Važiuoti mažiau galingu motociklu lietuviams vis dar „ne lygis“

Jei tik gali, lietuviai renkasi A kategorijos vairuotojo pažymėjimą, leidžiantį sėsti ant neribotos galios plieninio žirgo, nors visi pavojaus signalai krypsta į didelius, galingus, sportinius motociklus, vairuojamus ką tik teises gavusių jaunuolių.

Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

Aug 19, 2013, 10:17 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 8:50 PM

Į diskusiją apie motociklininkų kultūrą keliuose ir tinkamą motociklo pasirinkimą susirinkę specialistai svarstė, kad vairuotojai be reikalo nuvertina A2 kategorijos motociklus.

Jų manymu, 35 kW galios variklį turinčios transporto priemonės visiškai pakanka kasdieniniam važinėjimui.

Kaltė dažniau atitenka motociklininkams

„Motociklas yra patogi ir romantiška transporto priemonė, bet nepavyksta išvengti nelaimių. Pagrindinė jų priežastis – didelis greitis, nes motociklas suvokiamas ne kaip transporto priemonė, o kaip adrenalino šaltinis“, - sakė Lietuvos kelių policijos tarnybos Administracinės veiklos skyriaus vyriausiasis specialistas Rytis Vosylius.

Šįmet motociklininkai dalyvavo 127 eismo įvykiuose, kuriuose žuvo ar buvo sužeisti žmonės. Dėl daugiau nei pusės, 76 nelaimių buvo kalti patys motociklų vairuotojai, iš jų 17 buvo neblaivūs.

Kelių eismo taisykles motociklininkai pažeidė daugiau nei tūkstantį kartų.

Avarijose – jauni ir drąsūs

R.Vosylius patvirtino, kad didžioji dauguma nelaimių įvyko su galingomis „britvomis“.

„Į eismo įvykius patenka galingi motociklai. Pradedantieji sukelia apie 15 proc. įvykių, maždaug tokia jų dalis ir tarp žuvusiųjų. Tai tik dviejų metų langas, o nelaimių labai daug“, - atreipė dėmesį pareigūnas.

Mūsų šalyje teisę vairuoti motociklą galima įgyti išlaikius A1, A2 arba A kategorijos egzaminus. Ribotos galios motociklus vairuoti leidžiančias A1 ir A2 kategorijas šįmet įgijo maždaug po 500 žmonių, o galingiausiųjų motociklų kategoriją – net 1000 vairuotojų.

Nori galingiausiųjų

Vairuotojų egzaminus organizuojančios įmonės „Regitra“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Saulius Šuminas tvirtino, kad daugeliui vairuotojų pakaktų ir mažiau galingo motociklo, bet vairuoti didžiulį sportinį motociklą mūsų šalyje vis dar laikoma prestižu.

„A2 kategorija panaši į anksčiau buvusią A su apribojimais, bet ne tokia pati. Vietoje leistos 25 kw didžiausios galios, turintys A2 kategoriją gali vairuoti iki 35 kW galios motociklus, o tai pakankamai daug ir mieste, ir užmiestyje“, - tikino jis.

Nesuvokia pavojaus

S.Šuminui pritarė ir motociklininkų vairavimo mokytojas, vairavimo mokyklos „Motoakademija“ savininkas Rimantas Bešėnas. „A2 kategorija yra logiškas žingsnis po A1 kategorijos, ilgą laiką to nebuvo. Prie motociklų reikia priprasti palaipsniui, nors tarp 18-24 metų jaunuolių didžiausia dalis nori važiuoti be apribojimų“, - pastebėjo jis.

R.Bešėnas sutiko, kad A1 kategorijos motociklai kiek silpnoki, bet jie puikiai tinkami šešiolikmečiams susipažinti su vairavimo principais, o A2kategoriją atitinkančios transporto priemonės, lenktynininko manymu, tinkamos visiems vairuotojams, o mažesnė galia neprovokuoja nusižengti.

„Lietuvoje motociklas dar nėra transporto priemonė. Tai labiau hobis ar būdas pasirodyti“, - sakė jis.

Jauniausi egzaminą išlaiko sunkiau

S.Šuminas taip pat pastebėjo, kad vairuoti neribotos galios motociklą norėtų ir 24 metų nesulaukę, patirties neturintys jaunuoliai, bet tikros motyvacijos ir sugebėjimų stoką atskleidžia egzaminai.

„A1 kategorijos egzaminus iš pirmo karto išlaiko tik apie 53 proc. vairuotojų, o A2 ir A – apie 70 proc., žmonės ateina labiau pasiruošę“, - aiškino pašnekovas.

Jis pripažino, kad šįmet norintiesiems įgyti A kategoriją buvo nemažai problemų, nes nė vieno miesto „Regitros“ padalinys neturėjo šią kategoriją atitinkančių motociklų, taigi transporto priemonių motociklininkams reikėdavo ieškotis patiems ir skolintis iš draugų ar nuomotis, bet žadėjo, kad kitais metais bent didmiesčiuose bus egzaminams skirtų galingiausių motociklų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.