„Metų automobilio 2013“ finalininkai – jau aiškūs

Trečios serijos BMW, „Kia Ceed“, „Opel Mokka“, „Renault Clio“, „Subaru BRZ/Toyota GT86“, „Volkswagen Golf“ ir „Volvo V40“ - šie automobiliai toliau varžysis dėl geriausio 2013 metų automobilio Lietuvoje titulo. Tai paaiškėjo po sekmadienį posėdžiavusios ir pirmadienio rytą savo verdiktą paskelbusios komisijos sprendimo.

Finalininkų fotosesija vyko sostinės Vingio parke.<br>Organizatorius
Finalininkų fotosesija vyko sostinės Vingio parke.<br>Organizatorius
Daugiau nuotraukų (1)

Mindaugas Grinius

Dec 3, 2012, 5:53 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 10:02 PM

Tad dėl geriausio Lietuvoje vardo kovos 3 vokiški, japoniškas, korėjietiškas, švediškas ir prancūziškas automobiliai.

Įdomiausia tai, kad iš visų 38 konkurse dalyvaujančių automobilių komisijos nariai tarp pretendentų būti geriausiais paminėjo lygiai pusę – net 19 automobilių.

Tai dar vienas šio renginio rekordas, nes niekada anksčiau per visus 16 metų, kai rengiami tokie konkursai, komisijos nariai nebuvo paminėję tiek daug pretendentų į finalą.

Tad nenuostabu, kad sumuojant komisijos narių balsus, patekimą į finalininkų septynetą lėmė vos vienas balas, o praeinamasis balas buvo 4.

Arčiausiai septyneto liko hibridinis „Lexus GS450h“, gavęs tris balus. Tai – techniškai pažangiausias ir brangiausias šio konkurso automobilis, kainuojantis per 200 tūkstančių litų.

O po vieną ar du balus gavo „Dacia Lodgy“, „Citroen DS5“, „Ford B-Max“, „Hyundai i30“, „Honda CR-V“, „Kia Optima“, „Mercedes-Benz A“, „Peugeot 301“, „Škoda Rapid“ ir „Volkswagen Up!“.

„Septynetuke labai skirtingi, skirtingų klasių automobiliai, atspindintys skirtingus žmonių poreikius bei skonius, - sako žurnalistų autoklubo prezidentas Valdas Valiukevičius. – Tad atrodytų, komisijos nariams teks tarpusavyje įrodinėti skirtingas tiesas. Kadangi komisijoje dirbu nuo pirmojo konkurso, turiu nuojautą, kad narių nuomonės sutaps dėl geriausio metų automobilio, tačiau dėl antros, trečios ir kitų vietų nuomonės skirsis. Žinoma, apie tai plačiau prabilsiu tik sekmadienio vakarą.“

Sėkmės pakartoti nepavyks

Per iki šiol vykusius konkursus daugiausia – 4 kartus laimėjo „Ford“ automobiliai, 3 kartus „Škoda“. Jau aišku, kad šiemet šiems gamintojams sėkmės pakartoti nepavyks.

2 kartus iki šiol nugalėjusių „Volkswagen“ gamintojų atstovai turi galimybę džiaugtis sėkme, kaip ir kartą nugalėję „Kia“ atstovai.

Po vieną kartą Lietuvos metų automobiliais iki šiol nominuoti japoniški „Mazda“ ir „Subaru“, prancūziškas „Peugeot“, vokiškas „Mercedes“ ir korėjietiški „Huyndai“ bei Kia modeliai.

Per 16 iki šiol Lietuvoje vykusių konkursų, įskaitant ir šiemetinį, juose iš viso varžėsi 408 automobiliai.

Iš visų 408 konkursų dalyvių į finalinius penketukus (vėliau – septynetukus) buvo atrinkti 92 automobiliai, pretendavę į pagrindinę – „Metų automobilio“ nominaciją.

Iš šių beveik 100 pačių geriausių automobilių svarbiausiąjį titulą kol kas pavyko laimėti tik 15.

