Lietuviški numeriai Maskvoje gelbėja nuo pareigūnų ir vaizdo kamerų

Pastaraisiais mėnesiais Rusijos internete vis dažniau aptariama tema – įžūli automobilių lietuviškais registracijos numeriais važiavimo maniera. Neva ne pirmos jaunystės automobiliais, registruotais mūsų šalyje, važinėjantys vairuotojai dažnai ir įžūliai pažeidžia eismo taisykles, nes lieka nenubausti.

Maskvos gatvėse užsienietiškais registracijos numeriais važinėjantys vairuotojai gali jaustis nebaudžiami.<br>V. Ščiavinskas asociatyvi nuotr.
Maskvos gatvėse užsienietiškais registracijos numeriais važinėjantys vairuotojai gali jaustis nebaudžiami.<br>V. Ščiavinskas asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 2, 2012, 4:45 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 10:49 PM

Ar taip yra iš tikrųjų, ar tai tik rusų žurnalistų pučiamas skandalas?

Maskvoje per pastaruosius metus vaizdo stebėjimo kamerų atsirado gerokai daugiau, bet pačių policininkų gatvėse sumažėjo.

„Užsienietiškų numerių mūsų kameros neatpažįsta, todėl už svetimšalių padarytą pažeidimą baudos siųsti nėra kam. Tačiau nepastebime, kad tai būtų išskirtinai lietuviškais numeriais registruotos mašinos, yra baltarusiškų, latviškų“, - sakė Maksimas Galuško, Maskvos miesto spaudos tarnybos atstovas.

Toks automobilis tampa „tamsiu arkliuku“ gatvėse: taisyklių pažeidimas užfiksuotas, o baudos siųsti nėra kam.

Tačiau patys rusų žurnalistai pastebi, kad tokiais automobiliai važinėja visai nepanašūs į lietuvius - šviesiaplaukius blondinus - vairuotojai, bet daugiausia azijietiškų bruožų vyrukai.

„Važiavau į darbą, mane užblokavo senas „Opel“ lietuviškais numeriais, paskui pro langą išlindo ranka, rodant atsiprašymo gestą. Aš netekau žado – ranka buvo juoda, už vairo – juodaodis“, - rašo vienas interneto komentatorių.

Kaip Maskvos gatvėse atsiranda šie mūsų šalyje ar Latvijoje registruoti automobiliai?

Pagal galiojančius Rusijos teisės aktus, šešis mėnesius automobilis gali važinėti šalyje su kitos šalies numeriais.

Tad Lietuvoje įsigyti automobiliai, kur jie kainuoja gerokai pigiau nei Rusijoje, kartą per pusmetį išvaromi per valstybės sieną ir vėl į ją grįžta.

Be to, kadangi kadangi lietuviškomis mašinomis važinėjantys vairuotojai yra daugiausiai NVS, bet ne Rusijos Federacijos piliečiai, jie gali važinėti po šalį turėdami automobilio savininko įgaliojimą. To negali daryti Rusijos piliečiai.

Internete yra siūloma užsisakyti automobilį iš Lietuvos ir už papildomus 1500 eurų sutvarkomi visi dokumentai ir mašina pristatoma klientui.

Nors automobilis registruotas Lietuvos piliečio vardu, užsakovas gauna visus būtinus dokumentus.

Vis tai patvirtinta notaro ir NVS piliečiams – legali.

Tačiau kai perpirkėjai siūlo tokią schemą ir Rusijos piliečiams, dokumentai tokiu atveju – falsifikuoti.

Aukšti pareigūnai tikina, kad jokios problemos su mūsų šalyje registruotais automobiliais nėra. Tai esą tik žurnalistų išsigalvojimas ir sensacijų vaikymasis. 

„Тokios problemos nėra. Mašinos su lietuviškais numeriais gali būti Rusijoje be muito iki 6 mėnesių. Visi dokumentai tvarkomi pasienyje, tai muitininkų reikalas. Aš nepastebiu, kad gatvėse būtų daugiau automobilių rusiškais numeriais. Apie šiuos niekus  net neverta diskutuoti“, - kalbėjo Rusijos Vidaus reikalų ministerijos Saugaus eismo departamento direktoriaus pavaduotojas, generolas majoras Vladimiras Kuzinas.

Jam antrino ir Maskvos valdžios atstovai: „Negalime pasakyti, kad gatvėse atsirado daugiau mašinų su lietuviškais numeriais. Jų tiek pat, kiek baltarusiškų ar bet kurių kitų“.

Jis pabrėžia, kad visi kelių eismo taisyklių laužytojai, nežiūrint automobilio registracijos, policijos pareigūnų baudžiami vienodai.

Tiesa, jis pripažino, kad tokius automobilius dažniausiai vairuoja ne rusai, bet kitų tautybių asmenys. Tačiau jeigu dokumentai būna tvarkingi, prikibti nėra dėl ko.

Vienintelė problema, kurią įžvelgia Maskvos valdžia, yra ta, kad negali bausti vaizdo kamerų užfiksuotų užsieniečių ir dar labiau papildyti šalies biudžetą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.