Pirmosios pagalbos kelyje neprisišauksi: tai geba tik trys iš dešimties vairuotojų

Pakliuvus į nelaimę kelyje sulaukti pagalbos iš kitų vairuotojų praktiškai nėra vilčių. Mat kaip suteikti pirmąją pagalbą kelyje žino tik trečdalis vairuotojų Lietuvoje ir tie patys - 20 metų nesulaukęs jaunimas, kuris tik nesenai gavo vairuotojo pažymėjimą ir dar nepamiršo pirmosios pagalbos kurso.

Kaip suteikti pirmąją pagalbą sužalotiems eismo įvykiuose žino tik trečdalis vairuotojų Lietuvoje.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotr.
Kaip suteikti pirmąją pagalbą sužalotiems eismo įvykiuose žino tik trečdalis vairuotojų Lietuvoje.<br>V. Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 13, 2013, 10:04 AM, atnaujinta Mar 12, 2018, 1:13 AM

Akivaizdu, jog kuo seniau žmogus mokėsi vairuoti ir baigė pirmosios medicininės pagalbos kursus, tuo didesnė tikimybė, jog įgytas žinias jis bus primiršęs.

20–29 metų amžiaus grupėje pagalbą galėtų suteikti 43 proc. vairuojančiųjų, tuo tarpu tarp vyresnių nei 60 metų vairuotojų, mokančių suteikti pirmąją pagalbą, tėra 18 proc. Tai paaiškėjo bendrovei „ERGO Insurance“ atlikus vairuotojų apklausą.

Vairuotojai privalomąsias medicinines žinias geriausiai įsisavinę yra Vilniuje ir Kaune (po 36 proc.). Didžiuosiuose miestuose vairuotojų, nežinančių, kaip suteikti pirmąją pagalbą, yra mažiausiai: Vilniuje – 14 proc., Klaipėdoje – 13 proc., Kaune – 13 proc.

O mažesniuose miestuose bei kaimuose tik kas ketvirtas vairuotojas žinotų, kaip suteikti pirmąją medicininę pagalbą, o kas 6 – nemokėtų to padaryti visai.

Specialistai primena, kaip elgtis atsitikus nelaimei kelyje ir padėti nukentėjusiam:

Išjunkite automobilio, kuris pateko į avariją, variklį.

Pažymėkite įvykio vietą kelių eismo taisyklėse numatytais ženklais.

Svarbu nukentėjusiųjų nejudinti, nebent esama eismo įvykio vieta yra pavojinga jūsų ar jų gyvybei. Taip pat, neleiskite nukentėjusiesiems patiems judėti.

Atverkite kvėpavimo takus: pakelkite žandikaulį (atsiklaupus ties pečiu vieną ranką uždėkite ant nukentėjusio kaktos, kitos pirštus – ant smakro. Taip atloškite galvą ir pakelkite smakrą). Pašalinkite svetimkūnius iš burnos.

Jei žmogus nekvėpuoja ir neturi pulso – gaivinkite jį: darykite 2 įpūtimus pro burną (jei sužalotas apatinis žandikaulis – pro nosį) ir 30 krūtinės paspaudimų (jūsų plaštakos turi būti sunertos 2 pirštų atstumu nuo krūtinkaulio apačios. Krūtinkaulio paspaudimo gylis – 4–5 cm).

Jei sužeistasis kraujuoja, patikrinkite, ar žaizdoje nėra svetimkūnio. Pašalinę jį, uždėkite tvarstį ant žaizdos bei apriškite sužalotą vietą kaip įmanoma švaresniu audinio gabalėliu ar tvarsčiu.

Lūžus kaulams pasirūpinkite, kad nukentėjusiojo galūnės nejudėtų. Nejudinkite, neatstatinėkite kaulų ar sąnarių. Sutvirtinkite nukentėjusiojo galūnes plokščiais siaurais daiktais (lentele, liniuote, medžio šaka, kartonu, žurnalu ir pan.) prieš tai juos apvynioję vata ar minkšta medžiaga. Apvyniokite galūnę tvarsčiu ar skarele. Nedėkite įtvaro ant žaizdos.

Nudegusias vietas mėginkite atvėsinti švariu šaltu vandeniu (mažiausiai 10 min).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.