„Viada Rally Žemaitija“: viskas, ką reikia žinoti žiūrovams

Žemaitijos ralio greičio ruožai visuomet išsiskirdavo įvairiais labai greitų atkarpų, siaurų ruožų, tramplinų ir posūkių deriniais, kurie lenktynininkams leisdavo mėgautis važiavimu. 

 Žemaitijos ralio organizatoriai dalyviams ir žiūrovams vėl pažįstamus, tačiau tuo pat metu naujus greičio ruožus.<br> Organizatorių nuotr.
 Žemaitijos ralio organizatoriai dalyviams ir žiūrovams vėl pažįstamus, tačiau tuo pat metu naujus greičio ruožus.<br> Organizatorių nuotr.
Pirmas ir trečias greičio ruožai.<br> Organizatorių nuotr.
Pirmas ir trečias greičio ruožai.<br> Organizatorių nuotr.
Antras greičio ruožas.<br> Organizatorių nuotr.
Antras greičio ruožas.<br> Organizatorių nuotr.
 Ketvirtas ir šeštas greičio ruožai.<br> Organizatorių nuotr.
 Ketvirtas ir šeštas greičio ruožai.<br> Organizatorių nuotr.
 Penktas greičio ruožas.<br> Organizatorių nuotr.
 Penktas greičio ruožas.<br> Organizatorių nuotr.
 Septintas ir devintas greičio ruožai.<br> Organizatorių nuotr.
 Septintas ir devintas greičio ruožai.<br> Organizatorių nuotr.
 Aštuntas ir dešimtas greičio ruožai.<br> Organizatorių nuotr.
 Aštuntas ir dešimtas greičio ruožai.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jun 15, 2018, 5:49 PM

Koks bus penktasis „Viada Rally Žemaitija“?

Tie, kurie nors kartą lankėsi šiame ralyje, kelius į greičio ruožus ir rekomenduojamas žiūrovų zonas suras be didesnio vargo. 

Detalios rekomendacijos visiems kitiems pateikiamos internetiniame ralio gide.

Pagrindinės sportininkų kovos vyks aplink Junkilų, Pagių, Karklėnų, Kražių, Pakėvio, Grinių ir Liolių gyvenvietes. 

„Pasistengėme įtraukti tuos kelius, kuriuos įdomiausiais įvardijo patys sportininkai. 

Esame išbandę daugumą įmanomų trasų, todėl dabar dėliodami greičio ruožus improvizuojame keisdami važiavimo kryptis ir jungdami atskiras atkarpas, bet radikaliai nekeičiame ralio charakteristikos“, – sako „Viada Rally Žemaitija 2018“ varžybų direktorius T. Savickas.

Pasirinkimo mažėja

Ralio komisaras Edvinas Vašteris pastebi, kad erdvės fantazijai mažėja, dėl kelius prižiūrinčių institucijų nuostatos, kad automobilių sporto renginiai vyktų tik vietinės reikšmės keliuose. 

„Norint į greičio ruožą įjungti kad ir nedidelę regioninio kelio atkarpą tenka ilgai laužyti galvas, kaip suorganizuoti apylankas, pastatyti ženklus ir tt. 

Reikalavimai tokie griežti, kad daugeliu atvejų paprasčiau ieškoti alternatyvių sprendimų“, – sako E. Vašteris.

Dėl pastarųjų priežasčių šių metų ralio vidutiniai greičiai bus mažesni – veiksmas iš regioninių kelių persikėlė į siaurus, vietinės reikšmės keliukus.  Dėl to greičio ruožai tapo labiau techniški ir reikalaujantys didesnio tikslumo.

Greičio ruožai, kurių bendras jų ilgis – 111,3 kilometrų bus padalinti į tris sekcijas. 

Startuos anksti ryte

Į pirmąją ralio dalyviai iš Kelmės centro pajudės šeštadienį anksti ryte nuo 8 val. 

Publika pirmiausia pamatys ralio sprinto čempionato dalyvius,  po jų važiuos istoriniai automobiliai.   

Dar po valandos pro starto arką pravažiuos profesionalai, besivaržantys dėl Lietuvos čempionato įskaitose.

Pirmąją ralio sekciją sudarys trys skirtingi 5 – 10 kilometrų ilgio greičio ruožai, iš kurių LARSČ ir istorinių automobilių įskaitų dalyviai įveiks tik du, o LARČ ekipažai turės pakartoti pailgintą pirmąjį greičio ruožą. 