Žinant, kad kiekvienas komisijos narys kiekvienu konkurso automobiliu bandydamas jį nuvažiuoja bent po 100 kilometrų, nesunku suskaičiuoti, kad per 16 metų kiekvienam vertinimo komisijos nariui vien bandomais automobiliais teko sukarti vidutiniškai po 50 tūkstančių kilometrų.

Dėl tautos simpatijų - mūšis

Antroji pagal svarbą renginio nominacija – „Tautos automobilis“, kuri įsteigta nuo antrojo konkurso, surengto 1998 metais, ir kurios laureatą renka visos Lietuvos gyventojai, balsuodami interneto portale www.lrytas.lt/auto2013.

Kaip įprastai, dėl tautos simpatijų verda arši kova. Kol kas rinkimuose pirmauja švediškas „Volvo V40“, gana ženklia persvara lenkdamas vokiškus konkurentus „Audi A6 Allroad“ ir „Volkswagen Passat Alltrack“.

Balsuoti galima iki pat konkurso pabaigos, gruodžio 9-osios vakaro. Balsavimo nugalėtojas paaiškės tik tiesioginės konkurso finalo transliacijos per LRT metu. Transliacija prasidės 21 val. 15 min.

Pradedant trečiuoju Metų automobilio konkursu buvo įsteigta dar viena garbinga ir geidžiama „Metų visureigio“ nominacija, dėl kurios varžosi bekelės galiūnai.

Prieš metus, atsižvelgiant į naujausias tendencijas visureigių rinkoje, nominacijų galeriją papildė ir „Miesto visureigis“.

Bandymuose – viskas kaip ant delno

Septynis konkurso finalininkus komisija įvardijo tik išbandžiusi visus 38 renginiui pateiktus naujausius automobilius.

Kokia nelengva užduotis išrinkti geriausius, įsitikino net ir baigiamojoje bandymų stovykloje dalyvavę konkurso svečiai.

„Per dieną pasėdėjęs prie 5-6 automobilių vairo taip ir neįstengiau suvokti, kaip vertinimo komisija pakelia tokią naštą, - kalbėjo konkurse dalyvaujančius automobilius vienodu „Continental“ „apavu“ aprūpinančio koncerno pardavimų Baltijos šalyse, Baltarusijoje ir Kaliningrade vadybininkas Donatas Barcys.

Kitu, „neetatiniu“ automobilių bandytoju tapo dar vieno renginio partnerio - AB DNB banko projektų vadovas Arūnas Lekavičius.

Šįmet bankas įsteigė naują - „Jaunimo metų automobilio 2013“ – nominaciją, o norėdamas atrinkti į ją verčiausius pretendentus nemenką automobilių lenktynių patirtį turintis A. Lekavičius pats asmeniškai išbandė nominacijos kriterijus atitinkančius automobilius. Jaunimas savo nuomonę gali išsakyti specialioje „Facebook“ paskyroje.

 Dar vienas renginio partneris – ADB „ERGO Lietuva“ – visiems konkurso dalyviams paruošė specialius transporto priemonių kasko draudimo pasiūlymus, skirtus drausti naujus automobilius.

„Nugalėtojui taikysime 15 proc. nuolaidą transporto priemonių kasko draudimui bei dovanosime visoje Europoje galiojantį pagalbos kelyje draudimą, o nominantams pasiūlysime 10 proc. nuolaidą draudimui ir galimybę įsigyti visoje Europoje galiojantį pagalbos kelyje draudimą už specialią kainą, - sako „ERGO Lietuva“ Civilinės atsakomybės, nelaimingų atsitikimų, transporto priemonių ir sveikatos draudimo departamento direktorius Audrius Pilčicas. - O visi nauji automobiliai, nepriklausomai nuo laimėjimų, sulauks išskirtinių sąlygų draudimui, pavyzdžiui, net iki 5 metų nebus taikomas keičiamų dalių nusidėvėjimas, o padangų sugadinimai bus apdrausti net ir atsitikę ne eismo įvykio metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.