Degalinėse užsiplieskus kainų karui vilniečių pigesni degalai nepasiekė

Jau porą savaičių vairuotojai nekantriai laukia, kada degalinėse pasirodys pigesni degalai. Dėl sunkumų JAV ekonomikoje beveik mėnesį po truputį pinga naftos žaliava, o „Orlen Lietuva“ didmenos parduodami degalai per mėnesį atpigo 27 centais ir vis pinga.

Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

Oct 8, 2013, 12:23 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 9:10 AM

Bet degalinėse kainos pasvyruoja vos keletu centų. Skirtingose degalinėse antradienį litro A95 benzino kaina svyravo tarp 4,85 ir 4,79 lito, nors vasaros viduryje degalinių švieslentėse buvo matyti ir 15-20 centų mažesni skaičiai.

Tuo tarpu didmeninė A95 markės benzino kaina šiomis dienomis yra pati mažiausia per penkis mėnesius. „Orlen Lietuva“ skelbia, kad praėjusią savaitę didmeninė litro benzino kaina siekė tik 4,19 lito. Nuo rugsėjo pirmosios savaitės didmena parduodamas A95 markės benzinas atpigo net 27 centais, o dyzelinas – 16 centų, bet vairuotojai tokio pat kainų kritimo nesulaukė.

Kainos vėluoja

„Statoil Fuel & Retail Lietuva“ Degalų kategorijos departamento direktorius Sigitas Raila sutiko, kad nors kainos leidžiasi, jos krenta ne taip greitai kaip norėtųsi arba kaip būtų galima tikėtis pažvelgus į didmeninių kainų tendencijas.

„Kainos paprastai pavėluotai leidžiasi ir pavėluotai kyla“, - tvirtino jis. Bet pastebėjus, kad brangimas paprastai ateina gerokai greičiau, nei atpigimas, pašnekovas užtikrino, kad tai netiesa.

„Yra įvairių pavyzdžių. Kainų kritimo tiesiog labiau laukiama, o kilimas labiau pastebimas. Kartais antkainiai pabūna ir didesni, kartais mažesni, bet per ilgą laikotarpį išsilygina“, - aiškino S.Raila ir pripažino, kad pastarąją savaitę kainos laikėsi kiek aukštesnės.

Jam antrino ir „Neste Lietuva“ Mažmeninės prekybos direktorius Audrius Miežys. Pasak jo, kainos degalinėse visada lėčiau reaguoja į pasaulinius kainų pokyčius. „Pavyzdžiui, vakar „Neste“ degalinėse benzinas pigo 4 centais, o dyzelinas – 3 centais. Šiandien didmeninės kainos pakilo, bet „Neste“ šiandien kainų nekels. Kainos degalinėse juda lėčiau“, - tvirtino pašnekovas.

Atsigriebia už Klaipėdą?

Bet vairuotojai pastebėjo, kad tokie paaiškinimai galioja ne visur, mat Klaipėdoje degalai bemaž 30 centų už litrą pigesni nei Vilniuje.

Vilniečiai už litrą A95 markės benzino pirmadienį vidutiniškai mokėjo 4,84 lito, o Klaipėdos degalinių švieslentėse žibėjo apie 4,55 lito už litrą kaina, todėl žmonėms kilo abejonių, kad degalinių tinklai nemažina kainų sostinėje norėdami atsigriebti už negautą pelną Klaipėdoje.

„Taip, kaina gali skirtis skirtinguose miestuose. Klaipėdoje kainos šiuo metu apie 30 centų mažesnės nei Vilniuje. Konkurencija lemia tokias kainas, turėjome reaguoti į konkurentų veiksmus“, - tvirtino S.Raila.

A.Miežys taip pat patvirtino, kad Klaipėdoje užvirė kova dėl klientų, bet jis paneigė galimybę, kad aukštomis kainomis Vilniuje įmonė padengia uostamiestyje negautą pelną. „Labai retai būna, kad visuose regionuose būtų lygios kainos. Jei vienas rinkos dalyvis nusprendžia sumažinti kainą, tenka reaguoti.

Vasarą buvo mažesnės kainos Kaune, anksčiau yra buvę Utenoje, Marijampolėje šiuo metu jos taip pat kritusios, bet sujuda ir sugrįžta, - sakė jis. - Klaipėdoje dabar niekas neuždirba.“

Kaip kainos gali keistis šią savaitę, pašnekovai nesiryžo prognozuoti. Pasak jų, tai priklausys nuo didmeninės kainos svyravimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.