Keliones į Baltarusiją trikdys naujas mokestis

Į Baltarusijos sostinės apylinkes vykstančių lietuvių nuo rugpjūčio laukia naujas mokestis – net ir lengvųjų automobilių vairuotojams teks susimokėti už naudojimąsi dalimi magistralių. Ypač svarbu to nepamiršti skubantiems į Minsko oro uostą.

Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

Jul 4, 2013, 1:23 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 10:51 PM

Naujasis mokestis galioja ir lengviesiems automobiliams, ir sunkvežimiams. Rinkliava renkama kiek neįprastai. Norintieji važiuoti mokamais keliais turės sudaryti sutartį ir palikę 50 eurų dydžio užstatą gaus elektroninį prietaisą. Jį reikės priklijuoti prie automobilio priekinio stiklo iš vidaus ir iš anksto sumokėti už planuojamą nuvažiuoti atstumą.

Kelių rinkliavos sistema „BelToll“ turėjo pradėti veikti nuo liepos 1 d., bet likus vos porai dienų iki jos starto, kaimyninės šalies valdžia nusprendė atidėti naujovę vienam mėnesiui.

Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacijos „Linava“ atstovas Gytis Vincevičius patvirtino, kad liepos mėnesį „BelToll“ veiks tik bandomuoju režimu ir nesusimokėję vairuotojai nebus baudžiami.

Bet jis ragino vežėjų įmones ir kitus, dažnai važinėjančius į Baltarusiją, nedelsti ir anksčiau išsiimti kelių rinkliavos aparatą, nes rugpjūčio pradžioje degalinėse ir kituose klientų aptarnavimo punktuose gali būti didžiulės eilės.

Lengviesiems automobiliams už kilometrą reikės mokėti apie 13 centų, dviašiams sunkvežimiams bei autobusams – 28 centus, triašiams – 35 centus, o dažniausiai lietuvių vežėjų naudojamiems keturašiams sunkvežimiams – 41 centą už kilometrą. Kai prietaiso nebereikės, vairuotojas galės jį atiduoti artimiausiame punkte ir atgauti užstatą.

Dėl tokios tvarkos gali kilti nemažai sunkumų pirmą kartą į Baltarusiją vykstantiems turistams. Netyčia į mokamą atkarpą įvažiavę keliautojai bus baudžiami, o pildydami dokumentus prietaisui gauti sugaiš nemažai laiko.

Problemų mato ir vežėjų atstovai.

„Nedaug šalių Europoje beliko, kur nereikėtų mokėti už kelius. Vilkikai tapo elektroninių aparatų kolekcijomis, kai kuriuose jų yra ir po 10. Visus įrenginius reikia prižiūrėti ir rasti vietos jiems priklijuoti ant priekinio stiklo“, - aiškino G. Vincevičius.

Iš pradžių atsiskaityti už važiavimą bus galima tik grynaisiais, ir tik baltarusiškais rubliais. Įmonėms suteikiama dar viena galimybė – jos gali sudaryti sutartį ir sumokėti už visas transporto priemones pavedimu. Vėliau turėtų atsirasti daugiau mokėjimo būdų.

Elektroninė mokėjimo už kelius sistema „BelToll“ iš pradžių veiks tik pagrindinėje šalies magistralėje M1/E30 nuo Bresto iki Rusijos pasienio bei penkiuose valstybinės reikšmės kelių ruožuose aplink Minską.

Bendras apmokestintų kelių ilgis – 356 kilometrai. Už važiavimą jais teks mokėti ne tik sunkvežimių, autobusų ir kemperių vairuotojams, bet ir vykstantiems lengvaisiais automobiliais, registruotais ne Muitų sąjungos šalyse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.