Užklimpusius sniege pasišovė gelbėti savanoriai su visureigiais

Sniegu užverstoje šalyje visureigių vairuotojai įteikė netikėtą dovaną paprastų mašinų savininkams. Paskelbta iniciatyva „4x4 SOS savanoris“. Prie akcijos prisijungę pravažių automobilių vairuotojai savanoriškai žada ištraukti visus, kurie įstrigs sniege.

Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Pileckas

Dec 19, 2012, 1:36 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 1:09 PM

„Kiek leis galimybės, stengsimės pagelbėti vairuotojams, užstrigusiemskelyje ir bekelėje, nuvažiavusiems nuo kelio, neišvažiuojantiems per snygius ir pūgas, per potvynius ar kitomis ekstremaliomis sąlygomis. Suprantama, kad ne kiekvienas gali staiga metęs savo darbus išvažiuoti pagal iškvietimą, bet tai suteikia vis daugiau galimybių laiku sulaukti pagalbos, o artėjant stipresniems šalčiams, tai jau ir sveikatos ar net gyvybės klausimas“, - rašoma bekelės gerbėjų laiške.

Išties, vos paskelbus iniciatyvą internetiniame forume 4x4forum.lt iškart susibūrė kelios dešimtys savo kontaktinius telefonus ir gyvenamąją vietovę nurodžiusių savanorių. Kaip ir minėta, į juos gali kreiptis visi, kuriems sniege prireiks pagalbos.

Kad tokia iniciatyva veiksminga, jau parodė istorija Alytaus rajone. Čia sniege užklimpusį vairuotoją išgelbėjo visureigį vairuojantis Rolandas Čižikas.

„Mes jau tokie esam, kad mėgstam važinėti ten, kur kiti nepravažiuoja. Tai kodėl nepadėti tiems, kurie turi problemų sniege. Pats gyvenu užmiestyje, keliai valomi prastai, nuolat tenka ištraukti tai kaimynus, tai mašinas pakelėje. Taip ir kilo idėja bendromis jėgomis padėti tiems, kurie patys išsikapstyti negali“, - pasakojo R. Čižikas.

Vyrui jau teko ištraukti sniege užstrigusį jaunuolį. Vaikinas buvo atvažiavęs į kaimą aplankyti merginos, tačiau išvažiuoti nepajėgė – žema sportinė mašina tiesiog atsirėmė į sniego sieną.

„Nauji automobiliai labai žemi. O dar jaunimui patinka uždėti plačius buferius, pažeminti. Todėl reikia labai nedaug sniego, ir kelias tokiam automobiliui tampa nepravažiuojamas“, - tikino pašnekovas.

Pasak R. Čižiko, kol kas gelbėti teko tik jau minėtą jaunuolį, kuris buvo ne vietinis. Vaikinas, praradęs viltį išsivaduoti iš sniego, pats paskambino Bendrajam pagalbos centrui numeriu 112, o šio operatoriai nukreipė pas R. Čižiką.

Visureigių vairuotojų iniciatyvą gelbėti mažesnius kelio brolius Bendrojo pagalbos centro specialistus nustebino ir pradžiugino. Tačiau vairuotojų prašoma žinant, kur važiuojama, iškart internete susirasti reikalingus gelbėtojų numerius. Nors BPC centrai tokią informaciją teikia, dėl to gali neprisiskambinti į rimtesnę bėdą pakliuvę žmonės.

„Tikrai teiksime visą reikalingą informaciją. Tačiau jei paskambins mums, greičiau pagalbos nesulauks, nes tiesiog pasakysime telefono numerį. Todėl geriausia skambinti iškart tam žmogui, kuris gali padėti“, - tikino BPC organizacinio skyriaus vedėja Aušra Čibirė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.