Raginimai pirkti naują automobilį skolose paskandino 100 tūkst. žmonių

Prieš ketverius metus visame pasaulyje smogus ekonominei krizei daugybė valstybių ėmė skatinti savo gyventojus pirkti naujus automobilius. Tailande panaši vyriausybės iniciatyva tesėsi dar ilgiau, nes pati šalis labai priklausoma nuo automobilių pramonės.

Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“ ir lrytas.lt inf.

Sep 25, 2013, 12:43 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 8:11 PM

Tailande vyriausybė siūlė apie 7 tūkst. litų siekiančią paramą pirmą kartą naują automobilį perkantiems gyventojams, bet geri norai baigėsi bloguoju. Įsiskolinę liko daugiau nei 100 tūkst. gyventojų.

Parama turėjo padėti Tailando automobilių pramonei atsigauti po 2011 metais šalį skandinusių potvynių. Pasaulio banko skaičiavimu, šalis gyventojams išmokėjo apie 6,4 mlrd. litų, bet šie pinigai tik sutrikdė rinką.

Maždaug dešimtadalis iš 1,2 mln. tailandiečių, pasinaudojusių parama ir paėmusių paskolas naujam automobiliui pirki, nebeturi iš ko mokėti mėnesinių įmokų.

Kai pernai gruodį dovanojami pinigai pasibaigė, rinka patyrė didžiulį smūgį. Rinkoje populiariausių japoniškų automobilių gamintojai pranešė, kad antrąjį šių metų ketvirtį naujų automobilių pardavimas smuko apie 30 proc., nes be nuolaidos gyventojai automobilių nebeperka, o rinkoje pasirodė daugybė nedaug pavažinėtų mašinų.

Naudotų automobilių kainos dėl didžiulės paklausos taip pat krito maždaug penktadaliu. „Kai kurios pardavėjų atstovybės neišsilaikė ir buvo uždarytos. Dabar, kai daugybė žmonių suprato, kad jie negali susimokėti įmokų, atsirado daugybė parduodamų mažai naudotų automobilių, o tai tik dar labiau kirto per kainas“, - aiškino naudotų automobilių centro Bankoke vadovas Narongrodas Chataratipa.

Tailandas kartais vadinamas Pietryčių Azijos Detroitu – šioje šalyje automobilių pramonė yra trečia pagal svarbą pramonės šaka ir sudaro 12 proc. bendrojo vidaus produkto. 2012 metais čia buvo pagaminta 2,43 milijono transporto priemonių, tai 70 proc. daugiau automobilių, nei 2011-aisiais.

Šįmet Tailande planuojama pagaminti dar daugiau, 2,5 mln. transporto priemonių, bet kadangi vietinėje rinkoje automobiliai nebepaklausūs, gamintojams prisidės logistikos išlaidos ir rūpesčiai.

Tailande namų ūkių skolos dėl besaikių vartojimo skatinimo programų siekia net apie 80 proc. bendrojo vidaus produkto. Nepaisant to, vyriausybė jau planuoja paramos programą ekologiškiems automobiliams pirkti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.