Gatvėse atsiras ženklas, raginantis nepykti

Šiandien paskelbta apie išrinktą naują kelio informacinį stendą, kuris padės mažinti pykčio lygį Lietuvos keliuose.

Naujasis ženklas ragins vairuotojus nesipykti keliuose.<br>Lrytas.lt montažas
Naujasis ženklas ragins vairuotojus nesipykti keliuose.<br>Lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 11, 2013, 12:58 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 6:27 AM

Projekto partnerė Lietuvos automobilių kelių direkcija teigia, kad kampanijos „Nulis pykčio“ informacijai stendai keliuose atsiras dar šiemet. Pirmieji jų bus įrengti užmiesčio keliuose.

„Šiemet ketiname įrengti kampanijos „Nulis pykčio“ informacinius stendus užmiesčio keliuose. Konkrečias vietas dar deriname, tačiau ženklas pirmiausia atsiras poilsio aikštelių išvažiavimuose, kad vairuotojams prieš tolimesnę kelionę primintume važiuoti be pykčio.

Tikime, kad naujasis stendas prisidės prie eismo dalyvių saugumo, padės mažinti nelaimingų atsitikimų ir avarijų keliuose skaičių, taip pat padidins eismo dalyvių bendradarbiavimą ir malonumą vairuoti“, – teigė Lietuvos automobilių kelių direkcijos direktoriaus pavaduotojas Egidijus Skrodenis.

Naujasis ženklas, kuris bus įrengtas kai kuriose šalies kelių vietose, yra viena iš „Lietuvos draudimo“ socialinės kampanijos „Nulis pykčio“, skirtos mažinti eismo dalyvių patiriamą pyktį šalies keliuose, priemonių. Į

gyvendindama šią eismo saugumo kampaniją, bendrovė glaudžiai bendradarbiauja su Susisiekimo ministerija ir Lietuvos automobilių kelių direkcija.

Naujojo ženklo rinkimai buvo atviri – visuomenė balsavo ir iš 6 pasiūlytų dizaino variantų išrinko tą, kuris, daugumos nuomone, geriausiai prisidės mažinant pykčio lygį Lietuvos keliuose. Iš viso balsavime sudalyvavo 5,6 tūkst. gyventojų, o surinkęs beveik pusę balsų nugalėtoju išrinktas „Įsijunk šypseną“ kelio stendas.

„Siekiame, kad ilgainiui šalies keliuose sumažėtų agresyvių vairuotojų, kurie apkartina ir savo, ir kitų eismo dalyvių keliones. Juk kai supykę vairuotojai imasi ne tik įkyriai signalizuoti ar rodyti nepadorius gestus, bet ir vaikytis kitus eismo dalyvius, lenkti kelkraščiu, tyčia stabdyti ar net skuba panaudoti fizinę jėgą, iškyla didelis pavojus eismo dalyvių saugumui.

Todėl kviečiame gyventojus įsijungti šypseną, būti draugiškais keliuose ir važiuoti be pykčio“, – sako Raimondas Geleževičius, šį rugsėjį prasidėjusios kampanijos „Nulis pykčio“ ambasadorius, „Lietuvos draudimo“ Valdybos narys.

Prieš pradėdamas „Nulis pykčio“ kampaniją „Lietuvos draudimas“ atliko išsamų vairuotojų tyrimą. Jis atskleidė, kad 95 proc. Lietuvos vairuotojų yra susidūrę su pykčiu keliuose ir bent kartais patiria neigiamų emocijų.

Pykčio lygį šalies keliuose vairuotojai vertina kaip aukštesnį nei vidutinį – 6,6 balo iš 10 maksimalių. Be to, tyrimo duomenys parodė, kad 61 proc. vairuotojų vienaip ar kitaip sureaguoja į kitų vairuotojų demonstruojamą pyktį.

„Mūsų inicijuota Lietuvos vairuotojų apklausa tik išryškino pykčio Lietuvos keliuose problematiką. Visi vairuojantys tikrai susiduria su agresyviu, neadekvačiu, neigiamų emocijų kupinu kitų vairuotojų elgesiu, dažnas iš mūsų ir patys, sėdę prie vairo, esame neigiamai nusiteikę kitų eismo dalyviu atžvilgiu. Pasaulinė praktika šioje srityje byloja, kad toks neigiamų emocijų užtaisas kenkia saugumui keliuose.

Užsienio valstybėse įvairios programos vykdomos jau kelis dešimtmečius, analizuojama vairuotojų psichologija, vairavimo mokyklose organizuojami savo temperamento pažinimo testai, pasitelkiamos kitos priemonės. Akcijos „Nulis pykčio“ metu Lietuvoje spręsime pykčio keliuose problemą, o tai leis padidinti saugumą bei pozityvumą šalies keliuose, kad visiems eismo dalyviams kelionės būtų saugios ir malonios“, – sakė R.Geleževičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.