Skandalas Rusijoje: iš muziejaus dingo J.Gagarino, N. Chrusčiovo, F.Castro automobiliai

Po to, kai šį mėnesį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas iš pareigų atleido gynybos ministrą Anatolijų Serdiukovą, į viešumą iškilo skandalingas faktas. Iš karinio muziejaus Riazanėje dingo itin reti, milijonų dolerių verti automobiliai, kuriais važinėjo Jurijus Gagarinas, Nikita Chruščiovas, Fidelis Castro ir kiti aukšti SSRS pareigūnai bei svečiai, praneša Telegraph.co.uk

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 20, 2012, 4:35 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 6:53 AM

Rusijos saugumo tarnyba FSB ėmėsi šios aferos tyrimo.

Limuzinai buvo saugomai kariniame transporto muziejuje Riazanėje. Teigiama, jo po to, kai gynybos ministras A. Serdiukovas 2010-aisiais muziejų uždarė, automobiliai perkelti į valstybinius garažus elitiniame sostinės Rubliovkos priemiestyje. Tačiau dabar aiškėja, kad pakeliui kai kurie automobiliai dingo - jie buvo parduoti privatiems pirkėjams.

FSB galimą vagystę aptiko atlikdama platesnį su korupcija gynybos ministerijoje susijusį tyrimą, kuriame įtariama A.Serdiukovas ir jo pavaldiniai apgaule privatizavo kariuomenei priklausiusį nekilnojamąjį turtą.

Riazanės muziejus atidarytas 1994 metais.

Jo kolekcijoje buvo Sovietų Sąjungos generalinio sekretoriaus N.Chruščiovo ZIS-110, varomas 6 litrų variklio ir vertinamas daugiau nei 2 milijonais litų, ZiL-117, kuriuo vizito Sovietų Sąjungoje metu 1972-ais buvo vežiotas Kubos lyderis F.Castro.

Muziejuje saugotas ir kabrioletas ZiL-111, kuriuo į Raudonąją aikštę atvežtas J.Gagarinas, 1961 metais tapęs pirmuoju į kosmosą nuskridusiu žmogumi.

ZiL gamykla nesenai vėl sulaukė išskirtinio valdžios dėmesio po to, kai pagamino limuziną pačiam V. Putinui.

Laikraštis „Izvestija“ teigia, kad A.Serdiukovas Riazanės kolekcija smarkiai susidomėjo tapęs ministru prieš penkerius metus.

„Sužinojęs, kad turime retų automobilių, A.Serdiukovas nurodė parengti jam kelis visų eksponatų nuotraukų albumus ir nufotografuoti juos iš visų kampų“, - laikraštis cituoja buvusį muziejaus direktorių Rudolfą Vanderį.

Vėliau A.Serdiukovas muziejuje apsilankė su jauna moterimi, kuri kumštelėjo jam alkūne ir pasakė: „Tokio automobilio mes neturime“, kai jie ėjo pro žymiuosius modelius.

„Po to prasidėjo visos muziejaus problemos“, - prisiminė R. Vanderis.

Tačiau atrodo, kad tyrimas „limuzinų byloje“ gali atskleisti naujų sąsąjų tarp aukščiausių Rusijos valdžios ir verslo asmenų.

Mat A. Serdiukovo uošvis Viktoras Zubkovas yra vienas energetikos milžinės „Gazprom“ vadovų ir V. Putino sąjungininkas. Manoma, kad V. Zubkovui nepatiko, jog buvęs gynybos ministras buvo neištikimas jo dukrai ir nusprendė pamokyti žentą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.