Automobilius rūdyti kiemuose palieka emigrantai

Daugiabučių kiemuose riogsantiems nenaudojamiems automobiliams karas Kaune paskelbtas seniai, bet jis vis tęsiasi. Kasmet daugėja paliktų senų griuvenų.

Šis apleistas „Peugeot“ markės automobilis riogso ir aplinkinius gyventojus piktina antrus metus.<br>M. Patašius
Šis apleistas „Peugeot“ markės automobilis riogso ir aplinkinius gyventojus piktina antrus metus.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė ("Laikinoji sostinė")

Feb 24, 2013, 7:32 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 4:24 AM

Nenaudojamų transporto priemonių nesunkiai galima rasti bet kuriame miesto mikrorajone. Žiemą jų skaičius dar išaugo, nes dalis mažiau įgudusių vairuotojų nedrįsta sėsti prie vairo ir važiuoti snieguotomis gatvėmis.

Tačiau jei automobilis nėra apleistas, jo techninė apžiūra galioja, transporto priemonė nestovi įvažoje ir netrukdo eismui, prie jos šeimininko paprastai nekimbama.

Problemų kelia kiemuose likimo valiai palikti ne pirmos jaunystės, nevažiuojantys automobiliai. Jie ne tik gadina vaizdą, teršia aplinką, bet ir kelia kitų vairuotojų pyktį dėl užimamos vietos. Senų laužų šeimininkai įspėjami, jiems skiriamos piniginės baudos ar net konfiskuojami automobiliai. Daugiausia problemų kyla, kai nerandama griuvenų savininkų.

Senienas palieka emigrantai

Šilainių seniūnijos darbuotojas Donatas Čiuderis tvirtino, jog apleistų automobilių šiame mikrorajone kasmet registruojama po kelias dešimtis. Gyventojų skundų dėl kiemuose stovinčių nenaudojamų automobilių seniūnija gauna dar daugiau, tačiau ne visi jie pasitvirtina.

„Pernai Šilainiuose užfiksuota ir iš kiemų pašalinta 21 sena nenaudojama transporto priemonė. Šarkuvos gatvėje turėjome ir į žemę padangomis kone įaugusį antros kartos „Volkswagen Golf,“ ir senutėlį ilgai rymojusį „Peugeot“. Kuršių gatvėje kurį laiką akį rėžė surūdijusiais šonais VAZ markės automobilis. Šios ir kitos griuvenos buvo ištemptos“, – sakė D.Čiuderis.

Daugiausia problemų kelia daugiabučių kiemuose paliekamos angliškais, airiškais ir kokiais užsienietiškais numeriais pažymėtos transporto priemonės.

„Iš aplinkinių namų gyventojų sužinome, kad šiuos automobilius dažniausiai palieka emigrantai. Kad grįžtų į Lietuvą, jie Airijoje ar Anglijoje įsigyja pigią senieną, kurią čia tiesiog numeta kaip nereikalingą daiktą“, – pasakojo D.Čiuderis.

Seniūnija visą surinką medžiagą perduoda policijai. Lietuviškais numeriais pažymėtų automobilių šeimininkus rasti būna nesunku. Pagal užsienietiškus numerius tai padaryti dažnai sudėtinga.

Automobilį parėmė lazdomis

Centro seniūnijos vadovas Vytautas Pauliukas tvirtino, jog atvejai, kai Laisvės alėjos ar senamiesčio kiemuose neva pamirštami seni automobiliai, nėra dažni. Jų per metus priskaičiuojama iki dešimties.

„Pernai nutempti reikėjo penkis apleistus automobilius, nors gyventojų pranešimų apie nenaudojamas transporto priemones gavome gerokai daugiau. Kai išsiaiškinome, pasirodė, kad kelios mašinos kiemuose stovėjo po avarijų. Vienos anksčiau, kitos vėliau buvo suremontuotos ar atiduotos į metalo laužą“, – pasakojo V.Pauliukas.

