„Rally Žemaitija 2023“ trasų rebusai: ar prisireiks laistymo mašinų pagalbos?

Likus keletui dienų iki „Rally Žemaitija 2023“ starto, varžybų organizatoriai iš „Kelmės ASK“ atskleidė visas kortas – kada ir kur vingiuos greičio ruožai. Didelių siurprizų ar nežinomųjų šįkart nėra, tačiau mažiausiai viena būsimojo meistriškumo egzamino dedamoji lieka. Sinoptikams prakalbus apie prasidėjusią stichinę sausrą, jau dabar aišku, kad ralio meistrai susidurs su dulkių iššūkiu.

Pranešimo autorių nuotr.
Pranešimo autorių nuotr.
A.Lauciaus nuotr.
A.Lauciaus nuotr.
A.Lauciaus nuotr.
A.Lauciaus nuotr.
Pranešimo autorių nuotr.
Pranešimo autorių nuotr.
Pranešimo autorių nuotr.
Pranešimo autorių nuotr.
Pranešimo autorių nuotr.
Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 30, 2023, 4:27 PM

Kad tai gali tapti labai rimta problema savo kailiu pernai patyrė kito Lietuvos ralio čempionato etapo dalyviai. Tąkart artėjant naktiniam greičio ruožui visiškai nurimo vėjas, todėl seniai lietaus ragavusioje trasoje jau pirmasis ekipažas pakabino ore tokius dulkių debesis, kad vėliau startavę kitapus priekinio stiklo matė tik neperregimą sieną. Dėl šios priežasties vieną greičio ruožą teko atšaukti.

Klausiamas, ar itin ilgai užsibuvęs aukšto atmosferos slėgis gali priversti koreguoti sportinę lenktynių programą „Rally Žemaitija 2023“ trasos ir saugumo viršininkas Edvinas Vašteris patvirtino ruošiantys du scenarijus.

„Dulkių tikrai jau dabar labai daug, tačiau kiek grėsmės saugumui ir įtakos sportininkų greičiui jos turės, priklausys nuo vėjo. Šiomis dienomis jis traukia taip, kad startuojant kas minutę jokių bėdų nekyla – visas šleifas labai greitai išsisklaido.

Tačiau faktas, kad saulei nusileidus dažniausiai prasideda štilis, todėl būsime pasirengę koreguoti starto laiką ir kovinius automobilius leisti į trasą kas dvi minutes. Bėda tik ta, kad siekiant visiems ekipažams užtikrinti vienodas sąlygas naktiniuose greičio ruožuose, sportinis kanalas bus atidarytas labai vėlai.

Pirmasis automobilis, apsiginklavęs papildomais žibintais 4,63 kilometro ilgio GR 5 startuos 23:10 val. vakaro, o 6 km ilgio GR 6 – 23:35 val.“, – pastebi E. Vašteris.

„Kelmės ASK“ vadovė ir „Rally Žemaitija 2023“ siela Ingrida Savickienė patvirtino, kad jei dangus pašykštės kritulių, lenktynių trasose jau penktadienio popietę pasirodys laistymo mašinos. Tai turėtų radikaliai pakeisti dangos būklę ir minizuoti dulkių keliamas problemas.

Charakterizuodami šiųmetinius trasų ypatumus „Rally Žemaitija 2023“ organizatoriai patikino, kad tiek lenktynininkai, tiek žiūrovai tradiciškai gaus gerą dozę emocijų. Jubiliejinė – dešimtąjį kartą „Kelmės ASK“ šiuo pavadinimu rengiama – greičio fiesta leis mėgautis šiek tiek modifikuotais greičio ruožais.

Daugelis jų turės naujas starto ir finišo vietas, skirsis judėjimo kryptis, tačiau esminiai dalykai liks: puikūs labai greitų atkarpų, siaurų ruožų, smagių tramplinų ir posūkių kombinacijos, leidžiantys mėgautis važiavimu ir tuo pat metu saugantys kovinę techniką nuo duobių, „piktų“ medžių šaknų ar judėjimo trajektorijoje įsiraususių akmenų.

Mobiliuose telefonuose atsivertę ralio žemėlapius žiūrovai be didesnio vargo pasirinks vietas įspūdingiausių lenktynių akimirkų medžioklei.

Bendras dvi dienas vyksiančių lenktynių greičio ruožų ilgis 113 kilometrų, padalintų į 12 sekcijų. Penktadienį du pirmuosius GR sportininkai įveiks po du kartus ir tik naktinius etapus skros po vieną kartą. Šeštadienį atvirkščiai: GR 7 ir GR 8 bus važiuojama vieną kartą, o paskutiniuosius GR 9/11 ir GR 10/12 lekiama po du kartus.

Detalūs greičio ruožų žemėlapiai ir jų charakteristikos skelbiamos svetainėje: https://rallyzemaitija.lt/zm2023zemelapiai/

Greičio ruožai

GR 1/3: nuo Kražių link Pašilės; danga – žvyras, starto vieta – asfaltas. Ši atkarpa daug kam gerai žinoma, nes čia ralis vyksta beveik kasmet. Šiemet ruožas sutrumpintas ir pakeista konfigūracija. Ruožo ilgis – 7,98 km.

