Taksistams, motociklininkams ir vilkikų vairuotojams – nė lašo alkoholio

Seimo narė „darbietė“ Larisa Dmitrijeva siūlo griežtinti reikalavimus dėl blaivumo pradedantiesiems, taksi, sunkių transporto priemonių ir motociklų vairuotojams.

Neleisti išgerti nė lašo siūloma ne tik pradedantiesiems ir sunkvežimių vairuotojams, bet ir taksistams bei motociklininkams.<br>R.Neverbicko nuotr.
Neleisti išgerti nė lašo siūloma ne tik pradedantiesiems ir sunkvežimių vairuotojams, bet ir taksistams bei motociklininkams.<br>R.Neverbicko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 3, 2013, 3:26 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 2:22 PM

Šiuo metu įstatymai eiliniams vairuotojams leidžia sėsti už vairo, jei alkoholio koncentracija kraujyje yra ne didesnė nei 0,4 promilės.

Pradedantiesiems, taip pat sunkesnių nei 3,5 tonos transporto priemonių arba kurios turi daugiau kaip 9 sėdimas vietas, taksi automobilių ir motociklų vairuotojams reikalavimai griežtesni. Jie laikomi neblaiviais, kai alkoholio koncentracija yra 0,2 promilės.

Valstybinė eismo saugumo komisija rugpjūtį taip pat buvo paskelbusi siūlymą neleisti nė lašo alkoholio jaunų vairuotojų bei sunkiasvorių transporto priemonių vairuotojų kraujyje. Tačiau apie taksistus ir motociklininkus tuomet nebuvo kalbama.

Parlamentarė siūlo nustatyti, kad pradedančiųjų, motociklų, sunkių transporto priemonių, taksi vairuotojų biologinėse organizmo terpėse (iškvėptame ore, kraujyje, šlapime, seilėse ar kituose organizmo skysčiuose) leistina alkoholio koncentracija turėtų būti nulis promilės.

„Rizika, kad dėl nepakankamos vairuotojo patirties ir atitinkamų įgūdžių stokos gali kilti eismo įvykis, neturėtų būti papildomai didinama sudarant galimybę sėsti prie vairo pavartojus tam tikrą kiekį alkoholio.

Taip pat neturėtų būti didinama rizika komercinio transporto, didelių gabaritų transporto priemonių ar vežančių pavojingus krovinius vairuotojams, nes jų darbinė veikla yra ypatingai atsakinga ir net nedidelio kiekio alkoholio vartojimas, vykdant šią veiklą, gali būti pražūtingas“, - rašoma pataisų aiškinamajame rašte.

Seimo narė pažymi, kad kai kurios Europos Sąjungos valstybės - Austrija, Vokietija, Italija, Liuksemburgas, Slovėnija - tam tikroms eismo dalyvių grupėms yra numačiusios mažesnę, nei siūloma Europos Sąjungos rekomendacijoje, maksimalią alkoholio ribą - 0 arba 0,1 promilės.

Kroatijoje, Čekijoje, Slovakijoje, Vengrijoje ir Rumunijoje 0 promilių riba nustatyta visiems vairuotojams.

Europos Komisijos rekomendacijos numato, kad alkoholio koncentracija turėtų būti atitinkamai ne daugiau 0,5 prom. visiems vairuotojams ir 0,2 prom. didesnės rizikos grupėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?