Dešimtasis „Dakaras 2023“ etapas: V. Žala dykumoje sudaužė mašiną, R. Baciuška šiaip ne taip išlaikė pirmąją poziciją

Trečiadienį „Dakaro 2023“ ralyje Saudo Arabijoje vyko dešimtasis greičio ruožas, kuriame varžėsi šeši Lietuvos ekipažai. Šį kartą greičio ruožas buvo itin trumpas – tik 114 km, tačiau lenktynininkai turėjo dar įveikti 510 km pervažiavimų. Tačiau net ir tokia trumpa trasa lietuviams nebuvo sėkminga: Vaidotas Žala vožėsi 44-ąjame kilometre į kopą ir jam teko daugiau kaip tris valandas laukti serviso sunkvežimio, Rokas Bačiuška šiaip ne taip išlaikė bagių klasėje lyderio poziciją, o Laisvydas Kancius finišavo etape tik šeštas.

R.Baciuškos ekipažas išlaikė lyderių poziciją bendroje įskaitoje.<br>Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool nuotr.
R.Baciuškos ekipažas išlaikė lyderių poziciją bendroje įskaitoje.<br>Marcelo Maragni / Red Bull Content Pool nuotr.
V.Žala turi problemų su mašina<br>V.Žalos komandos feisbuko nuotr.
V.Žala turi problemų su mašina<br>V.Žalos komandos feisbuko nuotr.
Vaidotas Žala<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
Vaidotas Žala<br>AFP/Scanpix.com nuotr.
L.Kancius trasoje.<br>L.Kanciaus komandos nuotr.
L.Kancius trasoje.<br>L.Kanciaus komandos nuotr.
V.Žala ir komanda.<br>V.Dranginio nuotr.
V.Žala ir komanda.<br>V.Dranginio nuotr.
V.Žala ir komanda.<br>V.Dranginio nuotr.
V.Žala ir komanda.<br>V.Dranginio nuotr.
L.Kancius trasoje.<br>STORM studio LT nuotr.
L.Kancius trasoje.<br>STORM studio LT nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jan 11, 2023, 9:44 AM, atnaujinta Jan 11, 2023, 4:50 PM

Kaip tikino organizatoriai, šiame greičio ruože dalyvių laukė tik 1 proc. smėlio, 9 proc. grunto ir net 90 proc. kopų.

Dešimtajame greičio ruože lenktynininkai įžengė į Empty Quarter – vieną didžiausių smėlio dykumų pasaulyje.

Pirmasis iš lietuvių finišavo keturračių motobaikų klasėje važiuojantis Laisvydas Kancius. Šį kartą jis nuo lyderio Marcelo Medeiroso atsiliko 10 min. 6 sek. ir užėmė 6-ąją vietą.

Dešimtą greičio ruožą tarp keturračių laimėjo būtent brazilas Marcelo Medeirosas, nuo jo 1 min. 8 sek. atsiliko argentinietis Manuelis Andujaras, o 2 min. 55 sek. – čilietis Giovanni Enrico.

Bendroje įskaitoje toliau užtikrintai pirmauja prancūzas Alexandre'as Giroud, kuris 1 val. 17 min. 56 sek. lenkia argentinietį Francisco Moreno Floresą ir 1 val. 38 min. 44 sek. – M.Andujarą.

Lietuvis L.Kancius bendroje įskaitoje liks 8 vietoje, nes nuo lyderio jis atsilieka daugiau kaip 18 valandų, o nuo 7-ąją vietą užimančio T.Vinguto – 12 valandų.

Ralio organizatoriai pranešė, kad automobilių klasėje važiuojančio Vaidoto Žalos ekipažas sustojo 44-ame kilometre. „Teltonika Racing“ ekipą sustabdė techninės problemos, kurias V. Žala ir P. Fiuza bandė spręsti vietoje.

V.Žala pakomentavo situaciją trasoje: „Šiandien turbūt per daug norėjom laimėti. Po smūgio į duobę už kopos lūžo priekinė kairė apatinė ir viršutinė šakės. Apatinės atsargoj neturim, laukiam T5 sunkvežimio“.

Po trijų valandų laukimo ir mašinos tvarkymo lietuvis pajudėjo ir finišą kirto nuo lyderių atsilikęs net 3 val. 48 min. ir 45 sek. Etape jis užėmė 46 vietą, o bendroje įskaitoje yra 44-as.

Finišą dešimtame etape pasiekė Gintas Petrus, kurio ekipažas šiame greičio ruože užėmė 29-ąją poziciją. Jis su šturmanu Jose Marques nuo lyderių atsiliko 29 min. 55 sek.

Bendroje įskaitoje G.Petrus užima 43-iąją poziciją.

Automobilių klasėje antrąjį greičio ruožą iš eilės laimėjo prancūzas Sebastienas Loebas, nuo jo 3 min. 4 sek. atsilik švedas Mattiasas Ekstromas ir trečiuoju dešimtame etape buvo 5 min. 22 sek. atsilikęs brazilas Lucas Moraesas.

Bendrosios įskaitos lyderis katarietis Nasseras Al-Attiyaj – ketvirtas, nusileidęs prancūzui 5 min. 45 sek.

Bendroje įskaitoje antrasis yra L.Moraesas, atsiliekantis 1 val. 21 min. ir 34 sek., o trečias – S.Loebas, turintis 1 val. 37 min. 23 sek. atsilikimą.

Lietuvos atstovas Rokas Baciuška dešimtame etape 1 min. 22 sek. pralaimėjo ir savo pagridiniam persekiotojui lenkui Erykui Goczalui, tačiau jis išsaugojo bagių įskaitos lyderio poziciją.

