Geriausias 2013-ųjų automobilis Lietuvoje - „Volkswagen Golf VII“

Tiesioginėje „Lietuvos metų automobilis 2013“ finalo transliacijoje didžiojoje LRT televizijos studijoje triumfavo vokiškų automobilių „Volkswagen“ atstovai. Septintos kartos „Golf“ modelis pripažintas geriausiu.

Konkurso Lietuvoje nugalėtojas "Volkswagen Golf VII" finale pranoko kitus šešis pretendentus.<br>Organizatorius
Konkurso Lietuvoje nugalėtojas "Volkswagen Golf VII" finale pranoko kitus šešis pretendentus.<br>Organizatorius
Daugiau nuotraukų (1)

Mindaugas Grinius, Aurimas Abišala

Dec 10, 2012, 12:46 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 6:10 PM

Jam komisijos nariai iš viso skyrė 67 balus. Debiutavęs rugsėjį vykusioje Paryžiaus automobilių parodoje „Volkswagen Golf“ jau pradėjo šluoti apdovanojimus. Geriausiu jis išrinktas ir Latvijoje, daugelyje kitų šalių konkursai dar nesibaigė.

Antroje vietoje liko 56 balus surinkusi kita Vokietijos automobilių gamintojų pažiba – trečios serijos BMW modelis. Tai – bene didžiausią malonumą konkurse vairuotojui suteikęs automobilis. 

Trečias liko „Opel Mokka“, gavęs 36 balus.

Likusias keturias finalinio septintuko vietas pasidalino „KIA Cee‘d“ (25 balai), „Volvo V40“ (24 balai), „Subaru BRZ“ su „Toyota GT-86“ (22 balai) ir „Renault Clio“ (18 balų)

Itin karštai iki pat finalo pabaigos buvo balsuojama dėl „Tautos automobilio“ nominacijos, kurią rinko portalo lrytas.lt lankytojai ir žiūrovai, stebėję finalą tiesiogiai per televiziją.

Vos 324 balsais aplenkęs antroje vietoje likusį „Volvo V40“ „Tautos automobiliu“ paskelbtas „Audi A6 Allroad Quattro“. Gamintojų atstovams tai liudijantį diplomą įteikė portalo lrytas.lt vyriausiasis redaktorius Liudas Dapkus. Tradiciškai šios nominacijos laimėtojai gauna solidų reklamos plotą portale. 

„Rinkome tokį automobilį, kuriuo važinėja tie, kurie gali sau tai leisti, o ne atsitiktinai į jį patekę“, - sakė L. Dapkus pristatydamas nominaciją. 

Už „Audi A6 Allroad Quattro“ balsavo 11 498 portalo skaitytojų ir televizijos žiūrovų. Už „Volvo V40“ balsavo 11 174 skaitytojai ir televizijos žiūrovai. 

L. Dapkui ant scenos šį vakarą teko liptu du kartus. Mat dienraštis „Lietuvos rytas“ renka geriausią verslo klasės automobilį. Šiemet juo taip pat tapo „Audi A6 Allroad Quattro“.

Nuo pernai visureigiai varžosi dviejose kategorijose – „Metų visureigio“ ir „Metų miesto visureigio“.

Mat per 16 metų - tiek laiko Lietuvoje rengiami geriausio automobilio rinkimai - pačių visureigių samprata ir paskirtis labai pakito.

Daugelis jų tik labiau išoriškai panašūs į visureigius, tačiau skirti važinėti mieste, o ne bandyti savo galimybes bekelėje.  „Metų visureigio 2013“ nominacija vertinimo komisijai didelio galvos skausmo nekėlė. Mat į ją šiemet pretendavo realūs pretendentai – pikapai, pritaikyti sunkioms darbo sąlygomis. Tai – „Ford Ranger“ ir „Isuzu D-Max“. Šie du pikapai atrodo kaip vienas kito verti konkurentai, pasižymintys labai panašiomis techninėmis charakteristikomis. 

Geriausiu paskelbtas visiškai naujos kartos „Isuzu D-Max“.

Pirmuoju šios nominacijos laureatu tapo „Nissan Patrol“. Iki šiol nugalėtojų karūną laimėjo 13 visureigių, kurių rinkimuose net penkis kartus dominavo „Toyota“ gamintojų bekelės modeliai – tris kartus įvairių modifikacijų „Land Cruiser“, po kartą „Hilux“ ir RAV 4. 

Gerokai sudėtingiau buvo atrinkti tris pretendentus iš aštuonių į miesto visureigio nominaciją. Po ilgų svarstymų ir balsavimo paaiškėjo, įvardinti trys, kurie toliau varžėsi dėl šios nominacijos: „Honda CR-V“, „Mazda CX-5“ arba „Opel Mokka“.

Geriausiu paskelbtas „Opel Mokka“, kuriam galima prognozuoti moterų numylėtinio vaidmenį.

Sportininku, kuris labiausiai garsino Lietuvos vardą užsienyje, antrus metus iš eilės išrenkamas kartingo meistras Simas Juodviršis. Be kitų daugybės pergalių, jis šiemet tapo Europos kartingo čempionu. Jam skirtas „Metų vairas“.

Renkant sportiškiausią konkurso automobilį, buvo diskutuota tik dėl to, kiek prizų gaminti. Mat be konkurencijos šioje nominacijoje nugalėjo techniškai vienodi automobiliai „Subaru BRZ/Toyota GT86“.

