Trečiasis Dakaro 2023 etapas: lenktynės sustabdytos, nors V. Žala važiavo tarp dešimties geriausių, o B. Vanagas atrado greičio pedalą

Antradienį 45-ajame Dakare 2023 vyko trečiasis greičio ruožas, kuriame net ir po itin nesėkmingo antrojo etapo ir toliau varžėsi septyni ekipažai iš Lietuvos. Šiame etape lenktynininkai turėjo įveikti 669 km nuo Alulos iki Hailo, iš kurių 447 km yra greičio ruožai. Tačiau ties 337 km lenktynės buvo sustabdytos.

 Vaidotas Žala<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Vaidotas Žala<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Benediktas Vanagas<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Benediktas Vanagas<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Keturratininkas Laisvydas Kancius.<br>Prane
Keturratininkas Laisvydas Kancius.<br>Prane
 Vaidotas Žala<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Vaidotas Žala<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Vaidotas Žala<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Vaidotas Žala<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Vaidotas Žala<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Vaidotas Žala<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Vaidotas Žala<br>V.Žalos feisbuko nuotr.
 Vaidotas Žala<br>V.Žalos feisbuko nuotr.
 Vaidotas Žala<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Vaidotas Žala<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Vaidotas Žala<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Vaidotas Žala<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Keturratininkas Laisvydas Kancius.
Keturratininkas Laisvydas Kancius.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Jan 3, 2023, 7:45 AM, atnaujinta Jan 3, 2023, 8:21 PM

Skelbiama, kad dalyvių laukė 49 proc. smėlio, 38 proc. dirvožemio ir 13 proc. akmenų.

Bet didžiausią kiaulę lenktyninkams pakišo oras – teigiama, kad dėl labai blogų oro sąlygų ir neįmanomos sraigtasparnių misijos lydėti visas lenktynes iš oro bei siekio suteikti dalyvams saugumą, varžybos buvo sustabdytos ties ketvirta ir penkta etapo žyme.

Dykumoje sulaukta ne tik itin stpriaus lietaus, bet ir viesulo.

Organizatoriai pranešė, jog baigusių varžybas lenktynininkų rezultatai bus įskaityti, o kitiems bus išvestas greičio vidurkis ir išskaičiuota vieta etape.

Trečiame etape galingai važiavo Vaidotas Žala, kuris po penktosios žymos buvo septintas, o Benediktas Vanagas trečiąją žymą baigė net 14-oje pozicijoje. Lietuvis iki varžybų sustabdymo buvo įveikęs 388 km ir po penktosios žymos rikiavosi 18-oje vietoje.

B.Vanagas atrado savo važiavimą, nes startavo iš 131-osios pozicijos ir jam teko nemenkai plušėti, kad aplenktų nemažą skaičių kitų automobilių klasės varžovų.

Antrasis etapas lietuviams buvo tragiškas: finišo nekirto V.Žalos ir Vaidoto Paškevičiaus ekipažai, o B.Vanagas praleido trasoje dėl mašinos gedimų ir tvarkymų papildomas beveik 4 valandas.

Automobilių klasėje V.Žalos ekipažas pasinaudojo prioritetinių lenktynininkų turima „džokerio“ korta ir trečiame etape startavo iš 30-osios vietos, tačiau Dakaro organizatorių pateikiamoje bendroje įskaitoje jo rezultato jau nėra.

G.Petrus automobilių klasėje iki penktojo etapo varžybų sustabdymo buvo įveikęs 378 km ir  užėmė 37-ąją poziciją.

Nuvažiavęs 378 km Laisvydas Kancius keturračių klasėje buvo penktas.

R.Baciuška savo bagių klasėje ties 378 km buvo trečias, o šioje klasėje taip pat kovojantis T.Jančys tą patį nuotolį įveikė 23-ioje pozicijoje.

V.Paškevičiaus ekipa sunkvežimių klasėje buvo kirtusi 335 km žymą ir važiavo šeštuoju rezultatu. Ties ta žyma lenktynės buvo sustabdytos.

Motociklų įskaitoje trečiąjį greičio ruožą laimėjo Danielis Sandersas („Red Bull Gasgas Factory Racing“), 447 km įveikęs per 4 val. 24 min. 15 sek.

Antras liko argentinietis Kevinas Benavidesas (atsiliko 5 min. 23 sek.), o trečias – amerikietis Skyleris Howesas (6 min. 19 sek.). Dabar bendroje įskaitoje pirmauja D.Sandersas, antras žengia Masonas Kleinas (4 min. 4 sek.), o trečias – Kevinas Benavidesas (6 min 53 sek.)

