Per brangiai detales pardavinėjusiems gamintojams – didelės baudos

Europos Sąjungos konkurencijos prievaizdai nubaudė keletą automobilinių detalių gamintojų už kartelinį susitarimą, kuris galėjo pabranginti „Toyota“ ir „Renault“ automobilius. Bendra baudų suma siekia net 141,8 mln. eurų (apie 489,2 mln. litų).

Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

2013-07-10 19:01, atnaujinta 2018-03-03 04:00

Tarp nubaustųjų – stambiausia pasaulyje laidų rinkinių ir kabelių automobiliams gamintoja „Yazaki“, turinti padalinį ir Lietuvoje. Klaipėdoje įsikūrusioje įmonės gamykloje gaminamos sistemos, skirtos „Volvo“ ir „Renault“.

Manoma, kad Europos Komisijos pritaikytos sankcijos bus pirmas, bet ne paskutinis žingsnis prieš automobilių detalių gamintojus, įtariamus susitarimais dėl įvairių produktų kainų. Manoma, kad gamintojai dirbtinai aukštumose išlaiko įvairiausių dalių kainas, nuo šildymo sistemų iki saugos diržų ar guolių.

JAV ir Japonijos konkurencijos tarnybos jau yra skyrę keletą nemažų baudų nesąžiningų detalių gamintojams, o JAV už grotų pateko jau 10 žmonių.

Trečiadienį Europos Komisija paskelbė galutines tyrimo išvadas – penkios įmonės 2000-2009 metais sudarė penkis kartelinius susitarimus.

Didžiausia bauda, 125,3 mln. eurų (apie 432,3 mln.litų), skirta „Yazaki“. Jos dukterinė įmonė „S-Y Systems“ nubausta 11mln. eurų (apie 38 mln. litų). „Furukawa Electric“ vadovams teks sumokėti 4 mln. eurų (apie 13,8 mln. litų), o Vokietijos gamintojui „Leoni“ - 1,38 mln. eurų (apie 4,8 mln. litų).

Pasaulyje antra pagal dydį elektroninių detalių tiekėja „Sumitomo Electric“ liko nenubausta, nes ji perspėjo institucijas apie kartelio egzistavimą. Europos Komisijos žiniomis, nepagrįstai brangios detalės buvo tiekiamos „Toyota“, „Honda“, „Nissan“ ir „Renault“, o tai išpūtė mašinų kainą.

„Tokie karteliai kenkia automobilių pramonės konkurencingumui ir dirbtinai pakelia automobilių kainą galutiniams vartotojams“, - sakė ES Konkurencijos komisijos atstovas Joaquinas Almunia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.