Dakaras 2022: A. Juknevičius finišą pasiekė prieš vidurnaktį, L. Kancius keturračių įskaitoje – pirmas V. Žala buvo greitesnis už B. Vanagą

Šeštadienį prasidėjęs 2022-ųjų Dakaro ralio maratonas po truputį įsibėgėja. Pirmąją lenktynių dieną prologą įveikę „ratuotieji riteriai“ sekmadienį pasitiko su kur kas rimtesnį iššūkį.

A.Juknevičius finišavo prieš vidurnaktį.<br>V.Dranginio nuotr.
A.Juknevičius finišavo prieš vidurnaktį.<br>V.Dranginio nuotr.
V.Žala buvo greitesnis už B.Vanagą.<br>V.Žalos komandos nuotr.
V.Žala buvo greitesnis už B.Vanagą.<br>V.Žalos komandos nuotr.
L.Kancius laimėjo pirmąjį greičio ruožą.<br>L.Kanciaus komandos nuotr.
L.Kancius laimėjo pirmąjį greičio ruožą.<br>L.Kanciaus komandos nuotr.
A.Gelažninkas.<br>A.Gelažninko komandos nuotr.
A.Gelažninkas.<br>A.Gelažninko komandos nuotr.
B.Vanagas.<br>B.Vanago komandos nuotr.
B.Vanagas.<br>B.Vanago komandos nuotr.
L.Kancius.<br>L.Kanciaus komandos nuotr.
L.Kancius.<br>L.Kanciaus komandos nuotr.
A.Gelažninkas.<br>A.Gelažninko komandos nuotr.
A.Gelažninkas.<br>A.Gelažninko komandos nuotr.
A.Gelažninkas.<br>A.Gelažninko komandos nuotr.
A.Gelažninkas.<br>A.Gelažninko komandos nuotr.
L.Kancius.<br>L.Kanciaus komandos nuotr.
L.Kancius.<br>L.Kanciaus komandos nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jan 2, 2022, 7:45 AM, atnaujinta Jan 3, 2022, 12:01 AM

Šiemet Dakare Lietuvai atstovauja net 10 lenktyninių ekipažų – motociklininkas Arūnas Gelažninkas, keturračio vairuotojas Laisvydas Kancius, automobilių klasėje šalies garbę gina Benediktas Vanagas ir portugalas Filipe Palmeiro, Vaidotas Žala ir portugalas Paulo Fiuza, Antanas Juknevičius ir latvis Didzis Zarinis, Gintas Petrus ir Šarūnas Paliokas, prie lengvųjų motobagių starto linijos stovi Rokas Baciuška ir ispanas Oriolas Menas, Tomas Jančys ir Irmantas Bražiūnas, lengvųjų klasikinių automobilių klasėje startuoja Valdas Valiukevičius ir Paulius Kavaliauskas bei sunkvežimių klasėje savo Dakaro krikštą patiria Vaidotas Paškevičius, Tomas Gužauskas ir Slavomiras Volkovas.

Šeštadienį pirmuosius 19 kilometrų nuvažiavę lenktynininkai šį kartą pasitiko pirmąjį greičio ruožą, kuriame jie turėjo įveikti 546 kilometrus (334 kilometrai sudarė greičio ruožą).

Sekmadienį istorinį pasiekimą užfiksavo keturratį vairuojantis L.Kancius. Nuo pirmųjų minučių tarp lyderių atsidūręs lietuvis finišavo pirmoje įskaitos vietoje ir tapo pirmojo 2022-ųjų Dakaro ralio etapo nugalėtoju.

Lietuvis greičio ruožą įveikė per 4 val. 57 min. 2 sek.

Per visą šalies istoriją dar niekam iš Lietuvos lenktynininkų nebuvo pavykę laimėti greičio ruožo keturračių įskaitoje.

Tai tik antras kartas, kai Dakaro ralyje greičio ruožą laimi lietuvis. 2020-ųjų metų Dakare tą automobilių įskaitoje pavyko padaryti V.Žalai.

Motociklų įskaitoje pirmojo greičio ruožo finišo liniją kirto ir A.Gelažninkas.

Iš 44 vietos startavęs motociklininkas preliminariai finišavo 18-oje pozicijoje ir nuo etapą laimėjusio Danielio Sanderso atsiliko 32 min. 53 sek.

Šis rezultatas – asmeninis motociklininko rekordas. A.Gelažninkas taip pat varžosi ir „vienišių“ grupėje. Sekmadienį joje jis buvo pirmas.

Automobilių įskaitoje sekmadienį pirmieji iš lietuvių ekipažų finišą pasiekė B.Vanagas ir F.Palmeiro. 

Didžiąją dalį greičio ruožo stipriausiųjų dešimtuke praleidęs B.Vanagas artėjant finišui prarado svarbias pozicijas ir greičio ruožą preliminariai užbaigė 23-oje vietoje.

Ekipažas nuo etapą laimėjusio Nassero Al-Attiyah atsiliko 1 val. 7 min. 4 sek.

