B. Vanagas prakalbo apie savo kūno galiojimo laiką: kiek kartų jis dar važiuos Dakaro ralyje

„Visada yra šansas, kad kažkas įvyks ne pagal planą. Po tokių dalykų lieka tik esmė, kiek tu dar turi sportinio pykčio tęsti tą projektą ir kiek tu nori būti ateityje geresniu“, – lrytas.lt laidai „Lietuviai Dakare“ kalbėjo vienas garsiausių mūsų šalies lenktynininkų 45-erių Benediktas Vanagas. Sportininkas antrą kartą iš eilės pasitraukė po ketvirtojo šių sunkių lenktynių etapų. Kaip aiškėja, žymus lenktynininkas nežada sustoti, nes vis dar nėra nusivylęs Dakaru.

Benediktas Vanagas<br>V.Skaraičio nuotr.
Benediktas Vanagas<br>V.Skaraičio nuotr.
Benediktas Vanagas Dakare<br>A.Lauciaus nuotr.
Benediktas Vanagas Dakare<br>A.Lauciaus nuotr.
Benediktas Vanagas Dakare<br>Andrius Laucius ir MM nuotr.
Benediktas Vanagas Dakare<br>Andrius Laucius ir MM nuotr.
Benediktas Vanagas Dakare<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Benediktas Vanagas Dakare<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Benediktas Vanagas Dakare
Benediktas Vanagas Dakare
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 10, 2023, 6:10 PM

11-ąjį kartą šiemet šturmavęs 45-ąjį Dakaro ralį lietuvis jį baigė jau ketvirtame šių varžybų etape, kai B.Vanago ir jo šturmano esto Kuldaro Sikko „Toyota Gazoo Racing Baltics“ ekipažas vožėsi į iš smėlio kyšančią akmeninę uolą.

Po smūgio B.Vanagas susitrenkė galvą, pasijautė blogai, buvo nuskraidintas į ligoninę, kur medikai paskelbė, kad lietuvis negali toliau dalyvauti varžybose, nes tai būtų grėsę sportininko sveikatai.

Papuolęs į medikų B.Vanagas pateikė visos šios istorijos situacijos aprašymą.

„Pažadu, kad Dakaro kelias, kurį pradėjome eiti drauge, bus įveiktas iki tinkamo rezultato. Šiek tiek pasitempiau kaklo raiščius ir sutrenkiau smegenis, bet išgyvenama, – tuomet teigė B.Vanagas. – Kalbant apie dieną viskas buvo neblogai, laikėme greitį vos žemiau TOP 10. Vienoje iš vingiuotų vietų pamačiau stovinčią „Audi“.

Apvažiuojant ją paskutiniu momentu pastebėjau atsikišusį uolos gabalą, kurį tikėjausi apžergti automobilio viduriu. Visgi, jis buvo aukštesnis nei mačiau. Smūgis buvo toks, kad ne iki galo gerai pamenu, kaip iš ten išvažiavome.

Pavažiavus apie kilometrą nustojo veikti priekinė „Black Hawks“ ašis. Sustojome, sumažinome padangose slėgį, užblokavome centrinį bolido diferencialą ir galine varoma ašimi su „Hilux“ tęsėme greičio ruožą.

Iki neutralizacijos dar buvo likę apie 40 km. Važiuojant pradėjo dvejintis akyse ir lietis vaizdas. Atvykus į neutralizaciją, dar pradėjo ir pykinti.

Teisėjai iškvietė medikus. Jie nebeleido startuoti ir iškvietė sraigtasparnį, kuris mane nugabeno į bivake esantį medicinos centrą, o ten pasakė, kad toliau važiuoti tokiame stovyje negaliu“.

B.Vanagui tai buvo trečias Dakaras, kuriame jis nepasiekė finišo – tai įvyko 2017, 2022 ir 2023 m.

Iki šiol aukščiausia pasiekta B.Vanago vieta yra 11-oji, kurią jis užėmė 2019 metais.

Tik sugrįžęs namo, Vilniaus oro uoste, B.Vanagas pareiškė, kad iš Dakaro pasitrauks tuomet, kai pasieks aukštą rezultatą, tačiau laidoje „Lietuviai Dakare“ patikino, jog ši mintis lyg ir ištraukta iš konteksto, nes jis galvoja dar ilgai siekti aukštų rezultatų sunkiausiose pasaulio lenktynėse.

„Kad sakiau, jog pasitrauksiu, kai pasieksiu rimtą rezultatą, aš tikrai taip sakiau, bet aš iš esmės šiai dienai neturiu plano taip uždarinėti Dakaro klausimo.

Nes dar turime daug neatsakytų klausimų šiame projekte, – tikino B.Vanagas. – Kaip matome, tie geri rezultatai Dakare taip lengvai nepasidaro.

Šįkart buvome lyg ir užsiliūliavę, kad jau bus tas geriausiųjų dešimtukas, tačiau ir dar vieneri metai be to dešimtuko...

Galiu tik tiek pasakyti, kad teks daug ir sunkiai dirbti. Turint galvoje, jog vienai iš Dakaro žvaigždžių Nasserui Al-Attiyah yra 52-eri, Stephane'ui Peterhanseliui greit bus šešiasdešimt, Carlosui Sanizui jau yra šešiasdešimt, o man tik 45-eriu, tai mano varžybų galiojimo laikas dar labai ilgas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.