Automobilių valstybiniuose numeriuose - ir nešvankybės?

Ar norėtumėte būti pavadintas kiaušiniu? O gal storuliu ar pamišėliu? Taip automobilius ir kartu jų savininkus „išvadina“ ne pajuokauti norintys jaunuoliai, o oficialūs lietuviški valstybiniai numeriai.

Viena pagrindinių taisyklių renkantis vardinių numerių užrašą skelbia, kad negali būti vartojami nepadorūs, žargoniniai žodžiai, keiksmažodžiai ar sąvokos, įžeidžiančios kitų rasių, tikėjimo atstovus.<br>Archyvas
Viena pagrindinių taisyklių renkantis vardinių numerių užrašą skelbia, kad negali būti vartojami nepadorūs, žargoniniai žodžiai, keiksmažodžiai ar sąvokos, įžeidžiančios kitų rasių, tikėjimo atstovus.<br>Archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė ("Lietuvos žinios")

2012-07-18 15:48, atnaujinta 2018-03-18 01:16

Lietuvoje automobilių valstybiniai registracijos numeriai sudaryti iš trijų raidžių ir vieno skaičiaus. Atrodytų, atsitiktinė raidžių kombinacija - visai neblogas būdas pažymėti mašiną. Bet kartais vairuotojui tenkantis derinys prajuokina arba priverčia nurausti.

Nuo pat lietuviškų numerių leidimo pradžios ne sykį buvo pasirodę trumpus žodžius ar net keiksmažodžių trumpinius atkartojantys ženklai, o pastaruoju metu - net seksualinę orientaciją „išduodanti“ kombinacija.

Kad automobiliai atsitiktinai pažymimi įvairiais žodžiais, vairuotojai jau prieš kurį laiką atkreipė dėmesį. Šyptelėti priverčia, kai netikėtai susideda, tarkime, GAL, BET arba gyvūnų kalbos žodžiai - KVA ar BEE.

Mokantieji užsienio kalbas pastebi ir daugiau kombinacijų, tarp jų ir įžeidžiamų, pavyzdžiui, FOU (pamišęs - pranc.), EGG (kiaušinis - angl.), FAT (storas - angl.). Šį sąrašą dar būtų galima pratęsti neigiamos reikšmės neturinčiais žodžiais: ANT (skruzdėlė - angl.), END (pabaiga - angl.), CAT (katė - angl.), DOG (šuo - angl.) ir t.t.

Tačiau daugiausia ažiotažo sukėlė su įžeidžiu žodžiu FAG pasirodžiusių numerių serija. Anglakalbėse šalyse taip pašiepiamai vadinami netradicinės seksualinės orientacijos žmonės, o kadangi Vakaruose gyvena nemažai lietuvių, FAG reikšmė netruko paaiškėti ir mūsų šalyje.

Akyli vairuotojai pastebėjo, kad šiuo metu registruojamiems automobiliams išduodami valstybiniai numeriai, prasidedantys raidėmis GA. Jau girdėti svarstymų, ar „Regitra“ išdrįs leisti numerius, kurie paženklins automobilį žodžiu GAY (gėjus - angl.). Vis dėlto, kaip sužinojome, jie nepasirodys, tačiau ne dėl pikantiškos reikšmės.

VĮ „Regitra“ atstovė Laimutė Užupė paaiškino, kad gaminant serijinius valstybinio numerio ženklus raidės I ir Y nevartojamos, nes vizualiai yra labai panašios į vienetą ir raidę V. Žinoma, jei atsiras vairuotojas, norintis išreikšti savo seksualinę orientaciją vardiniu numeriu, jam nebus atsakyta.

„Raidės I ir Y rašomos gaminant klientų užsakomus vardinius valstybinio numerio ženklus. Taigi jei žmogus pageidautų, ženklas su minėtu užrašu jam būtų pagamintas“, - patikino pašnekovė.

Tačiau tokių atvejų, kai į vardinio numerio lentelę gali patekti serijiniam numeriui netikusi trijų raidžių kombinacija, gana nedaug. Labiau tikėtina priešinga situacija.

Mat viena pagrindinių taisyklių renkantis vardinių numerių užrašą skelbia, kad negali būti vartojami nepadorūs, žargoniniai žodžiai, keiksmažodžiai ar sąvokos, įžeidžiančios kitų rasių, tikėjimo atstovus. Įprastiems ženklams tokie reikalavimai netaikomi.

„Serijiniai valstybinio numerio ženklai gaminami pagal abėcėlę. Jų užrašų derinys pagal prasmę nevertinamas“, - patvirtino L.Užupė.

Juodojoje rinkoje už valstybinius numerius su keiksmažodžiu siūloma apie 500 litų, o jei raides papildo įdomi skaičių kombinacija, vairuotojai pasiruošę mokėti ir iki 1000 litų.

Pasak L.Užupės, gaminant ne vardinius numerius remiamasi tik abėcėle. Jei klientas eilės tvarka skiriamo serijinio ženklo nepageidauja, jam suteikiama galimybė pasirinkti iš kitų tuo metu „Regitros“ padalinyje esančių serijinių valstybinio numerio ženklų. Tik už tai reikia sumokėti ne 52 litus, kaip už komplektą, skiriamą iš eilės, bet 100 litų.

Pagal prasmę vertinami tik vardiniai numeriai, tačiau per 11 metų, kiek VĮ „Regitra“ išduoda juos, pasak L.Užupės, mašinų savininkų pasirinktus užrašus teko atmesti vos keletą kartų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.