Vilniečių susižavėjimas motociklais išblėso

Sostinės policijos pareigūnai ne vienus metus ieškojo būdų, kaip sutramdyti gatvėmis milžinišku greičiu lakstančius motociklų vairuotojus. Šįmet to daryti nebereikia – motociklininkai sparčiai nyksta.

Mieste važinėjančiam vienam kitam motociklininkui policija priekaištų neturi.<br>V. Ščiavinskas
Mieste važinėjančiam vienam kitam motociklininkui policija priekaištų neturi.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė ("Lietuvos rytas")

Aug 12, 2012, 12:26 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 10:25 AM

Dar prieš kelerius metus, nepavydami nutrūktgalvių motociklininkų tarnybiniais automobiliais, policininkai patys persėdo ant motociklų.

Vėliau jie rado efektyvesnį ginklą – filmavimo kameras.

Nežinia, kuris šių būdų buvo efektyviausias, tačiau šią vasarą nebereikia nė vieno. Motociklininkų miesto gatvėse mažėja akyse.

O tiems, kurie jais dar važinėja, kelių policijos pareigūnai dažniausiai neturi pretenzijų.

Skraidančiųjų nebemato

Policininkams vis dar tenka registruoti avarijas, į kurias patenka motociklų ir motorolerių vairuotojai.

Tik juos partrenkusių vairuotojų pasiaiškinimai, kad nesuspėjo pamatyti didžiuliu greičiu atlėkusio motociklo, jau skamba nebeįtikinamai.

Policijos pareigūnai tvirtina, kad greitai lakstančių motociklininkų mieste beveik nebėra: „Vieni žuvo, kiti pasimokė iš svetimų nelaimių.”

Tačiau motociklų vairuotojai avarijose dažnai nukenčia net ir neviršydami greičio.

Taranavo motorolerius

Pareigūnai įsitikinę, jog vilniečiai motociklų atsisako dėl saugumo, nes automobilių vairuotojai taip ir neįprato dalytis kelio su mažesnėmis transporto priemonėmis. Manoma, kad dėl šios priežasties gatvėse sumažėjo ir motorolerių.

Vien šią savaitę ligoninėse atsidūrė du motorolerių vairuotojai. Savanorių prospekto ir Vilkpėdės gatvės sankryžoje motoroleriu važiuojančią merginą partrenkė nenustatytas automobilis. Jis iš įvykio vietos nuvažiavo.

Į kelią Vilnius–Šumskas motoroleriu įvažiavusį 56 metų vyrą partrenkė automobilis „Audi A6”. Motorolerio vairuotojas į ligoninę buvo nugabentas komos būsenos.

Vairuotojai nerodo posūkių

Vilniaus kelių policijos valdybos viršininkas Vytautas Černevičius teigė, kad motociklininkai dažniausiai nukenčia vairuotojams rikiuojantis iš vienos eismo juostos į kitą, apsisukant ar sukant į kiemus. Staigius manevrus vairuotojai dažnai atlieka net nežvilgtelėję į veidrodėlį.

Pareigūnai pastebi, kad persirikiuodami ar apsisukdami automobilių vairuotojai vis dažniau nerodo posūkių, nors už šį pažeidimą gresia nuo 100 iki 300 litų bauda.

Po avarijų automobilių vairuotojai dažnai teisinasi, kad artėjančių motociklininkų nematė dėl meteorologinių sąlygų – apakino saulė arba pliaupė lietus.

Automobiliu važiuoti saugiau

Motociklai, kaip ir automobiliai, važiuoja įjungtais žibintais. Dažnai jų žibintai būna ryškesni nei automobilių, todėl nepastebėti jų neįmanoma”, – teigė V. Černevičius. Traumas patyrę arba draugų netekę motociklininkai dažnai persėda prie automobilio vairo. Anot pareigūnų, tai – pigesnės ir saugesnės transporto priemonės.

Pavojingoje situacijoje sustabdyti motociklą sunkiau nei automobilį, o įvykus nelaimei motociklu važiuojantys žmonės paprastai patiria sunkesnių sužalojimų nei sėdintys automobilyje.

Pramogai neliko pinigų

Kad motociklai jau nebepopuliarūs, pajuto ir vairavimo mokyklų vadovai. Jų nuomone, šios transporto priemonės vilniečiams pasidarė per brangios.

Vairavimo mokyklos „Dorkanas” direktoriaus pavaduotoja mokymui Ramunė Dobilienė teigė, jog norinčiųjų mokytis vairuoti ėmė mažėti prasidėjus ekonominiam sunkmečiui.

Šiais metais vairavimo mokykla būsimų motociklininkų sulaukė mažiausiai.

„Ekonomikos klestėjimo metais daug žmonių žavėjosi motociklais. Tai labiau pramoga.

Tačiau taupyti pradėję gyventojai jos pirmiausia ir atsisakė”, – sakė R. Dobilienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.