Geriausio dizaino prizas pelnytai nukeliavo „Citroen DS5“ gamintojams, kuriems pavyko sukurti iš tiesų išskirtinio ir išraiškingo dizaino automobilį.

Moters aistros automobiliu pripažintas trečios serijos BMW. 

„Saugiausiu automobiliu“ išrinktas „Volvo V40“, saugantis ne tik viduje sėdinčius žmones, bet ir kitus eismo dalyvius. 

„Automobilis yra saugus, kai vairuotojas apie avarinę situaciją sužino tik jau automobiliui jos išvengus“, - sakė apdovanojimą pristatęs lenktynininkas Stasys Brundza.  

Vienas dešimties komisijos narių yra Mindaugas Grinius, portalo lrytas.lt automobilių skyriaus redaktorius. Skaitytojams – jo nuomonė apie rinkimus ir favoritus:

„Savo metų automobilį aš mintyse jau buvau išrinkęs dar spalio pabaigoje, kai dalyvavau pasauliniame „Volkswagen Golf VII“ pristatyme Sardinijoje, į kurį buvo pakviesta apie 1,5 tūkstančių žurnalistų iš viso pasaulio.

Smagu, kad ir kitų komisijos narių nuomonė po bandymų stovyklos Druskininkuose buvo tokia pati.

Savo važiavimo savybėmis ir salono apdailos kokybe šis modelis pranoksta visus tiesioginius ir efektingesnės išvaizdos konkurentus.

Gaila, kad balų skaičius ribotas ir tikrai nereikia manyti, kad 1 balą mano vertinimų skalėje gavęs automobilis yra aštuonis kartus blogesnis už „Golf VII“, kuriam skyriau 8 balų įvertinimą. Taip tikrai nėra ir apsispręsti, kaip išdėlioti balus, buvo labai sunku.

Šiemet Lietuvoje debiutavęs trečios serijos BMW yra vienas didžiausią malonumą juo važiuojantiems teikiančių automobilių. Lyginant su pirmtaku, jis tapo erdvesnis, patogesnis ir išlaikė sau būdingą eleganciją.

Šiam modeliui skyriau antrą vietą ir 7 balų įvertinimą.

Kiti į septintuką patekę automobiliai nebuvo ryškūs mano favoritai, todėl ir balų skyriau gerokai mažiau. 

Iš į finalą patekusių 7 modelių šiais metais aš „pataikiau“ 4.

Man norėjosi jame matyti techniškai pažangiausią konkurso modelį, hibridinį „Lexus GS450h“. Jam pakliūti čia sutrukdė kaina, prasidedanti nuo 200 tūkstančių litų. Bet, kita vertus, nuo kada geras (arba geriausias) daiktas turi būti pigus?

Dar su dideliu avansu į savo septintuką įtraukiau „Citroen DS5“ - tokį automobilį, kuris savo grožiu priverčia bet kurį praeivį atsigręžti gatvėje. Tai tikras prancūziško automobilių dizaino šedevras. Gaila, kad techniniu požiūriu netobulas – sunkus, ankštas ir kietas.

Rinkdamas geriausią, už nuogus techninius duomenis labiau vertinu idėją, emociją, kurią suteikia vienas ar kitas automobilis. Juk rinkdamasis naują automobilį, žmogus perka ne šiaip daiktą, o dalyką, kuris jam turi teikti emocinį ir (ar) finansinį pasitenkinimą. Todėl mano pasirinkimas neišraiškingus, nuobodžius automobilius dažniausiai palieka „už borto“.

Rekordininkai - „Ford“ automobiliai

Per 16 iki šiol Lietuvoje vykusių konkursų, įskaitant ir šiemetinį, juose iš viso varžėsi 408 automobiliai.

Iš visų 408 konkursų dalyvių į finalinius penketukus (vėliau – septynetukus) buvo atrinkti 92 automobiliai, pretendavę į pagrindinę – „Metų automobilio“ nominaciją.

Iš šių beveik 100 pačių geriausių automobilių svarbiausiąjį titulą kol kas pavyko laimėti tik 15.

Daugiausia – 4 kartus laimėjo „Ford“ automobiliai, 3 kartus „Škoda“.

2 kartus iki šiol nugalėjusių „Volkswagen“ gamintojų atstovai turi galimybę vėl džiaugtis sėkme.

Visi „Lietuvos metų automobilio“ konkursų laimėtojai:

„Metų automobilis 1998“ – „Mercedes Benz A“

„Metų automobilis 1999“ – „Ford Focus“

„Metų automobilis 2000“ – „Škoda Fabia“

„Metų automobilis 2001“ – „Ford Mondeo“

„Metų automobilis 2002“ – „Peugeot 307“

„Metų automobilis 2003“ – „Mazda6“

„Metų automobilis 2004“ – „Volkswagen Golf V“

„Metų automobilis 2005“ – „Škoda Octavia“

„Metų automobilis 2006“ – „Volkswagen Passat“

„Metų automobilis 2007“ – „Ford S-Max“

„Metų automobilis 2008“ – „KIA Cee'd“

„Metų automobilis 2009“ – „Škoda Superb“

„Metų automobilis 2010“ – „Subaru Legacy“

„Metų automobilis 2011“ – „Ford C-Max“

„Metų automobilis 2012“ – „Hyundai i40“

„Metų automobilis 2013“ – „Volkswagen Golf VII“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.