GR 2/4: nuo Karklėnų link Maldaginės;

danga – žvyras, starto vieta – asfaltas. Sujungti du gerai visiems žinomi „Rally Žemaitija“ greičio ruožai su nauja atkarpa, ilgis – 12,91 km.

GR 5: nuo Pakarčemio link Žebrių; danga – žvyras, starto vieta – žvyras. Tradicinio greičio ruožo atkarpa, pirmąkart vykdoma reversine kryptimi, kurios ilgis – 4,81 km. Šis greičio ruožas bus važiuojamas tamsoje.

GR 6: nuo Savitiškės link Bielskiškių kaimo; danga – žvyras, starto vieta – žvyras. Taip pat naktinis, identiškas 2022 metų greičio ruožas, atkarpos ilgis – 6,01 km.

GR 7: nuo Daustorių link Adampolės; danga – žvyras, starto vieta – žvyras. Tradicinis, ilgametę istoriją turintis greičio ruožas, šiemet šiek tiek ilgesnis, nei įprasta. GR ilgis 8,59 km.

GR 8: nuo Žibuoklių link Raudiškės; danga – žvyras, starto vieta – žvyras. Visiems gerai žinomas, prailgintas ir gerokai modifikuotas ankstesnių metų sudėtingas greičio ruožas su naujomis atkarpomis, ilgis – 11,83 km.

GR 9/11: šiek tiek Kražių, nuo Janapolio link Karklėnų; danga – žvyras, starto vieta – žvyras. Gerai žinoma vieno iš tradicinių greičio ruožų versija, kurios ilgis – 8,82 km.

GR 10/12: nuo Pakarčemio link Kražių; danga – žvyras, starto vieta – žvyras. Sutrumpintas ir modifikuotas 2022 metų greičio ruožas reversine kryptimi, ilgis – 10,93 km.

„Rally Žemaitija 2023“ atmintinė žiūrovams

Pirmąją ralio dieną rekomenduojama rinktis – GR 1/3, GR 5, o antrąją ralio dieną – GR 7, GR 10/12.

Atvykę stebėti lenktynių pasirinkite vietą pastatyti automobiliui taip, kad šis netrukdytų kitų transporto priemonių judėjimui ir būtų saugiu atstumu nuo trasos.

➢ Nesivežkite su savimi naminių gyvūnų. Jie gali netikėtai išbėgti į trasą! Nepalikite be priežiūros vaikų. Dideliu greičiu skriejantis sportinis automobilis tikrai nespės laiku sustoti!

➢ Pasirinkite ir užsiimkite stebėjimo vietą iš anksto. Tada Jums nereikės važiuoti ar eiti ieškoti įspūdingų vietų pastoviai dairantis, ar už nugaros nepasirodys dideliu greičiu skriejantis sportinis ar saugos teisėjų automobilis.

➢ Visada laikykitės nuo trasos saugiu atstumu. Yra buvę atvejų, kai automobilis išlėkdavo iš trasos pačiose netikėčiausiose vietose ir nuskriedavo gana toli už trasos ribų, o laiko priimti sprendimams dėl savo saugumo lieka labai nedaug...

Įvertinkite tai renkantis vietą stebėjimui. Pavojingos vietos būna atitvertos STOP juostomis ir pažymėtos ženklais su užrašu „Pavojinga zona“. Šiose vietose stovėti kategoriškai draudžiama.

➢ Niekuomet nestovėkite nugara į trasą. Atsiminkite, kad atskriejančio nevaldomo automobilio galite neišgirsti. Visada stebėkite lenktynių automobilį, net jei šis atrodo lėtas.

➢ Pavojingiausia vieta – už posūkio ar tramplyno. Labiausiai pavojingi 50 – 70 metrų, esantys iškarto po posūkio ar tramplyno abejose trasos pusėse. Leidžiantis nuo tramplyno po šuolio (ar po posūkio) automobilis gali staiga pakeisti trajektoriją.

Tai gali nutikti dėl gedimo ar ekipažo padarytos klaidos. Nevaldomas automobilis gali nusiridenti daugiau nei 100 metrų bet kuria kryptimi.

➢ Visada pakluskite teisėjų, policijos ir saugos darbuotojų bei kitų oficialių varžybų asmenų rekomendacijoms ir reikalavimams. Jei įmanoma, padėkite jiems vykdyti darbą susijusį su Jūsų ir kitų saugumu.

➢ Neišvažiuokite į kelią iki pravažiuos ją atidarantis visuomeniniam judėjimui saugos automobilis (šluota) – paprastai tai automobilis su žaliais įspėjamaisiais švyturėliais arba žalia vėliava.

➢ Jeigu jūs vyksite keliais, kuriais eina ralio maršrutas, būkite dėmesingi ir atsargūs. Atminkite, kad dalyviai turi atvykti į kontrolės punktus griežtai pagal grafiką, ir bet koks vėlavimas gali labai įtakoti jų rezultatus.

Stenkitės judėti trasoje tik pagal sportinio kanalo judėjimo kryptį, kadangi netikėtai galite iš priekio sutikti vėluojantį pagal grafiką sportinį automobilį.

➢ Prisiminkite, kad greičio ruožas gali būti atšauktas dėl nesaugaus žiūrovų elgesio, todėl gerbkite varžybų dalyvius ir kitus žiūrovus

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.