Seimas pritaria „nulio promilių“ įstatymui, kefyro išgėręs R.Žilinskas „įpūtė“ 0,18 promilės

Per pirmąjį balsavimą Seimas ketvirtadienį pritarė siūlymui nepatyrusiems vairuotojams leisti sėsti prie vairo tik visiškai blaiviems. Šiuo metu jiems leidžiama „įpūsti“ 0,2 promilės, bet priėmus įstatymo pataisą jauni vairuotojai būtų laikomi neblaiviais net jei jų kraujyje būtų rasta 0,01 promilės.

Seime pritarta siūlymui neleisti jauniems vairuotojams, krovinių bei keleivių vežėjams, taksistams ir motociklininkamsišgerti nė lašo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seime pritarta siūlymui neleisti jauniems vairuotojams, krovinių bei keleivių vežėjams, taksistams ir motociklininkamsišgerti nė lašo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Staškutė

Oct 10, 2013, 6:09 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 6:59 AM

„Nulio promilių“ pataisa paliestų ne tik jaunus vairuotojus, bet ir taksi bei sunkiasvorių transporto priemonių vairuotojus ir keleivių vežėjus. Labiausiai ji paliestų motociklininkus – jiems nebūtų galima įpūsti nė trupučio nepriklausomai nuo patirties.

Įstatymo pataisą pristačiusi Seimo narė „darbietė“ Larisa Dmitrijeva prieš Seimo posėdį kolegas vaišino kefyru ir siūlė pasitikrinti alkotesteriu bei taip įsitikinti, kad kefyras nesukelia girtumo. Tačiau kefyro išgėręs konservatorius Rokas Žilinskas alkotesteryje išvydo 0,18 promilės, nors užtikrino, kad jau 10 mėnesių negėrė jokių alkoholinių gėrimų ir net nevalgė su alkoholiu gaminamų tortų.

Problemas dėl galimos paklaidos akcentavo ir kiti Seimo nariai, tačiau dauguma pritarė, kad iniciatyva skatinti visišką vairuotojų blaivumą yra teisinga.

Daugiausiai klausimų Seimo nariams kilo dėl motociklininkų. Algimantas Dumbrava ir Kęstutis Glaveckas teiravosi, kodėl motociklininkai yra išskiriami ir jiems nepriklausomai nuo patirties būtų neleidžiama nė trupučio alkoholio kraujyje, nors automobilių vairuotojai po dvejų metų vairavimo gali įpūsti 0,4 promilės.

L.Dmitrijevos manymu, motociklininkai yra padidintos rizikos vairuotojų grupė.

Už Administracinių teisės pažeidimų kodekso ir Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pakeitimus per pirmąjį balsavimą balsavo 40 iš 70 užsiregistravusių Seimo narių, 4 balsavo prieš, 24 susilaikė. Siūlomi pakeitimai bus toliau nagrinėjami Seime ir gruodžio pabaigoje vyks antrasis balsavimas.

Šiais pakeitimais siūloma pakoreguoti neblaivumo sąvoką ir už transporto priemonių vairavimą turint iki dvejų metų vairavimo stažą esant neblaiviems, kai nustatomas lengvas girtumo laipsnis nuo 0,01 promilės iki 0,4 promilės, bausti vairuotojus nuo aštuonių šimtų iki vieno tūkstančio litų.

Už transporto priemonių, kurių maksimali leidžiama masė didesnė negu 3,5 t arba turinčių daugiau kaip 9 sėdimas vietas, taksi automobilių ir motociklų vairavimą neblaiviems, kai nustatomas lengvas girtumo laipsnis nuo 0,01 promilės iki 0,4 promilės, siūloma bausti vairuotojus nuo penkių šimtų iki vieno tūkstančio litų bauda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.