Po penkiolikos metų pertraukos – lietuvių sugrįžimas į Pasaulio ralio čempionatą Portugalijoje

Į šį savaitgalį vyksiančias vienas seniausių ir sudėtingiausių Pasaulio ralio čempionato varžybų Portugalijoje išsiruošė lietuvių Audronio Gulbino bei Vyčio Pauliukonio ekipažas, kuris po penkiolikos metų pertraukos sieks parvežti trofėjų iš „WRC“.

Į Pasaulio ralio čempionato varžybų Portugalijoje išsiruošė lietuvių Audronio Gulbino bei Vyčio Pauliukonio ekipažas.<br>V.Pauliukonio „Facebook“ nuotr.
Į Pasaulio ralio čempionato varžybų Portugalijoje išsiruošė lietuvių Audronio Gulbino bei Vyčio Pauliukonio ekipažas.<br>V.Pauliukonio „Facebook“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 8, 2023, 10:20 AM

Lietuviška trispalvė Pasaulio ralio čempionate yra ganėtinai retas reiškinys. Paskutiniu metu susigrumti su Pasaulio greičiausiais išvykdavo Vlado Jurkevičiaus bei Aisvydo Paliukėno ekipažas.

Tokio lygio varžybos reikalauja itin daug finansų, laiko bei jėgų, tad aukoti didžiulius resursus pasiryžta ne kiekvienas. Visgi tie kurie nusprendžia lipti į ralio Olimpą grįžta su nepamatuojamu patirties bagažu bei įspūdžiais.

Prieš penkiolika metų viename sunkiausių Pasaulio ralio čempionato etapų Portugalijoje startavo lietuvis Vytautas Baranauskas su šturmanu Gediminu Celiešiumi bei „Ford Fiesta ST“. Ne tik startavo, bet ir pasiekė „N3“ klasės podiumą finišuodami treti.

Būtent šį pasiekimą – klasės podiumą ruošiasi pakartoti Audronio Gulbino bei Vyčio Pauliukonio ekipažas, važiuosiantis su ispanų „Brunet Competition“ paruoštu „Renault Clio Rally5“ automobiliu „RC5“ klasėje.

Ekipažas planą dalyvauti Pasaulio ralio čempionato etapuose brandino jau senokai, tačiau Pasaulį užklupus pandemijai, mintis apie šį žygį teko porai metų atidėti.

„Mūsų su Vyčiu laimėjimai įpareigoja siekti dar didesnių aukštumų, – kalbėjo A. Gulbinas. – Pasirinkome vienas iš sudėtingiausių lenktynių, pritraukiančias šimtus tūkstančių žiūrovų trasose ir milijoninę auditoriją tiesioginių transliacijų metu.

Šis ralis penkis kartus pripažintas geriausiu pasaulio ralio čempionato etapu.

Turime tikslą garsinti Lietuvos vardą „WRC“ lenktynėse. Jau penkiolika metų mūsų šalies sportininkai nėra iškovoję apdovanojimų TOP-3 pozicijose. Paskutinį kartą tai pavyko padaryti Vytautui Baranauskui. Todėl mūsų tikslas parvežti į Lietuvą TOP-3 klasės apdovanojimus“

Portugalijos ralis yra vienas iš sudėtingiausių ir seniausių Pasaulio ralio čempionato etapų. Itin gilias tradicijas turinčios varžybos vyks jau 56 kartą bei yra įvertintos kaip geriausiu „WRC“ raliu net penkis kartus.

Šių lenktynių prestižą patvirtiną dalyvių sąrašas, kuriame puikuojasi 87 ekipažų pavardės iš viso Pasaulio. Šis dalyvių skaičius didesnis nei kitų garsių, „WRC“ Švedijos bei Meksikos etapų kartu sudėjus. Sąraše, kuriame puikuojasi greičiausieji Pasaulio ralio meistrai yra ir įdomybių.

Prieš Kroatijos ralį vykusių treniruočių metų tragiškai žuvusį airį Craigą Breeną pakeis kitas Britų salyno atstovas Kriss Meeke, kuris garbingai tęs tai ką airis šįmet pradėjo. Taip pat ralyje pamatysime ir Ukrainos atstovus bei čempionus Anton Korzun su Pavlo Kononov.

Audronio bei Vyčio „Renault Clio Rally5“ bus pažymėtas „101“ numeriu. Lietuviai gaus iš tiesų sėkmingą techniką – būtent šiuo automobiliu ispanas Ramón Cornet Vila iškovojo dvi pergalės klasėse prieš daugiau nei mėnesį vykusiame „Rally da Auga“ Ispanijoje, kuriame tuo metu startavo net 5 ekipažai iš Lietuvos.

Portugalijos ralis dalyvius bei žiūrovus traukia ne tik dėl kvapą gniaužiančios šiaurės bei vidurio Portugalijos gamtos bei kelių. Tai be galo rimtas išbandymas ralistams. Ralį sudaro 325 sportiniai kilometrai, kurios dalyviai įveiks Gegužės 12, 13 bei 14 dienomis.

Šis kilometražas prilygsta trims Lietuvos ralio čempionato etapams, tad palyginimui galima teigti jog lietuvių ekipažas per tris dienas įveiks puse Lietuvos čempionato. Tai dar ne viskas. Tarp greičio ruožų, vyksiančių aplink Porto bei Koimbros miestus, ekipažams teks pravažiuoti dar ir 1318 kilometrus bendro naudojimo keliais.

Lietuvių ekipažas šiuo metu jau yra Portugalijoje, nes jau pirmadienį prasidėjo oficialūs ralio formalumai – administracinė komisija bei susipažinimo su greičio ruožais pradžia.

Kadangi greičių ruožų daug, o ir išsidėstę jie toli vienas nuo kito, tad susipažinimo procedūra tęsis antradienį bei trečiadienį.

Tik ketvirtadienį dalyviai turės galimybę sėsti į ralio automobilius, nes būtent šią – Gegužės 11 dieną įvyks testinis greičio ruožas bei oficialus varžybų atidarymas Porto mieste.

Penktadienį varžybos prasidės Koimbros miesto apylinkėse, o šeštadienį ir sekmadienį vyks aplink ralio centrą – Porto.

Beje, į tolimąją Portugaliją keliauja ir grupė Lietuvos automobilių sporto gerbėjų, palaikysiančių V. Pauliukonio ir A. Gulbino ekipažą kalnuotuose Portugalijos Porto apylinkėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.