Nuo lapkričio - griežtesnės vaikų vežimo automobilyje taisyklės

Nuo šių metų lapkričio 1 dienos įsigalioja Kelių eismo taisyklių pakeitimas, pagal kurį visi vaikai iki 135 centimetrų ūgio turės būti vežami naudojant tik specialias jų ūgiui ir svoriui pritaikytas kėdutes, kaip to reikalauja bendros Europos Sąjungos taisyklės.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 30, 2012, 12:13 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 7:10 PM

Pasak VGTU docento, saugaus eismo centro vadovo Vigilijaus Sadausko, KET pakeitimai priimti remiantis Europos Sąjungos direktyva ir kitose šalyse atliktais moksliniais tyrimais.

Pasak V. Sadausko, kai kuriose ES valstybėse vaikams pritaikytos sėdynės būtinos iki 150 cm ūgio.

„Iki šiol vaikus nuo 3 metų amžiaus ant galinės automobilio sėdynės buvo galima prisegti saugos diržu, skirtu suaugusiesiems. Tačiau toks saugos diržas negali tinkamai apsaugoti vaikų dėl jų mažesnio ūgio, kitokio kūno sudėjimo, svorio, – pasakoja V. Sadauskas. – Įsigaliojus naujiems reikalavimams, pagal kuriuos vaikai iki 135 cm ūgio, t. y. apytikriai iki 12 metų, turi būti vežami naudojant jiems pritaikytas saugos sistemas, kad jie būtų prisegti taisyklingai.“

VGTU saugaus eismo centro vadovas pabrėžia, kad šių ūgio ir amžiaus apribojimų nereikėtų suprasti tiesiogiai: jei vaikas yra per didelis sėdėti jo svorį atitinkančioje automobilinėje kėdutėje, jo ten ir nevertėtų sodinti.

Todėl tėvai turėtų naudoti kitas automobilyje esančias apsaugos sistemas – saugos diržus, skirtus suaugusiesiems, bei specialius paaukštinimus.

Be to, KET aiškiai nurodyta, kad saugos diržas turi būti juosiamas ne per kaklą, o ties krūtinės ląsta ir raktikauliu viršuje bei ties klubais apačioje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.