Kelių „gaidelius“ vairuotojai dažniausiai drausmina patys, ypač - panevėžiečiai

Lietuvoje atlikta vairuotojų apklausa atskleidė, jog pamatę kelių eismo taisyklių pažeidimą vairuotojai linkę pažeidėjus auklėti patys arba visai nereaguoti. Tik 2 procentai vairuotojų apie pažeidimą praneša policijai. Patys sudrausminti pažeidėjus labiausiai linkę panevėžiečiai, policijai apie pažeidimą pranešti nepasibodi šiauliečiai, tuo tarpu klaipėdiečiai kelių eismo taisyklių pažeidimus dažniausiai ignoruoja.

Pamatę kelių eismo taisyklių pažeidėją, vairuotojai linkę juos auklėti patys arba visai nereaguoti. Tik 2 procentai vairuotojų kreipiasi pagalbos į policiją.<br>N. Povilaičio asociatyvi nuotr.
Pamatę kelių eismo taisyklių pažeidėją, vairuotojai linkę juos auklėti patys arba visai nereaguoti. Tik 2 procentai vairuotojų kreipiasi pagalbos į policiją.<br>N. Povilaičio asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 2, 2013, 11:53 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 9:06 AM

Patys sudrausminti pažeidėją linkę jaunesnio amžiaus vairuotojai, į policininkus pagalbos kreipiasi 40 - 49 m. amžiaus vairuotojai, tuo tarpu vyresnio amžiaus vairuotojai pažeidimus dažniausiai ignoruoja.

Rinkos tyrimų ir konsultacijų bendrovės „Prime Consulting“ vairuotojų apklausa buvo atlikta šių metų balandžio 10 - 18 dienomis. Jos metu buvo apklausti 516 vairuotojų iš visos Lietuvos.

Dažniau nei kas antras vairuotojas kelių eismo taisyklių pažeidėjus drausmina garsiniu signalu, mirksėdami šviesomis arba gestais.

Moterys pažeidėjams atlaidesnės

Remiantis apklausos duomenimis, vairuotojai policijai skambina tuomet, kai įtaria, kad vairuotojas neblaivus, taip pat, kai įžūliu vairavimu sukelia avarines situacijas arba viršija greitį.

Tuo tarpu informacija apie tokius eismo dalyvių pažeidimus kaip mažamečių vežimas ne jiems skirtose saugos kėdutėse, vairavimas neprisisegus saugos diržų, kelio ženklų nepaisymas policijos pareigūnus retai pasiekia.

Apklausą užsakiusios draudimo bendrovės „Ergo“ atstovas Audrius Pilčicas atkreipia dėmesį, jog moterys apie pažeidimus policijai praneša rečiau nei vyrai, jos taip pat pažeidėjų drausminti pačios neskuba, dažniau pasirenka pažeidimo ignoravimo taktiką.

„Analizuojant apklausos rezultatus, apie kokius pažeidimus vairuotojai praneša policijai, pastebima, jog moterys kiek atlaidesnės nei vyrai avarinių situacijų sukėlimui įžūliu vairavimu. Tačiau jos dažniau policijai praneša apie tokius pažeidimus kaip kelio ženklų dėl sustojimo ar stovėjimo nepaisymas, automobilio statymas ant žolės, mažamečių vežimas ne jiems skirtose saugos kėdutėse, vairavimas be saugos diržų, kalbėjimas telefonu be laisvų rankų įrangos ir pan.“, – pasakoja A. Pilčicas.

Daugėja nepataisomai sudaužytų automobilių

Draudimo bendrovės atstovas atskleidė, kokie kelių eismo taisyklių pažeidimai dažniausiai tampa avarijų priežastimi.

„Dažniausiai avarijos kyla dėl saugaus atstumo iki kito automobilio nesilaikymo, greičio viršijimo, chuliganiško vairavimo. Skaudžių nelaimių priežastimi tampa vairavimas neblaiviam, taip pat reikalavimo prisisegti saugos diržus nepaisymas“, – pasakoja A. Pilčicas.

A. Pilčicas teigia, jog vidutiniškai avarijos metu patiriami nuostoliai šiemet sudaro 2,4 tūkst. litų.

Tiesa, dėl viršyto greičio kilusių avarijų metu didžioji dalis automobilių apgadinami nebepataisomai, jų remontas tampa ekonomiškai netikslingas.

„ERGO Insurance“ statistika atspindi, jog pernai registravo daugiau kaip 1,2 tūkst. eismo įvykių, kurių metu automobiliai buvo apgadinti nebepataisomai.

Lyginant su 2011 m. tokio pobūdžio žalų skaičius ūgtelėjo 4 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.