Prieš pirmąsias sezono lenktynes Australijoje „Formulę-1“ sukrėtė mirtis

Jau šį sekmadienį įvyks pirmosios „Formulės-1“ 2019-ųjų sezono lenktynės, tačiau vos prasidėjus lenktynių savaitgaliui sporto pasaulį sukrėtė netikėta nelaimė.

 Bernie Ecclestone'as (kairėje) ir Charlie Whitingas.<br> Imago/Scanpix nuotr.
 Bernie Ecclestone'as (kairėje) ir Charlie Whitingas.<br> Imago/Scanpix nuotr.
 Charlie Whittingas.<br> Imago/Scanpix nuotr.
 Charlie Whittingas.<br> Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 14, 2019, 1:16 PM, atnaujinta Mar 14, 2019, 6:25 PM

Ketvirtadienio rytą Melburne mirė „Formulės-1“ lenktynių direktorius Charlie Whitingas. Vyrui buvo tik 66 metai.

Kaip pranešė F-1 atstovai, jis mirė nuo plaučių embolijos, užsikimšus pagrindinei plaučių arterijai.

Komandos, sportininkai bei lenktynių organizatoriai jau buvo spėję atvykti į Australiją ir pradėti džiaugsmingą lenktynių laukimo renginių maratoną, kai įvyko nelaimė. „Ferrari“ lyderis Sebastianas Vettelis prisiminė, kaip jiedu dar vakar ėjo pasivaikščioti po trasą ir kalbėjosi apie laukiančias lenktynes.

Ch.Whitingas buvo svarbiausias žmogus kiekvienose lenktynėse. Jis valdydavo starto šviesoforą bei priimdavo svarbiausius sprendimus, liečiančius lenktynių eigą. 

Bene garsiausias jo sprendimas – 2005-ųjų JAV „Grand Prix“ uždrausti naudoti nesaugias „Michelin“ padangas, dėl ko į trasą lenktynėms išvažiavo vos 6 bolidai, naudoję „Bridgestone“ padangas. Nepaisant šio kontraversiško sprendimo, Ch.Whitingas buvo užsitarnavęs F-1 lenktynininkų pagarbą ir daug padarė saugumo automobilių sporte pagerinimui.

Jo naujausias kūrinys – saugos lankas F-1 bolidams. Daugybė sporto gerbėjų buvo pasipiktinę dėl tokio sprendimo, nes lankas gerokai pakeitė bolidų išvaizdą, bet jau 2018-ųjų sezone paaiškėjo, koks svarbus šis saugumo elementas. Belgijos „Grand Prix“ metu jis apsaugojo Charleso Leclerco galvą, kai ant jo bolido po avarijos užkrito „Fernando Alonso „McLaren“.

Dar būdamas vaikas Ch.Whitingas ėmė dirbti mechaniku savo broliui Nickui, o 1977-aisiais, būdamas 24 metų amžiaus, gavo pirmą darbą „Formulėje-1“, „Hesketh“ komandoje. Po keverių metų jis perėjo į „Brabham“, kur padėjo Nelsonui Piquet dukart tapti F-1 čempionu.

1988-aisiais Ch.Whitingas perėjo į FIA dirbti deleguotu techniku, o nuo 1997-ųjų buvo paaukštintas į F-1 lenktynių direktoriaus poziciją. Šį darbą jis dirbo iki pat mirties.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.