dranginio nuotr.
Balys Bardauskas.<br>Vytauto Dranginio nuotr.
Balys Bardauskas.<br>Vytauto Dranginio nuotr.
Benediktas Vanagas.<br>Vytauto Dranginio nuotr.
Benediktas Vanagas.<br>Vytauto Dranginio nuotr.
Vaidotas Žala.<br>Vytauto Dranginio nuotr.
Vaidotas Žala.<br>Vytauto Dranginio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

„Lietuvos rytas“

Jan 24, 2018, 5:01 PM

Jubiliejinio Dakaro ralio rengėjai prieš maratoną žadėjo, kad šįmet laukia kaip niekad įnirtinga kova.

Dakaro ralio sporto direktorius Marcas Coma, pats praeityje penkiskart laimėjęs Dakarą su motociklu, tuo pasirūpino.

Krito ir ralio žvaigždės

Dvi savaites trukusį maratoną sportininkai lygino su Afrikoje vykdavusiais Dakaro raliais, o atsirado tvirtinančių, kad tai sunkiausias visų laikų Dakaras, nes net ir geriausia technika aprūpintus gamyklinių komandų sportininkus nugalėjo didžiulės kopos, statūs tarpekliai ir painūs maršrutai.

Finišo linijos nekirto tokios ralio žvaigždės kaip devyniskart pasaulio ralio čempionas Sebastienas Loebas, du kartus Dakaro laimėtojas Nani Roma, motociklų klasės nugalėtojo titulą gynęs Samas Sundelandas.

Iš 92 automobilių finišavo vos 43, iš 141 motociklo – tik 85.

Finišas – rekordinis

Pernai A.Juknevičiaus ir Dariaus Vaičiulio ekipažas finišą pasiekė 21-asis ir tai buvo neįtikėtinai aukštas pasiekimas. O šįmet jie bendrojoje įskaitoje užėmė 12-ąją vietą.

Tai – itin aukšta vieta Dakaro ralyje, nes lyderių dešimtukas būna užimtas gamyklinių komandų, kurių technikos kaina lietuvių biudžetą viršija dešimtkart.

„Keistas jausmas važiuoti per Dakaro finišo pakylą: ir žiauriai smagu dėl visos komandos ir darbo, kurį įdėjome, bet negali nuvyti minčių apie kitus metus.

Norisi padėkoti kiekvienam prisidėjusiam. Su komanda padarėme milžinišką darbą – dirbome beveik kaip laikrodukas, neturėjome beveik nė vieno techninio nesklandumo. Neįtikėtina“, – po finišo kalbėjo 43-ejų A.Juknevičius.

Jam tai – jau devintasis Dakaro maratonas. Po finišo A.Juknevičius neslėpė, kad būtent patirtis, sukaupta kiekvienose iš ankstesnių varžybų, padėjo jam pelnyti tokį puikų rezultatą.

Patirtis ir stabilumas

Po finišo buvo tvirtinančių, kad lietuviams pasisekė, nes kiekvieno lyderio pasitraukimas reiškė palypėjimą pozicija aukštyn. Bet Dakare sėkmė turi tiesioginį ryšį su išmintingu vairavimu ir skirtumo tarp sprinto ir maratono suvokimu.

A.Juknevičius nė viename etape nebuvo tarp pačių greičiausių, tačiau aukštą vietą jis užsitikrino stabilumu. Per daugelį metų jis įsitikino, kad Dakaras laimimas ne viename greičio ruože, o visoje distancijoje.

Jo komandoje vyko mažiausiai dramų: išskyrus vieną dieną, kai A.Juknevičius trasoje susprogdino net penkias padangas ir du ratus pasiskolinęs iš Vaidoto Žalos finišą pasiekė be galinių padangų.

Po kiekvieno greičio ruožo sportininkas pasidžiaugdavo išsaugojęs automobilį sveiką ir pasiekęs stabilų rezultatą, kurių suma ir užtikrino aukštą vietą.

Rekordas išslydo iš rankų

Į rekordinį rezultatą pretendavo ir 40-metis V.Žala. Šįmet su Sauliumi Jurgelėnu baigę bandyti laimę su lietuvių meistrų konstruota „Bitute“ jie įsigijo dykumų lenktynėms ruoštą „Toyota Hilux“ ir iš karto nustebino greičiu.

Jie pasižymėjo ir dviem kilniais poelgiais. V.Žala ne tik atidavė paskutinius savo turėtus atsarginius ratus A.Juknevičiui, bet ir padėjo atversti Benedikto Vanago automobilį, kai jis nuo kopos nusileido ant stogo.

Lietuvos numylėtiniais tapę sportininkai buvo pakilę net iki 13-osios vietos bendrojoje įskaitoje, bet techninių problemų virtinė ištirpdė jų pranašumą.

Vis dėlto 18-oji vieta galutinėje Dakaro ralio įskaitoje yra puikus laimėjimas.

Lydėjo nesėkmių virtinė

Kiek daug gali kainuoti viena klaida ar gedimas, geriausiai atskleidžia 40-mečio B.Vanago ekipažo nuotykiai šiame Dakaro ralyje. Juodu su lenku Sebastianu Rozwadowskiu patyrė tiek incidentų, kad viską netgi sunku suskaičiuoti.

Dvi avarijos pačioje Dakaro ralio pradžioje užgniaužė jų viltis kovoti dėl aukštų pozicijų.

Po skrydžio nuo skardžio sugadinus važiuoklę sportininkai nebegalėjo automobilio susitvarkyti patys, turėjo laukti pagalbos, o galiausiai susiremontavę automobilį jie į stovyklą grįžo naktį, pasirinkę alternatyvų maršrutą ir už tai gavo skaudžią 24 valandų baudą.

Tačiau net ir po tokios virtinės nesklandumų jo ekipažas Dakaro ralyje užėmė 30-ąją vietą. Jei nebūtų gavęs baudų, B.Vanagas galėjo būti 21-asis.

Rūpėjo tik finišuoti

Finišą sėkmingai pasiekė ir motociklininkas Balys Bardauskas. Jis rezultatais neišsišoko nė viename greičio ruože.

Važiuodamas rikiuotės pabaigoje ir užtikrintai įveikdamas ruožą po ruožo bendrojoje Dakaro įskaitoje užėmė 81-ąją vietą tarp 85 finišavusių motociklininkų.

40-ojo Dakaro ralio rezultatai

Automobiliai:

1. C.Sainzas (Ispanija, „Peugeot“) – 49 val. 16 min. 18 sek.,

2. N.al-Attiyah (Kataras, „Toyota“) – atsiliko 43 min. 40 sek.),

3. G.de Villiersas (PAR, „Toyota“) – 1 val. 16 min. 41 sek.,

... 12. A.Juknevičius („Toyota“) – 12 val. 49 min. 18 sek.,

... 18. V.Žala („Toyota“) – 16 val. 12 min. 42 sek.,

... 30. B.Vanagas („Toyota“) – 45 val. 16 min. 45 sek. (įskaitant 25 val. baudą).

Finišavo 43 ekipažai.

Motociklai:

1. M.Walkneris (Austrija, KTM) – 43 val. 6 min. 1 sek.,

... 81. B.Bardauskas („Perkūnas“) – atsiliko 56 val. 23 min. 42 sek. (įskaitant 19 val. 48 min. baudą).

Finišavo 85 ekipažai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.