„Toyota GT 86“ bandymas - lyg uždegantis šokis su aistringa partnere (video)

Jeigu automobilį būtų galima lyginti su šokių partnere, „Toyota GT 86“ būtų neabejotinai geriausia, kokią tik esu turėjęs. Ji tarsi nuspėja, ko iš jos nori partneris (šiuo atveju - vairuotojas) ir leidžia netrukdomai mėgautis pačiu veiksmu. Jeigu nori, „Toyota GT 86“ šokių aikštelėje (lenktynių trasoje) gali būti staigi lyg strėlė, prireikus - ja gali elegantiškai slysti šonu ar suktis aplink lyg šoktum valsą. Tarptautinio „Press Rally“ metu įveikęs 35 greičio ruožus nė akimirkos nesuabejojau savo partnere, greičiau atvirkščiai - jei ir darėme klaidų, tai dėl mano kaltės.

Daugiau nuotraukų (1)

Mindaugas Grinius

Jun 6, 2013, 2:37 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 8:08 PM

Beje, šiame ralyje varžėsi net 4 tokie automobiliai ir visų juos vairavusių nuomonė buvo tokia pati.

„Labiausiai mane žavi puikus svorio balansas tarp priekinės ir galinės ašies bei labai žema sėdėjimo pozicija. Todėl automobilį gali jausti visu kūnu“, - kalba Dainius Leonavičius, laidos „Ne vienas kelyje“ vedėjas.

Sėdėdamas žemai (sėdynių tvirtinimai įrengti praktiškai ant grindų) jautiesi lyg važiuodamas kartingu. Labai tikslus vairo mechanizmas ir pavarų jungimas leidžia užtikrintai nerti į posūkius - automobilio „nosis“ suka būtent ten, kur nori vairuotojas.

Tuo tarpu galinės dalies slydimą padeda kontroliuoti puikiai išlaikyta automobilio pusiausvyra - svorio pasiskirstymas tarp galinės ir priekinės ašių yra santykiu 53:47.

Slystant galui, neišvengiamai dyla padangos. Ir kai pasibaigus varžyboms nuvažiavau vėl sumontuoti gamyklinių padangų (lenktynėms buvau susimonatvęs „Toyo Proxes“), net patyrę meistrai nustebo kaip tolygiai jos nudilo - tarsi kas būtų padirbėjęs frezavimo staklėmis.

Tai tik patvirtino pojūtį, kad padangos nuolat dirba visu plotu.

"Man patiko automobilio valdymas, patiko, kad padangos "nelūžta" ant kraštų ir išlaiko sukibimą, tik automatinė pavarų dėžė šiam automobiliui visai netinka ir atima dalį vairavimo malonumo", - įspūdžius pasakojo lenktynininkas Ignas Gelžinis, kuris "Press Rally" metu buvo persikūnyjęs į "Top Gear" personažą Stigą.

Be to, žemai įrengtas variklis, vairuotojo vieta atstumta kiek galima atgal. Todėl šio automobilio svorio centras yra neįtikėtinai žemas - vos 46 centimetrai nuo žemės.

Įsitaisus giliose ir sportiškose sėdynėse, kurių pozicija puikiai parinkta, iš karto sukuriama ir atitinkama nuotaika prieš važiavimą. Visi prietaisai yra vairuotojui po ranka, rankinio stabdžio svirtis idealiai patogioje vietoje, pati salono kokybė mažai kuo nusileidžia net „Porsche“.

Tiesa, šis žemas automobilis yra ir stebėtinai mažas - vos 4,2 metrų ilgio. Nuotraukose, ko gero, jis atrodo didesnis.

Kai sėdi vis pusmetris virš kelio, kiti normalūs, standartiniai automobiliai atrodo neįprastai dideli.

Štai, žiūriu į veidrodėlį, atvažiuoja kažkoks juodas kalnas. Netrukus nustembu pamatęs, kad tai tiesiog „Renault Scenic“.

Toks sėdėjimas prie pat žemės - tiesiog dovana vairavimo ir tikrų pojūčių gerbėjams.

Kaip ir tai, kad spustelėjus mygtuką galima visiškai atjungti visas elektronines stabilumo programas - tai yra retas reiškinys šiuolaikiniuose automobiliuose. Lieki vienas su keliu: padarysi klaidą - pats kaltas.

Tačiau padaryti klaidą ne taip jau lengva: valdymo tikslumu „Toyota GT 86“ pranoksta „Mazda MX-5“ ir gali prilygti „Porsche Cayman“.

Šešių laipsnių mechaninė pavarų dėžė yra tikras saldainiukas - pavaros jungiamos labai tiksliai ir sklandžiai. Tuo tarpu automatinė pavarų dėžei trūksta „aštrumo“ lyginant su kai kurių konkurentų siūlomais agregatais.

Tiesa, dar geriau kontroliuoti šią mašiną trukdo tai, kad varikliui stinga sukimo momento vidutinių sūkių diapazone, tad motorą reikia nuolat „gręžti“ aukštais sūkiais. Siekiant „pažadinti“ visus 200 po variklio dangčiu slypinčius „arklius“, tenka sukti variklį iki maksimalių 7500 sūkių.

Santykinai nedidelė variklio galia sako, kad automobilis nebus sprinto čempionas (100 kilometrų per valandą greitį pasiekia per 7,6 sekundes), tačiau yra stebėtinai ekonomiškas ir realiai naudoja iki 8 litrų benzino.

Be visa ko, „Toyota GT 86“ yra dar ir gražus automobilis. Kelias dienas važinėdamas juo sulaukiau ne vieno į viršų pakelto nykščio. O labiausiai savimeilę paglostė epizodas Klaipėdos kruizinių laivų terminale, kur, kartu su džiazo festivaliu, vyko ir baigiamieji „Press Rally“ etapai.

„Mamyte, kokia čia mašina“, - klausia mergaite, rodydama į bronzinę „Toyota GT 86“.

„Nežinau, turbūt kažkoks „Ferrari“, - mamos atsakymas priverčia nusišypsoti visus aplinkinius.

Nors automobilis ne mano, varžyboms atkeliavęs iš oficialių importuotojų Estijoje, vis viena malonu.

Su savo laikinąja šokių partnere „Toyota“ greičiausiai bendrą kalbą radęs D. Leonavičius laiko tuščiai neleido ir laimėjo pirmą vietą automobilių su varikliais iki 2 litrų klasėje, man kišo koją jaudulys ir klaidos - likau trečias.

Tačiau mūsų komanda skambiu pavadinimu „Dream Toyota Team“ šiame neįprastame šokių konkurse (ralyje) iškovojo pirmą vietą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.