Gesintuvas automobilyje: ar juo pavyks sutramdyti liepsnas?

Paaiškėjus, kad per tragediją Keravos soduose atvykę pareigūnai mėgino liepsnas gesinti turimais automobiliniais gesintuvais, bet jiems nepavyko numalšinti gaisro, tarp vairuotojų kilo svarstymų, ko automobiliniai gesintuvai verti.

Degantį automobilį liepsna suniokoja vos per 10 minučių.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Degantį automobilį liepsna suniokoja vos per 10 minučių.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

2013-09-28 13:59, atnaujinta 2018-02-21 17:00

Ar jais galima pasitikėti? Ar 1 kg gesinimo medžiagos užtenka užgesinti ugniai? Ir ar tikrai automobiliai užsiliepsnoja taip lengvai?

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Operatyvaus valdymo valdybos viršininkas Kęstutis Agintas pabrėžė, kad per automobilio gaisrą svarbiausios pirmosios minutės, nes pakanka vos 10 minučių, kad jį visą apimtų ugnies liežuviai ir automobilinio gesintuvo nebeužtektų užgesinti fakelu virtusios mašinos.

Nepasiekia gesintuvo

Mašinai užsidegus žmonėms koją pakiša ne tik stresas ir nežinojimas ką daryti, bet ir paprastas aplaidumas – dažname automobilyje gesintuvo nėra arba jis taip užkištas bagažinės gilumoje, kad prireikus neįmanoma pasiekti.

Su nemaloniu likimo posūkiu teko susidurti ir žinomai dainininkei Karinai Krysko-Skambinei, kai vasarą liepsnos suniokojo jos šeimos „Mercedes-Benz“.

Tąkart gaisras prasidėjo automobilio bagažinėje, kur ir buvo gesintuvas, bet į nelaimę patekę žmonės nebegalėjo atidaryti įkaitusio bagažinės dangčio ir mašiną sunaikino ugnis.

Geriau laikyti po ranka

Prisiminusi prieš tris mėnesius įvykusią nelaimę K.Krysko-Skambinė džiaugėsi, kad visi šeimos nariai liko sveiki. Ji nepergyvena dėl sudegusio automobilio, bet prisipažino kartais pagalvojanti apie nelaimę.

„Pagalvoju, kas galėjo būti kitaip, bet manau, kad tokios nelaimės gali įvykti bet kur ir bet kada“, - sakė ji.

K.Krysko-Skambinė tiki, kad daugiau jos šeimai neteks patirti akimirkų degančiame automobilyje, bet patarė verčiau gesintuvą laikyti mašinos salone.

Geriausia vieta gesintuvui – po keleivio sėdyne

K.Agintas patikino, kad gesintuvą būtina visada laikyti lengvai pasiekiamoje vietoje. Idealu, jei yra vietos jam patalpinti po priekine keleivio sėdyne, o jei ne, tada prietaisą reikia įtvirtinti kitur salone arba lengvai pasiekiamoje vietoje bagažinėje. Geriausia kartu laikyti ir pirštines, kad nenusidegintumėte rankų.

Pagal reikalavimus automobiliniame gesintuve turi būti ne mažiau, kaip 1 kg gesinimo medžiagų, bet tokio gesintuvo užtenka numalšinti tik ką tik kilusioms liepsnoms. Specialistai vienbalsiai pataria turėti bent 2 kg. gesintuvą, tačiau ir tokio neužteks, jei liepsnos bus spėję įsisiautėti.

Ugnis gali atsinaujinti

Vos pastebėjus dūmus, liepsną ar užuodus degėsių kvapą reikia kuo skubiau gesinti besiplieskiantį gaisrą. Iš vieno židinio kylančią liepsną gali numalšinti automobilinis gesintuvas, bet jei ji apims visą variklio skyrių, vairuotojas liks bejėgis.