R.Baciuška lenkia lenką 3 min. 40 sek. Dešimtąjį etapą laimėjo ispanas Gerardas Guellas, jam Rokas Baciuška pralaimėjo 2 min. 30 sek. Lietuvis dešimtame etape buvo ketvirtas.

Būtent ispanas pakilo į trečiąją bendros įskaitos vietą ir nuo R.Baciuškos dabar atsilieka 6 min. 47 sek.

Tomas Jančys toje pačioje klasėje etapą baigė 23-ioje vietoje, nuo lyderio atsilikęs 21 min. 48 sek. Tai jam leido išlikti bendroje įskaitoje 19-oje pozicijoje.

Sunkvežimių klasėje Vaidoto Paškevičiaus ekipažas pasiekė finišą ir nuo lyderio olando P. de Barro atsilikęs 1 valanda ir 40 sekundžių.

Lietuvio rezultatas buvo šįkart 19-asis, o nuo bnedros įskaitos lyderio kito olando J. van Kastereno V.Paškevičius atsilieka 71 val. 22 min. 31 sek. bei užima taip pat 19 vietą.

Dešimtame greičio ruože tarp motociklininkų geriausiai pasirodė Rossas Branchas, kuris 21 sek. aplenkė prancūzą Adrieną Van Beverną ir 20 sek. – afrikietį Michaelą Docherty.

Ketvirtas liko argentinietis Kevinas Benavidesas, kuris bendroje įskaitoje pakilo į pirmą vietą ir dabar 1 min. 29 sek. lenkia amerikietį Skylerį Howesą bei 2 min. 10 sek. – austrą Toby Price'ą.

Bendroje įskaitoje ketvirtoje vietoje žengia prancūzas A.Van Bevernas, kuris atsilieka 9 min. 52 sek.

 

2023-ųjų Dakare užsiregistravo 820 dalyvių, iš kurių 188 startuoja klasikinio Dakaro įskaitoje.

Šiame Dakare startuoja 125 motociklininkai, 18 keturračių, 73 automobiliai, 56 sunkvežimiai, 47 T3 klasės bagiai ir 46 T4 klasės bagiai, 76 klasikinio Dakaro automobiliai bei 13 klasikinio ralio sunkvežimių.

Daugiausia dalyvių į Dakarą atvyko iš Prancūzijos – 194 dalyviai, jai šiek tiek nusileidžia Ispanija su 119 dalyvių, o trečia populiariausia šalis – Nyderlandai su 90 dalyvių.

Per 14 dienų dalyviai iš viso turės įveikti 8528 kilometrus, iš kurių 4604 km sudarys greičio ruožus.

Lietuvos ekipažai Dakare

Rokas Baciuška

2022 m. Dakare motobagių įskaitoje debiutavęs Rokas Baciuška į Lietuvą parsivežė pirmąją Lietuvos beduino statulėlę iš Dakaro ralio. Jaunasis lenktynininkas Rokas Baciuška praėjusiame Dakare savo debiutinį pasirodymą baigė trečioje vietoje T4 – bagių klasėje.

2023 m. Dakare R.Baciuška važiuos motobagiu „Can-am Maverick X3“, jam talkins šturmanas Oriol Vidal Montijano. Vyrai atstovaus komandą „Red Bull Can-Am Factory team“.

Vaidotas Žala ir Paulo Fiuza

Vaidotui Žalai šis Dakaro ralis jau aštuntasis, o kartu su portugalu šturmanu Paulo Fiuza jie sėdo į gamyklines specifikacijas atitinkantį T1+ klasės „Prodrive Hunter“ visureigį.

P. Fiuza yra patyręs šturmanas Dakaro ralio maratone, jame startavęs net 16 kartų ir itin vertinamas už savo įgūdžius. V.Žala ir P.Fiuza atstovaus „Teltonika Racing“ komandą. Praėjusių metų Dakare V.Žala užėmė 11 vietą, o šiems metams galvoja tik apie pačias aukščiausias pozicijas.

Laisvydas Kancius

„Story Racing“ komandą Dakare keturračiu atstovausiantis Laisvydas Kancius į šias lenktynes atvyko jau trečiąjį kartą.

Iki šiol geriausias L.Kanciaus rezultatas buvo septintoji vieta 2021-ųjų Dakare, o 2022-iais finišo pasiekti nepavyko.

Vaidotas Paškevičius, Tomas Gužauskas ir Slavomiras Volkovas

Praėjusiais metais Dakaro ralyje debiutavusi ir aukštą, dvyliktą vietą pasiekusi Vaidoto Paškevičiaus, Slavomiro Volkovo ir Tomo Gužausko trijulė sugrįžo į Dakaro lenktynes. Sunkvežimių įskaitoje vėl startuojantis ekipažas šiemet vadinsis nauju pavadinimu – „Constra Racing“. Ekipa lenktyniaus tuo pačiu „Tatra“ sunkvežimiu, kurį vadina „Mamba“.

Gintas Petrus ir Jose Marques

Gintas Petrus ir Jose Marques Dakare atstovauja komandą „ Petrus Kombucha Team“. Aukščiausią G.Petraus pasiekta vieta Dakare – 31, kurią pasiekė 2021 m. Vyrai dakare važiuos motobagiu „Optimus MD“. Praėjusiais metais Dakare G.Petrus važiavo kartu su Šarūnu Palioku. Šiemet G.Petrus Dakare dalyvaus jau aštuntąjį kartą.

Tomas Jančys ir Irmantas Bražiūnas

„Canam Maverick x3 XRS“ motobagiu Dakaro ralyje dalyvaujantis Tomas Jančys ir Irmantas Bražiūnas atstovauja „Mediafon“ komandą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.