Senovinių automobilių šventėje - ir „žiguliukai“, ir limuzinai

„Greičiausiai Eugenijus geru oru šventei pasirūpino“, – sakė ne vienas senovinių automobilių, motociklų ir kitos technikos šventę „Eugenijau... Mes važiuojame 2013“ atėjęs žiūrovas. Šeštadienį visą dieną Pasvalyje vykusi šventė, pritraukusi minias žiūrovų ir dalyvių, buvo skirta prieš mėnesį Anapilin iškeliavusiam šios šventės sumanytojui, pasvaliečiui ekstremalui, baikeriui ir lakūnui Eugenijusi Malinauskui atminti. Kaip visada energingai organizavęs šiųmetę šventę, E. Malinauskas jos nesulaukė.

Žiūrovai galėjo apžiūrėti pačias įvairiausias transporto priemones, kokių retai gatvėse galima išvysti.<br>R. Stundžienė
Žiūrovai galėjo apžiūrėti pačias įvairiausias transporto priemones, kokių retai gatvėse galima išvysti.<br>R. Stundžienė
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

May 5, 2013, 6:35 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 5:50 AM

Pagerbdami šį neeilinį pasvalietį, į šventę gausiai susirinko jo bičiuliai ir draugai ne tik iš Lietuvos, bet ir kaimyninių šalių. Dalyvavo didžiulis būrys baikerių, suvažiavo patys įvairiausi senoviniai automobiliai – nuo prieškarinių egzempliorių mediniais ratais iki jaunimui taip pat jau egzotiškai atrodančių sovietinių „žiguliukų“ ar „moskvičių“.

Šventė prasidėjo kermošiumi Pasvalio smegduobių parke, vėliau įspūdingo ilgio šventės dalyvių kolona nusidriekė per miestą, nudžiugindama kaip visada gausiai susirinkusius žiūrovus. Tik vietoj tradiciškai kolonos priekyje važiuojančio E. Malinausko parade dalyvavo jo dukra Mantė, mojuojanti iš tėvo „Volgos“ jo kepure.

Priderino net ūsų formą

„Eugenijus buvo mūsų draugas – negalėjome neatvažiuoti jo pagerbti“, – sakė lrytas.lt kauniečių pora – Gintautas ir Nelė, į šventę atvežę įspūdingą 1925 metų amerikietišką limuziną „Packard 333 Limuzin“. Retas automobilis viso kelio iki Pasvalio savo ratais nevažiavo – buvo atvežtas ant priekabos. Jo šeimininkas net gerai nežino, kiek litrų benzino 100 kilometrų šiam limuzinui reikia – spėja, kad apie 35-40 litrų.

Ponas Gintautas „Packard 333“ įsigijo maždaug prieš 3 metus, pusiau restauruotą. Dabar limuzinas visiškai suremontuotas. Kaunietis didžiuojasi, kad jo visos detalės išsaugotos originalios, net sėdynių apmušalams ieškojo to laikmečios stiliaus gobeleno. Tarpukario stiliaus kostiumais buvo pasipuošę ir automobilio šeimininkai. Prie įspūdingus ūsus užsiauginusio Gintauto net eilė norinčių kartu nusifotografuoti šventės žiūrovų nusidriekė. „Ūsai tikri, galit pabandyti nupešti“, – pajuokavo ponia Nelė, paklausus, ar ir Gintauto ūsai specialiai prie retro automobilio priderinti.

Prie „voronoko“ – originalios uniformos

Tapti fotomodeliais teko ir dviem biržiečiams, atvažiavusiems Daliaus Linkevičiaus technikos muziejui priklausančiu 1957 metų gamybos „GAZ 69“ – tikrų tikriausiu milicijos „voronoku“. Abu vyriškiai buvo pasipuošę originaliomis pokario laikų milicijos pareigūnų mėlynai raudonomis uniformomis – vienas seržanto, kitas – kapitono.

Šį originalų milicijos automobilį, kurio galinė dalis skirta vežti sulaikytiems socialistinės tvarkos pažeidėjams, D. Linkevičiaus muziejus įsigijo Rygoje. Paklausti, kiek galima būtų areštantų į grotuotą automobilio dalį sutalpinti, „milicininkai“ juokavo, kad gal ir penkiolika – pagal poreikius.

Jau aštuntą kartą į šventę „Mes važiuojame“ atvykęs Biržų senovinės technikos klubo „Ekipažas“ narys Narcizas Mikšys šįkart atvairavo 1953 metų gamybos automobilį M-20 „Pobeda“. Šį automobilį senovinės technikos mėgėjas pirko prieš 8-9 metus, padarė kosmetinį remontą ir džiaugiasi, kad prieš tai gerai prižiūrėtas automobilis važiuoja nesiožiuodamas.

Sudomino galingas kulkosvaidis

Ir berniukai, ir vyrai smalsiai apžiūrinėjo teatrinių renginių ir karo istorijos klubo „Wiking“ iš Vilniaus atvežtą techniką. Vokiečių SS kapitono uniforma pasipuošęs Večeslavas mielai pozavo prie įspūdingai atrodančio karo metų motociklo BMW R71 kopijos.

Tokiais motociklais per Antrąjį pasaulinį karą važinėjo fašistinės Vokietijos kariai. „O kulkosvaidis tai tikras“, – rodydamas į ant motociklo vežiojamą vokišką kulkosvaidį „MG 42“ sakė vilnietis. Večeslavo teigimu, tai ypač galingas kulkosvaidis, galintis per minutę paleisti iki 1,5 tūkst. vienetų 7,92 mm kalibro šovinių.

Siūlė ir rožančius, ir lėktuvėlius

Puikiu oru besidžiaugiantys žiūrovai ne tik iki soties prisižiūrėję Pasvalio smegduobių parke po parado išrikiuotos įdomios technikos, ten pat jie galėjo skaniai pavalgyti, išgerti alaus ar giros. Čia pat savo prekystalius buvo išrikiavę patys įvairiausi prekiautojai, kurie siūlė nuo antikvarinių daiktų iki kiniškų niekučių ar šventųjų paveikslėlių ir rožinių.

Tarp šių prekiautojų išsiskyrė iš Kauno rajono, Garliavos atvažiavęs Vidmantas. Be įvairių medienos gaminių – nuo mentelių keptuvėms iki segių atsivežęs vyriškis siūlė ir savo paties sumeistrautų lėktuvėlių, kurie net mirties kilpas sugeba atlikti. Žmonės mielai pirko šiuos ryškiaspalvius lėktuvėlius, kainuojančius apie 20 litų.

Apie vieną Pasvalio smegduobių parko slėnį susibūrę pulkai žiūrovų 18 val. buvo pradžiuginti Antrojo pasaulinio karo mūšio inscenizacija, kurioje dalyvavo ne tik „vokiečiai“ ir „rusai“ kariai, tačiau ir aviacija. Renginį baigė koncertas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.