Gera pradžia: 2022-ųjų Dakaro ralio prologe finišą pasiekė visi Lietuvos ekipažai L. Kancius šoko į dešimtuką, B. Vanagas aplenkė tautiečius savo įskaitoje

Ankstyvą šeštadienio rytą Saudo Arabijoje startavo 2022-ųjų Dakaro ralio maratonas. Sunkiausiomis pasaulio lenktynėmis vadinamame automobilių sporto „pragare“ Lietuvos vardą visam pasauliui dar kartą priminė šalies garbę ginantys „ratuotieji riteriai“.

B.Vanagas į prologo finišą atskrido greičiausiai tarp lietuvių.<br>B.Vanago komandos nuotr.
B.Vanagas į prologo finišą atskrido greičiausiai tarp lietuvių.<br>B.Vanago komandos nuotr.
V.Paškevičius su savo komanda įveikė prologą.<br>V.Dranginio nuotr.
V.Paškevičius su savo komanda įveikė prologą.<br>V.Dranginio nuotr.
A.Gelažninkas.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
A.Gelažninkas.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
V.Žala įveikė prologą.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
V.Žala įveikė prologą.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
R.Baciuška prakirto ratą.<br>R.Baciuškos komandos nuotr.
R.Baciuška prakirto ratą.<br>R.Baciuškos komandos nuotr.
V.Žala įveikė prologą.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
V.Žala įveikė prologą.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2022-01-01 09:35, atnaujinta 2022-01-01 15:38

Šiemet Dakare Lietuvai atstovauja net 10 lenktyninių ekipažų – motociklininkas Arūnas Gelažninkas, keturračio vairuotojas Laisvydas Kancius, automobilių klasėje šalies garbę gina Benediktas Vanagas ir portugalas Filipe Palmeiro, Vaidotas Žala ir portugalas Paulo Fiuza, Antanas Juknevičius ir latvis Didzis Zarinis, Gintas Petrus ir Šarūnas Paliokas, prie lengvųjų motobagių starto linijos stovi Rokas Baciuška ir ispanas Oriolas Menas, Tomas Jančys ir Irmantas Bražiūnas, lengvųjų klasikinių automobilių klasėje startuoja Valdas Valiukevičius ir Paulius Kavaliauskas bei sunkvežimių klasėje savo Dakaro krikštą patiria Vaidotas Paškevičius, Tomas Gužauskas ir Slavomiras Volkovas.

„Nuliniame“ greičio ruože, dar geriau žinomame kaip prologe, sportininkams teko įveikti 614 kilometrų distanciją, o iš jos greičio ruožą sudarė 19 kilometrų atkarpa.

Visi Lietuvai atstovaujantys lenktynininkai sugebėjo pasiekti prologo finišą.

Pirmasis iš lietuvių prologo finišą pasiekė motociklininkas A.Gelažininkas. Jis prologe užfiksavo 44-ąjį laiką ir pritaikius dauginimo koeficientą (iš 5) lietuvis nuo prologo nugalėtojo Danielio Sanderso atsiliko lygiai 14 minučių.

Keturračių įskaitoje L.Kančius pavyko prasibrauti į stipriausiųjų dešimtuką – jis prologe užėmė devintąją poziciją ir po dauginimo koeficiento nuo nugalėtojo Manuelio Andujaro atliko 8 min. 25 sek.

Automobilių įskaitoje iš lietuvių pirmasis prologą įveikė V.Žalos ir P.Fiuza ekipažas. Jis įskaitinėje distancijoje pademonstravo 36-ąjį rezultatą ir nuo kol kas pirmaujančio Nassero Al-Attiyah atsiliko 2 min. 13 sek.

Prologo finišą pasiekė ir A.Juknevičiaus bei D.Zarinio ekipažas. Jis įskaitinį ruožą įveikė užimdamas 45-ąją vietą. Nuo lyderio A.Juknevičius atsiliko 2 min. 54 sek.

Trečiasis prologo etapo finišo tiesiąją iš Lietuvos automobilių ekipažų pasiekė B.Vanagas ir F.Palmeiro. Įskaitinį ruožą šis ekipažas įveikė būdamas 22-oje vietoje ir nuo lyderių atsilikdamas 1 min. 31 sek.

Į prologo finišą atvyko ir G.Petrus bei Š.Paliokas. Šis ekipažas užfiksavo 54-ąjį laiką ir nuo lyderių atsiliko 4 min. 5 sek.

Klasikinių lengvųjų automobilių klasėje finišą pasiekė V.Valiukevičius ir P.Kavaliauskas. Kol kas šio klasikinio ekipažo rezultatai nėra pateikiami.

Motobagių įskaitoje R.Baciuška ir O.Mena atskrido užimdami dvyliktąją poziciją. Nuo lyderio Mareko Goczalo ekipažas atsiliko 1 min. 43 sek.

Rokas jau pačioje greičio ruožo pradžioje prakirto galinį ratą ir dėl to prarado apie pusantros minutės ir finišavo dvyliktas.

„Net nesupratau kur – pačioje pradžioje pajutau, kad ratas tuščias, nors lyg nekliudžiau nei akmenų nei į kažką atsitrenkėm. Keistas toks įvykis,“ – po finišo stebėjosi tauragiškis.

Nepaisant šio nedidelio incidento Rokas išlieka optimistiškas.

„Dakaro krikštą gavau, tikiuosi tai buvo pirmas ir paskutinis mano pramuštas ratas šiame Dakare,“ – juokėsi R.Baciuška.

Į motobagių įskaitos prologo finišą atvyko ir T.Jančys ir I.Bražiūnas. Jie bendroje įskaitoje rikiuojasi 29-oje pozicijoje ir nuo lyderių atsiliko 3 min. 28 sek.

Paskutinieji iš lietuvių prologo finišą pasiekė sunkvežimių įskaitoje lenktyniaujantys V.Paškevičius, T.Gužauskas ir S.Volkovas. Jie finišą pasiekė 19-oje pozicijoje.

Nuo lyderiaujančių „Kamazų“ lietuviai atsiliko 2 min. 50 sek.

Podiumo ceremonija:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.