Įvardijo automobilius, kuriuose rasta daugiausia nuodingų medžiagų

Kinijoje gaminamuose „Chery“ ir „Great Wall“ automobiliuose rasta labai pavojingo nuodo asbesto, kuris pagal kenksmingumą prilyginamas arsenui ir gyvsidabriui.  Asbestas, kilęs nuo graikiško žodžio „asbestos“ („neužgesinamas“) - pluoštinis mineralas, atsparus ugniai, rūgštims, šarmams, geras šilumos, garso ir elektros izoliatorius. Todėl asbestas dėl savo techninių savybių (tvirtumo, lankstumo, atsparumo karščiui) bei nesudėtingos ir nebrangios gavybos anksčiau plačiai naudotas tiek statyboje, tiek kitose pramonės šakose.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 20, 2013, 11:04 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 12:16 PM

Tiesa, šie automobiliai Lietuvoje neparduodami, o asbesto rasta Australijos rinkai skirtuose modeliuose. Todėl buvo atšaukti net 23 tūkstančiai šių automobilių – visi, kurie parduoti šioje šalyje.

Į „juodąjį sąrašą“, kuriame panaudotas asbestas, pakliuvo miesto tipo visureigis „Chery Tiggo“ ir sedanai „Chery M11“, be to, „Great Wall“ atšaukė visureigius „Hover H5“ ir pikapus.

Nuodinga medžiaga rasta tarpinėse, kurios naudojamos varikliuose ir dujų išmetimo sistemose.

Šių automobilių vairuotojai griežtai buvo įspėti neatlikti jokių remonto ar techninės priežiūros darbų patiems.

Mat kol asbesto turintys ar gaminiai neliečiami, ši medžiaga didesnio pavojaus nekelia. Jis atsiranda tada, kai tas konstrukcijas ardant ar apdorojant aplinkoje pasklinda labai smulkios, akimi nematomos skaidulos. Žmogui įkvepiant asbesto skaidulas, jos lyg adatėlės susminga į kvėpavimo takų audinį, tapdamos įvairių nepagydomų vėžinių susirgimų priežastimi. Dėl asbesto poveikio per metus Europoje buvo užregistruojama apie 20 000 mirčių nuo plaučių vėžio. Dažniausiai kenksmingas asbesto poveikis pasireiškia po 20–30 metų.

Jo naudojimas uždraustas 55 pasaulio šalyse. Europos Sąjungos šalyse visiškas draudimas galioja nuo 2005 metų.

Nuodingos detalės kiniškuose automobiliuose bus pakeistos pavojaus sveikatai nekeliančiomis visiškai nemokamai.

Parengė M. Grinius

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.