2023-ųjų Dakare užsiregistravo 820 dalyvių, iš kurių 188 startuoja klasikinio Dakaro įskaitoje.

Šiame Dakare startuoja 125 motociklininkai, 18 keturračių, 73 automobiliai, 56 sunkvežimiai, 47 T3 klasės bagiai ir 46 T4 klasės bagiai, 76 klasikinio Dakaro automobiliai bei 13 klasikinio ralio sunkvežimių.

Daugiausia dalyvių į Dakarą atvyko iš Prancūzijos – 194 dalyviai, jai šiek tiek nusileidžia Ispanija su 119 dalyvių, o trečia populiariausia šalis – Nyderlandai su 90 dalyvių.

Per 14 dienų dalyviai iš viso turės įveikti 8528 kilometrus, iš kurių 4604 km sudarys greičio ruožai.

Lietuvos ekipažai Dakare

Rokas Baciuška

2022 m. Dakare motobagių įskaitoje debiutavęs Rokas Baciuška į Lietuvą parsivežė pirmąją Lietuvos beduino statulėlę iš Dakaro ralio. Jaunasis lenktynininkas Rokas Baciuška praėjusiame Dakare savo debiutinį pasirodymą baigė trečioje vietoje T4 – bagių klasėje.

2023 m. Dakare R.Baciuška važiuoja motobagiu „Can-am Maverick X3“, jam talkina šturmanas Oriolas Vidalis Montijano. Vyrai atstovaus komandą „Red Bull Can-Am Factory team“.

Vaidotas Žala ir Paulo Fiuza

Vaidotui Žalai šis Dakaro ralis jau aštuntasis, o kartu su portugalu šturmanu Paulo Fiuza jie sėdo į gamyklines specifikacijas atitinkantį T1+ klasės „Prodrive Hunter“ visureigį.

P. Fiuza yra patyręs šturmanas Dakaro ralio maratone, jame startavęs net 16 kartų ir itin vertinamas už savo įgūdžius. V.Žala ir P.Fiuza atstovauja „Teltonika Racing“ komandą. Praėjusių metų Dakare V.Žala užėmė 11 vietą.

Benediktas Vanagas ir Kuldaras Sikkas

„TOYOTA GAZOO Racing Baltics“ komanda, kuriai atstovauja Benediktas Vanagas ir jo šturmanas Kuldaras Sikkas, Dakare kaunasi su naujausiu turbininiu, 6 cilindrų variklį turinčiu „Toyota GR DKR Hilux“ modeliu. Tokiu pačiu, kokiu buvo laimėtas 2022 metų Dakaras.

Į Dakarą B.Vanagas atvyko jau 11-ąjį kartą.

Laisvydas Kancius

„Story Racing“ komandą Dakare keturračiu atstovaujantis Laisvydas Kancius į šias lenktynes atvyko jau trečiąjį kartą.

Iki šiol geriausias L.Kanciaus rezultatas buvo septintoji vieta 2021-ųjų Dakare, o 2022-iais finišo pasiekti nepavyko.

Vaidotas Paškevičius, Tomas Gužauskas ir Slavomiras Volkovas

Praėjusiais metais Dakaro ralyje debiutavusi ir aukštą, dvyliktą vietą pasiekusi Vaidoto Paškevičiaus, Slavomiro Volkovo ir Tomo Gužausko trijulė sugrįžo į Dakaro lenktynes. Sunkvežimių įskaitoje vėl startuojantis ekipažas šiemet vadinasi nauju pavadinimu – „Constra Racing“. Ekipa lenktyniauja tuo pačiu „Tatra“ sunkvežimiu, kurį vadina „Mamba“.

Gintas Petrus ir Jose Marques

Gintas Petrus ir Jose Marques Dakare atstovauja komandą „ Petrus Kombucha Team“. Aukščiausią G.Petraus pasiekta vieta Dakare – 31, kurią pasiekė 2021 m. Vyrai Dakare važiuoja motobagiu „Optimus MD“. Praėjusiais metais Dakare G.Petrus važiavo kartu su Šarūnu Palioku. Šiemet G.Petrus Dakare dalyvauja jau aštuntąjį kartą.

Tomas Jančys ir Irmantas Bražiūnas

„Canam Maverick x3 XRS“ motobagiu Dakaro ralyje dalyvaujantis Tomas Jančys ir Irmantas Bražiūnas atstovauja „Mediafon“ komandą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.