Jauniems vairuotojams nebebus galima išgerti nė lašo alkoholio

Nulis – netrukus tik tokį skaičių alkotesteryje galės pamatyti mažai patyrę vairuotojai. Dvejų metų stažo neturintiems vairuotojams nebus galima išgerti nė trupučio alkoholinių gėrimų prieš sėdant prie vairo. Jiems nebebus leidžiama įpūsti nė 0,2 promilės ir įsigalios sausas įstatymas.

Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

Aug 20, 2013, 8:47 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 8:23 PM

Nulis promilių alkoholio kraujyje numatomas ne tik jauniems vairuotojams, bet ir valdantiems autobusus bei sunkesnes transporto priemones.

Antradienį posėdžiavę Valstybinės eismo saugumo komisijos nariai nutarė griežtinti neblaivių vairuotojų atsakomybę.

Nebebus leidžiama įpūsti 0,2 promilės

Iki šiol Administracinių teisės pažeidimų kodekse buvo numatyta, kad transporto priemonių, kurių maksimali leidžiama masė didesnė negu 3,5 t arba turinčių daugiau kaip 9 sėdimas vietas vairuotojai ir bet kokių transporto priemonių vairuotojai, neturintys dviejų metų stažo, baudžiami, jei jų kraujyje aptinkama daugiau, nei 0,2 promilės alkoholio.

Mažiausia bauda kol kas taikoma įpūtusiems 0,2-0,4 promilės. Ji siekia 500-1000 litų sunkesnių transporto priemonių vairuotojams ir 800-1000 litų nepatyrusiems vairuotojams.

Bet pagal naująjį siūlymą, tokios baudos galios nuo 0 iki 0,4 promilės alkoholio kraujyje. Šiam siūlymui dar turi pritarti Seimas.

Baudos balams – vien pritarimai

Taip pat baudų sąrašą siūloma papildyti nuostata, kad už nesinaudojimą arba neteisingą naudojimąsi vaikų ūgiui ir svoriui pritaikytomis sėdynėmis būtų skiriama 100-200 litų bauda. Dabar, nors ir privaloma vaikus vežti specialiose kėdutėse, nėra numatytos konkrečios nuobaudos.

Posėdžio dalyviai dar kartą patvirtino, kad baudos balų atsiradimas – tik laiko klausimas.

Baudos balų sistema, kai per metus už padarytus pažeidimus surinkus 10 baudos balų būdavo atimama teisė vairuoti automobilį 12 mėnesių, galiojo iki 2008 metų.

Tokia grėsmė ganėtinai rimtai gąsdindavo nedrausmingus vairuotojus, kaip ir baudos balų sistemą pakeitusios didžiulės baudos, bet pasiturintys vairuotojai įsigudrino nuolat pažeidinėti taisykles ir atsipirkti vien pinigais.

Teisės vairuoti nepavyks atimti visam gyvenimui

Kaip skelbė naujienų agentūra BNS, susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius patikino, kad jau nuo sausio Lietuvoje atsiras specialūs mokymo centrai, kuriuose bus perauklėjami nedrausmingi vairuotojai.

„Kad dalis priemonių įsigalios nuo kitų metų, tai neišvengiamai. Pažeidėjų arba pažeidusių kelių eismo taisykles vairuotojų permokymas arba papildomas mokymas, jų praktinių įgūdžių patikra, jų psichologinio pasirengimo patikra – tas dalykas įsigalios jau nuo kitų metų liepos mėnesio, o vairavimo mokymo centrai atsiras Lietuvoje jau nuo kitų metų sausio mėnesio“, - aiškino jis.

Posėdžiui pirmininkavęs Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius žurnalistams pridūrė, kad kelis kartus eismo taisykles pažeidę neblaivūs vairuotojai galėtų dešimčiai metų neteikti vairuotojo pažymėjimo.

Anksčiau jis yra siūlęs tokiems asmenims atimti teisę vairuoti visam gyvenimui, bet Europos teisės specialistai išaiškino, kad tai neįmanoma – būtina numatyti konkretų laikotarpį.

Pakeitimai greičiausiai įsigaliotų nuo 2015 metų arba kitų metų vasaros, bet politikai tikėjosi dėl jų sutarti dar šįmet.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimai 2024