Vairuotojų logika: „Daryk kaip sakau, o ne kaip darau“

Naudotis telefonu automobilyje pripratę daugybė vairuotojų. Ne visi naudojasi laisvų rankų įranga kalbėdami telefonu, o kai kurie važiuodami net susirašinėja trumposiomis žinutėmis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 25, 2013, 12:51 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 6:29 PM

Kaip atskleidė Amerikos automobilių asociacijos (AAA) atlikta apklausa, tokį įprotį gyventojai smerkia labiau, nei vairavimą apsvaigus. Bet apskritai amerikiečiai per ketverius metus tapo gerokai atlaidesni kelių eismo taisyklių pažeidėjams.

Amerikiečiai gerokai mažiau jaudinasi dėl girtų, apsnūdusių ar agresyvių vairuotojų, nei prieš ketverius metus, nors JAV keliuose vėl ėmė daugėti tragiškų eismo nelaimių.

11 tūkst. respondentų apklausę tyrėjai pastebėjo, kad nors žmonės ir smerkia taisykles pažeidžiančius vairuotojus, jie patys dažnai elgiasi kaip draudžiama.

„Vairuotojai gerokai ramiau reaguoja į taisykles pažeidžiančius aplinkinius. Požiūris „daryk kaip sakau, o ne kaip darau“ vis dar labai paplitęs ir daugybė žmonių prisipažįsta darantys tokius dalykus, už kokius kitus žmones pasmerktų“, - pastebėjo AAA eismo saugumo fondo vadovas Peteris Kissingeris.

Net 81 proc. apklaustųjų atsakė, kad trumpųjų žinučių ar elektroninių laiškų rašymas prie vairo yra labai rimta grėsmė ir visiškai nepriimtinas elgesys, bet net ketvirtadalis prisipažino per pastarąjį mėnesį patys taip elgęsi.

Kalbėjimą telefonu pavojingu elgesiu įvardijo daugiau nei pusė apklaustųjų, nors net 68 proc. jų prisipažino neseniai naudojęsi mobiliuoju prie vairo.

Per ketverius metus drastiškai sumažėjo žmonių, nusistačiusių prieš vairavimą išgėrusiam. 2009 metais girtus vairuotojus smerkė net 90 proc. respondentų, o dabar alkoholio vartojimui nepritarė tik 69 proc. apklausos dalyvių. Tačiau net14 proc. respondentų prisipažino per praėjusius metus vairavę automobilį, nors žinojo, kad alkoholio kiekis kraujyje yra artimas leistinai normai ir gali ją viršyti.

Tokia pati tendencija išryškėjo ir paklausus apie važiavimą degant raudonam šviesoforo signalui ir greičio viršijimą. Du trečdaliai vairuotojų nepateisino važiavimo šviečiant raudonai, bet net 38 proc. apklaustųjų prisipažino per pastarąjį mėnesį taip pasielgę.

Greičio viršijimą daugiau nei 24 km/val mieste pavojingu elgesiu laikė net trys ketvirtadaliai apklaustųjų, bet užmiestyje dauguma vairuotojų tokį pažeidimą laikė visai normaliu.

JAV eismo saugumo specialistų manymu, žmonės tapo atlaidesni nusižengimams, nes ėmus mažėti nelaimių skaičiui sumažėjo spaudos dėmesys šioms problemoms ir socialinių reklamų kiekis. Todėl visuomenė nusprendė, kad saugumo keliuose problema išnyko.

2012 metais JAV keliuose žuvo daugiau nei 34 tūkst. žmonių, 5,3 proc. daugiau, nei 2011-aisiais. Sužeistųjų buvo net apie 2,3 mln. Nacionalinės greitkelių saugumo administracijos duomenimis, tai pirmas nelaimių skaičiaus augimas per septynerius metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.