Interneto ryšys automobiliuose keliasi į naują lygmenį

„Audi“ pranešė pradėjusi masiškai diegti naujos kartos LTE ryšio standartą savo serijiniuose automobiliuose. Šį ryšį naudoja „Audi connect“ įranga bei paslaugos, dėl kurių užtikrinama vairuotojo ir keleivių prieiga prie interneto bei formuojama interaktyvi automobilio sąveika su kitais automobiliais bei eismo infrastruktūros objektais.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 31, 2013, 8:05 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 11:37 AM

Naujasis LTE (angl.: Long Term Evolution) mobiliojo ryšio standartas automobilinį internetą pakelia į naują lygmenį, suteikdamas galimybę mobiliojo ryšio kanalais sparčiai perduoti didelius duomenų kiekius, reikalingus, pavyzdžiui, nenutrūkstamai srautinei vaizdo ir garso transliacijai, aukštos raiškos filmų peržiūrai ar operatyviai navigacijai.

„Audi“ pirmoji iš automobilių gamintojų nusprendė šį standartą diegti masiškai.

Kiekvienam atskiras užsiėmimas

LTE standarto komerciniai mobiliojo ryšio tinklai jau egzistuoja ir intensyviai diegiami JAV bei daugelyje Europos šalių. Vokietijoje LTE tinklas jau įdiegtas keliuose didmiesčiuose, nors čia ryšio teikėjai prioritetą teikia kaimo vietovėms.

Tikimasi, kad iki 2014 metų pabaigos Vokietijoje bus suformuota visiška LTE tinklo aprėptis.

Norint naudoti LTE ryšio kanalą, reikia turėti tam tikslui tinkamą SIM kortelę su neriboto interneto sutartimi. Šią kortelę būtina įstatyti į atitinkamą navigacinės sistemos „MMI plus“ lizdą.

Kortelei prisiregistravus LTE paslaugos teikėjo mobiliojo ryšio tinkle, automobilyje automatiškai suformuojama WLAN belaidės prieigos zona, užtikrinanti vairuotojui ir keleiviams belaidę prieigą prie interneto.

Esant tokiai prieigai, vairuotojas ir keleiviai nepriklausomai vienas nuo kito gali jungtis prie interneto per savo turimus mobiliuosius įrenginius – mobiliuosius telefonus, planšetes, nešiojamus kompiuterius ir pan. Pavyzdžiui, vienas keleivis gali naršyti internete kai kitas klausosi muzikos arba peržiūri srautines transliacijas ir pan.

Naujas „Facebook“ statusas - balsu

Per navigacinę sistemą „MMI navigation plus“ ir LTE ryšio kanalą taip pat teikiamos elektroninės „Audi connect“ paslaugos – navigacija naudojant „Google Earth“ ir „Google Street View“, operatyvios eismo sąlygų suvestinės ir net specializuota „Audi“ muzikos radijo stotis, transliuojanti klausymui kelyje pritaikytą muziką.

Be to paslaugų sąraše yra ir specialūs vairuotojams optimizuoti socialinių tinklų „Facebook“ ir „Twitter“ klientai, kurie dėl pažangių valdymo balsu funkcijų ir gausių iš anksto paruoštų šablonų leidžia talpinti informaciją socialiniuose tinkluose nenukeliant rankų nuo vairo.

Informacija keliauja į debesis

Nepalikti nuošalyje ir elektroninio pašto bei SMS pranešimų naudotojai. Jie taip pat gali naudotis įvairiomis diktavimo ir valdymo balsu funkcijomis. Be to, spartus LTE ryšys suteikia plačias galimybes į automobilius integruoti vis populiarėjančias debesų kompiuterijos paslaugas bei funkcijas.

Didelė naujojo ryšio sparta leidžia diegti ir tobulinti pažangias automobilio sąveikos su kitais automobiliais bei eismo infrastruktūros objektais (angl. car-to-X-communication) technologijas.

Nuo šių metų liepos mėnesio LTE technologijos sparčiuoju mobiliu interneto ryšiu gali naudotis naujausios kartos „Audi A3 Sportback“ vairuotojai. Nuo lapkričio mėnesio LTE taps prieinama ir kitų A3 šeimos modelių vairuotojams. Vėliau numatomas LTE technologijos diegimas į kitus modelius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.