Jis vienintelis bus identiškas vienam iš praėjusių metų Žemaitijos ralio greičio ruožų. 

Prie tramplino bus žiūrovų zona, kuri pernai sulaukė didelio ralio fanų susidomėjimo. Organizatoriai rekomenduoja visiems žiūrovams būtent čia ir pradėti ralio stebėjimą. 

Po to iš čia labai patogu nuvykti į ketvirtojo iš šeštojo greičio ruožų žiūrovų zoną. 

Pertrauka – prieš pietus

Starto vieta – žvyras, o ruožo ilgis bus skirtingas – pirmu važiavimu bus trumpesnė, lygiai 7 kilometrų versija, o antrąkart sportininkams teks iki finišo nuvažiuoti 10,9 kilometro.

Antrasis greičio ruožas sportininkams yra gerai žinomas, tačiau bus savotiška naujiena, kadangi šiemet jį teks įveikti atvirkštine nei įprasta kryptimi. Starto vieta – asfaltas, ilgis 4,6 kilometro.

Po pirmos sekcijos Kelmėje ralio dalyvių laukia plovykla, 30 min. trukmės servisas ir starto pozicijos koregavimas pagal rezultatus.

Antrąją sekciją 12 val. pradės ralio-sprinto dalyviai, po jų istorinių automobilių klasė, o 12 val. 50 min. į trasą pajudės ir Lietuvos čempionato dalyviai.   Šioje sekcijoje sportininkų laukia trys ilgesni greičio ruožai.

Įdomūs išbandymai

Ketvirtas ir šeštas greičio ruožai – tai keleto senų atkarpų mišinys su pakeistomis važiavimo kryptimis ir naujais intarpais. 

Organizatorių teigimu, dėl konfigūracijos tai bus įdomiausias išbandymas sportininkams.   Jo startas ant asfaltinės dangos, ten pat kur buvo antrasis greičio ruožas, o ilgis – 13,5 kilometro. 

Šio ruožo viduryje ralio gerbėjų laukia itin populiari žiūrovų zona, iš kurios kiekvieną ekipažą galima pamatyti du kartus. 

Vėliau patogu pervažiuoti į paskutinę septintojo ir devintojo greičio ruožų žiūrovų zoną.

Penktasis greičio ruožas – tai dviejų ankstesniais metais naudotų atkarpų junginys su priešingos krypties antrąja ruožo dalimi. 

Starto vieta – žvyras, ilgis – 11,7 kilometro. 

Skelbiama, kad tai bus įdomus greičio ruožas ralio dalyviams, tačiau visi ekipažai čia važiuos tik vieną kartą, todėl žiūrovų zona nenumatyta.

Laukia ilgiausi ruožai

Po antrosios sekcijos visi dalyviai vėl grįš į Kelmę, kur dar kartą suks į plovyklą ir turės 30 min. technikos remontui.

Čia taip pat numatytas antrasis starto numerių pakeitimas, po kurio į trasą vėl galės grįžti iš varžybų pasitraukę ir susitvarkyti savo bolidus spėję ekipažai.

Trečioje – pačioje ilgiausioje – ralio sekcijoje laukia dar keturi 12 – 13 kilometrų ilgio greičio ruožai. Juos LARČ dalyviai važiuos po du kartus, o visi kiti – po vieną kartą.

Pirmasis iš šių ruožų gerai žinomas lenktynininkams, tačiau jį irgi teks įveikti atvirkštine kryptimi nei buvo įprasta ankstesniais metais. 

Be to, parinkta nauja starto vieta, kuri šį kartą bus ant žvyro, o ruožo ilgis – 12,5 kilometro.

Ruožo viduryje numatyta žiūrovų zona ir atskiras privažiavimo kelias iki jos.

Girnių – Liolių apylinkių keliais, per kuriuos tęsis finalinis 11,9 kilometro ilgio greičio ruožas, paskutinį kartą ralis vyko prieš penkerius metus.

Po aštuntojo greičio ruožo ralio-sprinto ir istorinių automobilių vairuotojai sugrįš Kelmę. 

Čia 18 val. 20 min. numatytas oficialus finišas. 

Lietuvos ralio čempionato dalyviai įveikę devintąjį ir 10-ąjį greičio ruožus ant finišo pakylos pasirodys po 20 val. Apdovanojimai vyks 21 val. šalia Kelmės kultūros centro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.