Bet pirmas būtinas žingsnis – išsikviesti pagalbą, nes jei pačiam nepavyks staiga užgesinti automobilio, iki kol atvyks vėliau iškviesti ugniagesiai, mašina gali visiškai sudegti. Be to, netgi užgesintos liepsnos automobilyje gali atsinaujinti.

„Jei degė laidai, užgesinus ugnį gali toliau vykti trumpas jungimas ir kilti naujas gaisras“, - tvirtino K.Agintas.

Kad taip nenutiktų jis rekomendavo vos užgesinus gaisrą atjungti akumuliatorių. „Kiekvienam vairuotojui reikia žinoti, kur jo automobilyje yra akumuliatorius – variklio skyriuje, po galine sėdyne, bagažinėje ar kitur“, - sakė jis.

Kalta nemokšiškai taisyta elektros instaliacija

Pasak jo, dažniausiai gaisras kyla variklio skyriuje. „Automobiliai paprastai dega dėl elektros instaliacijos gedimų, o laidų daugiausia po variklio gaubtu. Bet ji išvedžiota po visą automobilį, todėl gali užsidegti ir kitur – salone ar bagažinėje“, - aiškino K.Agintas.

Specialistas pastebėjo, kad dažniausiai automobiliai užsiliepsnoja spustelėjus šalčiams. Nuo ugnies neapsaugotos ir apynaujės transporto priemonės.

„Jei automobilis gerai prižiūrėtas, jis neturėtų užsidegti. Bet jei jis buvo patekęs į autoįvykį, o tokių mašinų Lietuvoje dauguma, ir po to prastai suremontuotas, netinkamai sujungta elektros instaliacija, labai didelė tikimybė, kad jis gali užsidegti“, - įspėjo pašnekovas.

Pataupo 30 litų

Kiek vairuotojų važinėja be gesintuvų, labai sunku nuspėti, nes oficialiai gesintuvus turi visi – jie būtini pereinant techninę apžiūrą. Bet ne paslaptis, kad kas dvejus metus privalomam patikrinimui dažnas vairuotojas pasiskolina gesintuvą iš pažįstamų, o savo vėliau nenusiperka, nors paprasčiausi automobiliniai gesintuvai kainuoja iki 30 litų.

„Žmonės galvoja, kad gaisras niekada nekils jų transporto priemonėje. Bet jie nėra tokie reti – pernai degė daugiau nei 1100 automobilių, o per šiuos metus jau buvo 848 gaisrai. Tai nemaži skaičiai ir į savo saugumą reikia investuoti. Tuo labiau, kai kalbame apie nedidelę sumą“, - atkreipė dėmesį K.Agintas.

Gesintuvo neturėjimą nerimtai vertina ne tik vairuotojai, bet ir kelių eismo taisyklės. Jo neturintys vairuotojai baudžiami 20-40 litų bauda, o pažeidimas priskiriamas prie „kitų“.

Gesintuvas – viename iš keturių automobilių

Tačiau Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Gintaras Aliksandravičius neslėpė girdėjęs iš vairuotojų, kad rasti automobilį, kuriame būtų tvarkingas gesintuvas – retenybė.

„Buvo toks atvejis, kad važiuojant užsidegė automobilis, o vairuotojas neturėjo gesintuvo. Jis ėmė stabdyti pravažiuojančius automobilius, bet iš keturių tik viename buvo gesintuvas, ir tas pasibaigusio galiojimo, todėl nebepurškė“, - sakė pašnekovas.

Gesintuvais vairuotojai turėtų pasirūpinti ne dėl galimų baudų, bet dėl savo pačių saugumo. G.Aliksandravičius pastebėjo, kad daugiau automobilių gaisrų būna karštomis vasaros dienomis ir spustelėjus šalčiams, o didžiausios rizikos grupės – automobiliai su dujų įranga ir modeliai, kurių konstrukcijoje naudojama daug plastikinių detalių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.