Šančių seniūnijai priklausančios M.K.Čiurlionio gatvės 6-ojo namo kieme nuo praėjusių metų vasaros stovi trys apleisti automobiliai „Ford Transit“, „Renault“ ir „Ford Fiesta“. Neseniai viena iš šių griuvenų buvo paversta ant šono ir paremta lazdomis. Vietos gyventojai piktinosi, kad automobilis kelia pavojų ir praeiviams, ir kieme žaidžiantiems vaikams.

Šančių seniūno Ričardo Rusteikos teigimu, vieno iš šių automobilių techninė apžiūra dar nėra pasibaigusi, todėl imtis kokių nors priemonių prieš jo šeimininką nėra galimybės. Kitų dviejų transporto priemonių savininkas yra vienas, jam policijos pareigūnai surašė įspėjimą.

„Vienam iš šių automobilių pašalinti buvo duotas terminas iki vasario 1 dienos, kitam – iki kovos 1 dienos. Kiek žinau, su savininku susisiekti kol kas nepavyksta. Tačiau jeigu jis nevykdys reikalavimų, gresia bauda“, – sakė seniūnas.

Pernai šioje seniūnijoje problemų kilo dėl 12 automobilių.

Pareigūnai neranda savininko

Dainavos seniūnijos atstovas Stasys Zurza pripažino, kad tai viename, tai kitame šio rajono kieme dažnai galima pamatyti automobilį nuleistomis padangomis ar visai be ratų, neretai griuvenoms išdaužomi langai, jos paverčiamos šiukšlynais.

„Per metus buvo užregistruota 18 pranešimų apie nenaudojamus automobilius. 12 iš jų buvo ieškomi šeimininkai ir automobiliai iš kiemų patraukti“, – pasakojo S.Zurza.

Galvos skausmu aplinkiniams gyventojams, Dainavos seniūnijos ir net šios miesto dalies policijos pareigūnams yra tapęs antrus metus neeksploatuojamas automobilis „Peugeot“, stovintis prie V.Krėvės gatvės 52-uoju numeriu pažymėto namo.

Prieš išvykdamas į užsienį šį automobilį ankstesnis jo šeimininkas pardavė. Tačiau pirkimo-pardavimo sutartis nebuvo sudaryta, naujasis savininkas transporto priemonės savo vardu neįregistravo, todėl policijos pareigūnai neturi kam surašyti įspėjimo, skirti baudos.

Jie taip pat be šeimininko sutikimo neturi teisės nutempti metalo laužu virtusio automobilio.

Apsileidėlių laukia baudos

Kęstutis Kasciukevičius, Kauno vyriausiojo policijos komisariato atstovas:

„Neeksploatuojamus automobilius registruoja seniūnijų darbuotojai. Jie visą surinktą medžiagą perduoda policijai.

Pirmiausia policijos pareigūnai mėgina surasti apleistos transporto priemonės savininką. Jį nustatę surašo raštišką įspėjimą, kuriame nurodomas terminas automobiliui pašalinti. Jeigu žmogus nieko nedaro, jam gali būti skirta bauda nuo 250 iki 500 litų.

Jeigu ir toliau automobilio savininkas nesiima jokių priemonių, jam gali būti skirta bauda iki 1 tūkst. litų ir net konfiskuota transporto priemonė.

Užsienietiškais numeriais pažymėtų automobilių šeimininkus nustatyti būna sudėtinga. Paieška gali užtrukti. Tuomet apklausiami aplinkinių namų gyventojai. Jų pateikta informacija padeda surasti, kam priklauso transporto priemonė.

Nereikėtų pamiršti, kad netinkamas naudoti automobilis yra taršos šaltinis. Iš jo į dirvožemį gali ištekėti aplinkai žalą darančių degalų, alyvos ar kitų medžiagų likučių.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.