Kokių klaidų svarbiausia vengti laikant praktinį vairavimo egzaminą?

Praėjusiais 2012 metais valstybės įmonėje „Regitra“ vairavimo praktikos egzaminus išlaikė 55 979 gyventojai. Beveik pusė egzaminą išlaiko iš pirmo karto. Nepavykus egzamino išlaikyti iš pirmo karto, galima jį laikyti ir vėliau, bandymų skaičius neribojamas. Tie, kuriems nepasisekė, turėtų atkreipti dėmesį į dažniausiai daromas klaidas.

Pavojingiausios - kritinės klaidos. Pakanka vienos kritinės klaidos, kad egzaminas būtų neišlaikytas.<br>M. Grinius
Pavojingiausios - kritinės klaidos. Pakanka vienos kritinės klaidos, kad egzaminas būtų neišlaikytas.<br>M. Grinius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 1, 2013, 6:02 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 12:21 AM

Per egzaminą padarytos klaidos skirstomos į nekritines, specifines pasikartojančias ir kritines.

Pavojingiausios - kritinės klaidos. Pakanka vienos kritinės klaidos, kad egzaminas būtų neišlaikytas.

Įmonės "Regitra" specialistai atkreipia dėmesį, kad dažniausiai kritinės klaidos pasitaiko dėl signalų, kelio ženklų ir ženklinimo reikalavimų nevykdymo, o taip pat dėl neteisingos transporto priemonės padėties manevruojant.

Kaip kritinė klaida vertinamas ir gairelės, kuri imituoja automobilį, kliudymas.

Pastebima, kad egzaminų metu dažnai įvažiuojama į sankryžą degant raudonam šviesoforo signalui, kertama kelio juostas skirianti ištisinė linija.

Kitos dažnai pasitaikančios klaidos: užsidegus raudonam šviesoforo signalui neišvažiuojama iš važiuojamų dalių sankirtos, kai buvo įvažiuota į ją ketinant sukti į kairę; sukama į kairę ne iš tam skirtos eismo juostos; viršijamas nustatytas greitis.

Didžioji dalis gyventojų laiko egzaminus B kategorijos (lengvojo automobilio) vairuotojo pažymėjimui gauti. Iš jų absoliuti dauguma (99 proc.) praktikos egzaminui renkasi automobilius su mechanine pavarų dėže. Iš pirmo karto egzaminą su tokiais automobiliais pernai išlaikė 41,7 proc. šį egzaminą laikiusių asmenų (2011 m. - 39,4 proc., 2010 m. – 37,5 proc.).

Laikant vairavimo praktikos egzaminą vertinami būsimojo vairuotojo įgūdžiai ir gebėjimai tinkamai pasirengti saugiai važiuoti bei valdyti transporto priemonę.

Parodyti praktinio vairavimo įgūdžius galima prieš tai išlaikius teorijos egzaminą.

Svarbu atminti, kad jo rezultatas galioja, kol bus išlaikytas praktikos egzaminas, bet ne ilgiau kaip vienus metus. Išlaikius teorijos egzaminą, praktinei daliai galima ruoštis mokantis vairuoti su šeimos nariu, o taip pat vairavimo mokymo įstaigoje.

Prieš mokantis vairuoti, pravartu iš anksto susipažinti su informacija, kaip per egzaminą bus vertinami egzaminuojamojo įgūdžiai.

Visa tai išvardinta teisės akte - Motorinės transporto priemonės valdymo įgūdžių ir gebėjimų vertinimo kriterijų bei metodų apraše. Šis dokumentas paskelbtas „Regitros“ interneto svetainės www.regitra.lt skyriuje „Teisės aktai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.