Greičio ruožo pabaigoje skridęs V.Žala ir P.Fiuza ekipažas aplenkė B.Vanagą ir pirmąjį greičio ruožą užbaigė 16-oje vietoje.

V.Žala ir P.Fiuza nuo lyderių sekmadienį atsiliko 53 min. 58 sek.

Kiek vėliau į greičio ruožo finišą atvyko G.Petrus ir Š.Paliokas. Ekipažas preliminariai užėmė 35-ąją vietą ir nuo lyderių atsiliko 1 val. 25 min. 27 sek.

„Klasikinių“ automobilių įskaitoje Lietuvos garbę ginantys V.Valiukevičius ir P.Kavaliauskas taip pat pasiekė finišą.

Kol kas lietuvių rezultatas nėra žinomas, tačiau įveikus greičio ruožą šalies Dakaro legendos nestokojo geros nuotaikos ir džiaugėsi automobiliu.

Motobagių įskaitoje pirmieji iš lietuvių finišavo R.Baciuška ir O.Menas.

Jie greičio ruožą įveikė šeštuoju rezultatu ir etapą laimėjusiam Aronui Domzalai nusileido 14 min. 40 sek.

Motobagių įskaitoje taip pat finišavo T.Jančys ir I.Bražiūnas. Lietuviai preliminariai užėmė 18-ąją vietą ir nuo lyderių atsiliko 1 val. 14 min. 49 sek.

Savo sėkmingą Dakaro debiutą pratęsė sunkvežimių įskaitoje važiuojantys V.Paškevičius, T.Gužauskas ir S.Volkovas.

Sekmadienį lietuvių ekipažas greičio ruožą įveikė preliminariai užimdamas 15-ąją vietą.

Lietuviai nuo etapo nugalėtojais tapusių „Kamaz“ vairuotojų atsiliko 1 val. 6 min. 36 sek.

Trasoje ilgiausiai tarp lietuvių liko A.Juknevičiaus ir D.Zarinio ekipažas.

Automobilis greičio ruožo eigoje susidūrė su gedimais ir finišą pasiekė tik prieš vidurnaktį Lietuvos laiku. Kol kas preliminari A.Juknevičiaus pozicija nėra žinoma. 

 

 

Žvilgsnis į prologą

Pirmasis iš lietuvių šeštadienį prologo finišą pasiekė motociklininkas A.Gelažininkas. Jis prologe užfiksavo 44-ąjį laiką ir pritaikius dauginimo koeficientą (iš 5) lietuvis nuo prologo nugalėtojo Danielio Sanderso atsiliko lygiai 14 minučių.

Keturračių įskaitoje L.Kančius pavyko prasibrauti į stipriausiųjų dešimtuką – jis prologe užėmė devintąją poziciją ir po dauginimo koeficiento nuo nugalėtojo Manuelio Andujaro atliko 8 min. 25 sek.

Automobilių įskaitoje iš lietuvių pirmasis prologą įveikė V.Žalos ir P.Fiuza ekipažas. Jis įskaitinėje distancijoje pademonstravo 36-ąjį rezultatą ir nuo kol kas pirmaujančio Nassero Al-Attiyah atsiliko 2 min. 13 sek.

Prologo finišą pasiekė ir A.Juknevičiaus bei D.Zarinio ekipažas. Jis įskaitinį ruožą įveikė užimdamas 45-ąją vietą. Nuo lyderio A.Juknevičius atsiliko 2 min. 54 sek.

Trečiasis prologo etapo finišo tiesiąją iš Lietuvos automobilių ekipažų pasiekė B.Vanagas ir F.Palmeiro. Įskaitinį ruožą šis ekipažas įveikė būdamas 22-oje vietoje ir nuo lyderių atsilikdamas 1 min. 31 sek.

Į prologo finišą atvyko ir G.Petrus bei Š.Paliokas. Šis ekipažas užfiksavo 54-ąjį laiką ir nuo lyderių atsiliko 4 min. 5 sek.

Klasikinių lengvųjų automobilių klasėje finišą pasiekė V.Valiukevičius ir P.Kavaliauskas. Ekipažas pasiekė 27-ąjį laiką savo įskaitoje.

Motobagių įskaitoje R.Baciuška ir O.Mena atskrido užimdami dvyliktąją poziciją. Nuo lyderio Mareko Goczalo ekipažas atsiliko 1 min. 43 sek.

Į motobagių įskaitos prologo finišą atvyko ir T.Jančys ir I.Bražiūnas. Jie bendroje įskaitoje rikiavosi 29-oje pozicijoje ir nuo lyderių atsiliko 3 min. 28 sek.

Paskutinieji iš lietuvių prologo finišą pasiekė sunkvežimių įskaitoje lenktyniaujantys V.Paškevičius, T.Gužauskas ir S.Volkovas. Jie finišą pasiekė 19-oje pozicijoje.

Nuo lyderiaujančių „Kamazų“ lietuviai atsiliko 2 min. 50 sek.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.