Motociklininkus erzina „Regitros“ nenoras dirbti žiemą

Atsibodo senas motociklas ir nori persėsti ant galingesnio? Žiemą to padaryti nepavyks. Laikyti egzaminus ir gauti kategoriją, kuri suteikia teisę vairuoti norimą motociklą įmanoma tik nuo balandžio iki lapkričio. Su tokia problema susidūrė aktyviai motociklu visais metų laikais važinėjanti kaunietė Vilma. Moteris kartu su bendraminčiais dviratėmis transporto priemonėmis kiekvieną žiemą nuvažiuoja nuo trijų iki keturių tūkstančių kilometrų.

Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Pileckas

Feb 19, 2013, 4:30 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 1:15 PM

„Išlaikyti egzaminus nebūtų jokios problemos, jei būtų galima tai padaryti. Važinėju motociklais ne vienerius metus ir dėl to tikrai nekiltų bėdų. Tačiau nesąmonė, kad dabar reiks laukti iki balandžio, kol galėsiu gauti teisę sėsti ant savo „Harley-Davidson“, o ne tik „Ural“ ar Jawa“ motociklų“, - piktinosi moteris.

Aktyvi motociklininkė ir dešimtys jos bendraminčių su netikėta kliūtimi susidūrė įsigaliojus įstatymų pakeitimams. Problemų sukėlė nuo šių metų sausio 19 d. įsigaliojusi nuostata, kad net turint dvejus metus važinėjimo motociklu patirties, gauti teisę vairuoti galingesnį plieninį žirgą galima tik išlaikius praktikos egzaminą. Anksčiau galimybė važinėti galingesnėmis transporto priemonėmis būdavo suteikiama įgijus dvejų metų stažą.

„Praėjusį savaitgalį važiavome į Baltarusiją. Šeši motociklai su lopšiais. Šį savaitgalį laukia kelionė į Vilkaviškį ir dar šen bei ten. Dabar legaliai aš negaliu vairuoti, nes niekas neleidžia išlaikyti egzamino, kurį tikrai iškart išlaikyčiau“, - stebėjosi Vilma.

Kad problemų važinėti žiemą motociklu kilti neturėtų patvirtino ir Kauno kelių policijos valdybos viršininkas Danas Česnauskas. Kelių eismo taisyklės nenurodo, kokiu metų laiku važiuoti motociklu galima ar negalima. Tačiau kiekvienas susiruošęs pasivažinėti privalo teisingai įvertinti savo transporto priemonės būklę ir eismo sąlygas, kad nekeltų grėsmės nei sau, nei aplinkiniams. Ypač vairuotojams derėtų atkreipti dėmesį į greitį. Žiemos metu daug važiuojančiųjų mano, kad leistinas greitis yra tinkamiausias, tačiau dažnai akceleratorių spausti reikia ne taip smarkiai.

„Galima prisiminti senesnius laikus, kai labai daug žmonių, net ir tuometinė milicija žiemą važinėjo motociklais. Tiesa, dauguma jų buvo su vadinamaisiais lopšiais“, - prisiminė D. Česnauskas.

Patogiau neleisti

Saugumo kortą situacijoje meta ir „Regitros“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Saulius Šuminas. Specialisto manymu, priėmus sprendimą egzaminuoti motociklininkus tik nuo balandžio iki lapkričio, išvengiama daug nemalonumų ir pavojų.

„Mes pavargom įrodinėti žmonėms, kad žiemą, kai orai pas mus itin greitai keičiasi, važiuoti motociklu yra nesaugu. Be to, taip išvengiama nesusipratimų dėl nuolat besikeičiančios egzamino datos. Būna, kad oras tarsi tinkamas, paskiriame egzaminuotoją, o ima ir prisninga. Tada prasideda sumaištis, žmogus vis tiek nori laikyti egzaminą, mes matome, kad tai nėra saugu. Todėl ir priimta tvarka, kuri leidžia išvengti tokių nesusipratimų“, - pasakojo S. Šuminas.

Sušalti nebijo

Vilma – ne vienintelė žiemą motociklo neatsisakanti entuziastė. Šaltuoju metų laiku Lietuvoje netrūksta renginių, į kuriuos suvažiuoja motociklininkai net iš aplinkinių šalių. Vienas tokių, „MC Vorai“ klubo kasmet organizuojamas „Baikerių viduržiemis“.

„Svarbiausia tinkamai apsirengti ir paruošti motociklą. Gera apranga, šildomos rankenos, tinkamas šalmas ir galima važiuoti ilgai, toli ir visai nesušalti. Kai važiavome į Baltarusiją buvo labai juokinga. Mūsų pasieniečiai pasukiojo pirštą prie smilkinio. O užkalbinęs baltarusis vos nenugriuvo supratęs, kad su šalmu sėdi mergina. Net paklausė ar mane privertė važiuoti“, - juokėsi pašnekovė.

Žiemą į kelią motociklininkė visada leidžiasi motociklu su šonine priekaba. Tiesa, užsukus į garažą, jai kiekvieną kartą tenka rinktis iš turimų „Jawa“, „Ural“ ir „Harley-Davidson“ motociklų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.